subota, 21. studenoga 2015.

Minnie Mouse

Sastojci
Biskvit 1
8 jaja
8 žlica šećera
6 žlica brašna
5 žlica kakaa
pola praška za pecivo
prstohvat soli

Biskvit 2
8 jaja
8 žlica šećera
6 žlica brašna
5 žlica kakaa
pola praška za pecivo
prstohvat soli

Krema
1 l mlijeka
4 vrećice praška za puding od čokolade
150 g čokolade za kuhanje
250 g margarina
džem po želji

Krema od maslaca
125 g maslaca sobne temperature
200 g šećera u prahu
2 žlice mlijeka

Crveni ticino za oblaganje
10 g želatine u prahu + 50 ml hladne vode
100 g fruktoze + 20 ml hladne vode
1 žlice glicerina/glicerola
oko 1 kg sitnog šećera u prahu
crvena prehrambena boja u prahu

Ticino za ukrašavanje
10 g želatine u prahu + 50 ml hladne vode
100 g fruktoze + 20 ml hladne vode
1 žlice glicerina/glicerola
oko 1 kg sitnog šećera u prahu
narančasta prehrambena boja u prahu
crna prehrambena boja u prahu


Priprema
Za biskvit, odvojite bjelanjke od žumanjaka.
Bjelanjke posolite i izmiksajte snijeg.
 Žumanjke izmiksajte sa šećerom. Postupno dodavajte brašno pomiješano s kakaom i praškom za pecivo. Na kraju kuhačom umiješajte snijeg.
Kalup (promjera oko 28 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite. Ulijte smjesu. Kalup stavite u pećnicu zagrijanu na 170C i pecite oko pola sata. Pečeni biskvit ostavite da s e10ak min hladi u kalupu, a onda ga istresite na pladanj, odlijepite papir i ostavite da se potpuno ohladi.

Na isti način napravite i Biskvit 2.

Za kremu, 300 ml mlijeka pomiješajte s praškom za puding i šećerom. Ostatak mlijeka zakuhajte i u njemu skuhajte puding. Kuhani puding maknite s vatre pa dodajte natrganu čokoladu i miješajte kuhačom da se čokolada rastopi. Zatim sve dobro izmiksajte mikserom da dobijete glatku smjesu.
Kremu ostavite da se ohladi, povremeno ju promiješajte.
U ohlađenu kremu umiksajte izmiksani margarin.

Oba ohlađena biskvita prerežite jednom vodoravno.
Na pladanj stavite jednu koru, tanko ju premažite džemom i oko ¼ kreme. Poklopite drugom morom pa i nju tanko premažite džemom i oko ¼ kreme. Poklopite trećom korom i nju premažite džemom i oko ¼ kreme. Poklopite preostalom korom pa tortu odozgo i  sa strane premažite preostalom kremom.
Tortu stavite u hladnjak na par sati da se krema stvrdne.

Za glavu isprintajte papirnatu šablonu i izrežite sve potrebne dijelove.


Za kremu od maslaca, maslac dobro izmiksajte. Postupno dodavajte šećeru prahu stalno miksajući. Na kraju umiksajte mlijeko.

Sa strane i odozgo tortu tanko premažite kremom od maslaca, sve dobro zagladite i poravnajte.

Za crveni ticino za oblaganje torte, želatinu prelijte vodom i ostavite ju da nabubri.
U lončić stavite fruktozu i vodu pa sve zagrijavajte stalno miješajući da se fruktoza potpuno rastopi. Maknite s vatre i odmah dodajte žlicu glicerina te dobro promiješajte. Zatim  dodajte nabubrenu želatinu i opet sve dobro promiješajte.
U duboku posudu prosijajte oko 600 g šećera u prahu pa polako, u mlazu, dodavajte rastopljenu smjesu od šećera stalno sve miješajuću žlicom. Kad smjesu više ne možete miješati žlicom, istresite ju na radnu površinu posipanu šećerom u prahu i mijesite ju rukama, po potrebi dodavajte šećer u prahu. U smjesu umijesite crvenu boju.

Ticino za ukrašavanje pripremite na isti način, ali bez dodavanje crvene boje.

Dijelove od ticina lijepila sam pomoću vode, ali nemojte upotrijebiti previše vode, kist sasvim malo umočite u vodu (možete ga nakon umakanja i malo obrisati papirnatim ubrusom da ne bude previše mokar).

Izmjerite tortu da znate na koju veličinu trebate razvaljati crveni dio ticina.

Crveni ticino razvaljajte na površini posutoj šećerom u prahu. Pomoću valjka ga stavite na tortu. Oprezno ga poravnajte i prvo ga zagladite odozgo, a zatim ga dlanovima priljubite uz stranice tortu i poravnajte. Odrežite višak. Još jednom dobro sve zagladite dlanovima.

Uzmite oko 1/5 bijelog ticina i razvaljate ga u traku širine 5-6 cm, dužina treba biti koliki je obujam torte. Nožem ili kotačićem izrežite traku odgovarajuće dužine.
Donji dio torte premažite kistom umočenim u vodu pa nalijepite bijelu traku.

Uzmite oko 1/5 bijelog ticina pa u njega umijesite crnu boju. Razvaljajte ga na podlozi posipanoj šećerom u prahu. Na razvaljani ticino stavite papirnatu šablonu glave Minnie Mouse i nožem izrežite potrebni oblik.
Na isti način izrežite i usta od crnog ticina.


Mjesto na torti na koje ćete staviti izrezani oblik glave pomoću kista premažite vodom i onda zalijepite  izrezani oblik na tortu.

Uzmite jedan manji komadić bijelog ticina i u njega umijesite narančastu boju. Razvaljajte ga na površini posipanoj šećerom u prahu pa na njega stavite papirnatu šablonu dijela glave koji treba biti narančast (boje kože). Crni oblik lica na torti premažite s malo vode na onom dojeli kamo ćete staviti dio lica narančaste boje.
Sada pomoću vode zalijepite izrezana usta od crnog ticina na odgovarajuće mjesto.

Uzmite komadić bijelog ticina veličine lješnjaka i u njega umijesite ružičastu boju. Razvaljajte ga i pomoću šablone izrežite jezik. Pomoću vode zalijepite jezik na odgovarajuće mjesto.

Uzmite komadić bijelog ticina veličine oraha, razvaljajte ga i pomoću šablona izrežite bjeline za područje očiju, pomoću vode zalijepite ih na odgovarajuće mjesto.

Od crnog ticina napravite pomalo ovalnu kuglicu i pomoću vode zalijepite ju na odgovarajuće mjesto kao nos. Na isti način od ticina napravite crne kuglice za oči.

Od crnog ticina oblikujte „špagice“ valjajući komadić dlanovima po radnoj površini te dovršite usta i oči (zalijepite špagice pomoću vode na lice).

Manji komad bijelog ticina razvaljajte i izrežite male krugove (točkice) i zalijepite ih po torti.
Po želji, od ticina napravite slova kako biste ispisali ime slavljenika…

Prilikom izrade mašne proučavala sam filmove s youtuba.
Npr.:

Razvaljajte komad bijelog ticina i izrežite bijele krugove (točkice).
Po gotovoj mašni pomoću vode zalijepite bijele krugove.
Mašnu svakako napravite koji dan ranije i ostavite ju da se osuši.

Mjesto na torti gdje ćete staviti mašnu malo premažite vodom. (Mašnu možete pričvrstiti i pomoću čačkalica, ja nisam).

Na youtubeu ima više filmova koji vam mogu pomoći pri izradi ovakve torte:


Biskvit i kremu radila sam po receptu sa stranice Kolači.biz.


Nema komentara:

Objavi komentar