Sastojci
Biskvit 1
8 jaja
8 žlica šećera
6 žlica brašna
5 žlica kakaa
pola praška za pecivo
prstohvat soli
Biskvit 2
8 jaja
8 žlica šećera
6 žlica brašna
5 žlica kakaa
pola praška za pecivo
prstohvat soli
Krema
1 l mlijeka
4 vrećice praška za puding od čokolade
150 g čokolade za kuhanje
250 g margarina
džem po želji
Krema od maslaca
125 g maslaca sobne temperature
200 g šećera u prahu
2 žlice mlijeka
Crveni ticino za oblaganje
10 g želatine u prahu + 50 ml hladne vode
100 g fruktoze + 20 ml hladne vode
1 žlice glicerina/glicerola
oko 1 kg sitnog šećera u prahu
crvena prehrambena boja u prahu
Ticino za ukrašavanje
10 g želatine u prahu + 50 ml hladne vode
100 g fruktoze + 20 ml hladne vode
1 žlice glicerina/glicerola
oko 1 kg sitnog šećera u prahu
narančasta prehrambena boja u prahu
crna prehrambena boja u prahu
Priprema
Za biskvit, odvojite bjelanjke od žumanjaka.
Bjelanjke posolite i izmiksajte snijeg.
Žumanjke izmiksajte sa šećerom.
Postupno dodavajte brašno pomiješano s kakaom i praškom za pecivo. Na kraju
kuhačom umiješajte snijeg.
Kalup (promjera oko 28 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite
i pobrašnite. Ulijte smjesu. Kalup stavite u pećnicu zagrijanu na 170C i pecite
oko pola sata. Pečeni biskvit ostavite da s e10ak min hladi u kalupu, a onda ga
istresite na pladanj, odlijepite papir i ostavite da se potpuno ohladi.
Na isti način napravite i Biskvit 2.
Za kremu, 300 ml mlijeka pomiješajte s praškom za puding i šećerom.
Ostatak mlijeka zakuhajte i u njemu skuhajte puding. Kuhani puding maknite s
vatre pa dodajte natrganu čokoladu i miješajte kuhačom da se čokolada rastopi.
Zatim sve dobro izmiksajte mikserom da dobijete glatku smjesu.
Kremu ostavite da se ohladi, povremeno ju promiješajte.
U ohlađenu kremu umiksajte izmiksani margarin.
Oba ohlađena biskvita prerežite jednom vodoravno.
Na pladanj stavite jednu koru, tanko ju premažite džemom i oko ¼ kreme.
Poklopite drugom morom pa i nju tanko premažite džemom i oko ¼ kreme. Poklopite
trećom korom i nju premažite džemom i oko ¼ kreme. Poklopite preostalom korom
pa tortu odozgo i sa strane premažite
preostalom kremom.
Tortu stavite u hladnjak na par sati da se krema stvrdne.
Za glavu isprintajte papirnatu šablonu i izrežite sve
potrebne dijelove.
Za kremu od maslaca, maslac dobro izmiksajte.
Postupno dodavajte šećeru prahu stalno miksajući. Na kraju umiksajte mlijeko.
Sa strane i odozgo tortu tanko premažite kremom od
maslaca, sve dobro zagladite i poravnajte.
Za crveni ticino za oblaganje torte, želatinu
prelijte vodom i ostavite ju da nabubri.
U lončić stavite fruktozu i vodu pa sve
zagrijavajte stalno miješajući da se fruktoza potpuno rastopi. Maknite s vatre
i odmah dodajte žlicu glicerina te dobro promiješajte. Zatim dodajte nabubrenu želatinu i opet sve dobro
promiješajte.
U duboku posudu prosijajte oko 600 g šećera u prahu
pa polako, u mlazu, dodavajte rastopljenu smjesu od šećera stalno sve
miješajuću žlicom. Kad smjesu više ne možete miješati žlicom, istresite ju na
radnu površinu posipanu šećerom u prahu i mijesite ju rukama, po potrebi
dodavajte šećer u prahu. U smjesu umijesite crvenu boju.
Ticino za ukrašavanje pripremite na isti način, ali
bez dodavanje crvene boje.
Dijelove od ticina lijepila sam pomoću vode, ali
nemojte upotrijebiti previše vode, kist sasvim malo umočite u vodu (možete ga
nakon umakanja i malo obrisati papirnatim ubrusom da ne bude previše mokar).
Izmjerite tortu da znate na koju veličinu trebate razvaljati
crveni dio ticina.
Crveni ticino razvaljajte na površini posutoj
šećerom u prahu. Pomoću valjka ga stavite na tortu. Oprezno ga poravnajte i
prvo ga zagladite odozgo, a zatim ga dlanovima priljubite uz stranice tortu i
poravnajte. Odrežite višak. Još jednom dobro sve zagladite dlanovima.
Uzmite oko 1/5 bijelog ticina i razvaljate ga u
traku širine 5-6 cm, dužina treba biti koliki je obujam torte. Nožem ili
kotačićem izrežite traku odgovarajuće dužine.
Donji dio torte premažite kistom umočenim u vodu pa
nalijepite bijelu traku.
Uzmite oko 1/5 bijelog ticina pa u njega umijesite
crnu boju. Razvaljajte ga na podlozi posipanoj šećerom u prahu. Na razvaljani
ticino stavite papirnatu šablonu glave Minnie Mouse i nožem izrežite potrebni
oblik.
Na isti način izrežite i usta od crnog ticina.
Mjesto na torti na koje ćete staviti izrezani oblik
glave pomoću kista premažite vodom i onda zalijepite izrezani oblik na tortu.
Uzmite jedan manji komadić bijelog ticina i u njega
umijesite narančastu boju. Razvaljajte ga na površini posipanoj šećerom u prahu
pa na njega stavite papirnatu šablonu dijela glave koji treba biti narančast
(boje kože). Crni oblik lica na torti premažite s malo vode na onom dojeli kamo
ćete staviti dio lica narančaste boje.
Sada pomoću vode zalijepite izrezana usta od crnog
ticina na odgovarajuće mjesto.
Uzmite komadić bijelog ticina veličine lješnjaka i
u njega umijesite ružičastu boju. Razvaljajte ga i pomoću šablone izrežite
jezik. Pomoću vode zalijepite jezik na odgovarajuće mjesto.
Uzmite komadić bijelog ticina veličine oraha,
razvaljajte ga i pomoću šablona izrežite bjeline za područje očiju, pomoću vode
zalijepite ih na odgovarajuće mjesto.
Od crnog ticina napravite pomalo ovalnu kuglicu i
pomoću vode zalijepite ju na odgovarajuće mjesto kao nos. Na isti način od
ticina napravite crne kuglice za oči.
Od crnog ticina oblikujte „špagice“ valjajući
komadić dlanovima po radnoj površini te dovršite usta i oči (zalijepite špagice
pomoću vode na lice).
Manji komad bijelog ticina razvaljajte i izrežite
male krugove (točkice) i zalijepite ih po torti.
Po želji, od ticina napravite slova kako biste
ispisali ime slavljenika…
Prilikom izrade mašne proučavala sam filmove s
youtuba.
Npr.:
…
Razvaljajte komad bijelog ticina i izrežite bijele
krugove (točkice).
Po gotovoj mašni pomoću vode zalijepite bijele
krugove.
Mašnu svakako napravite koji dan ranije i ostavite
ju da se osuši.
Mjesto na torti gdje ćete staviti mašnu malo premažite
vodom. (Mašnu možete pričvrstiti i pomoću čačkalica, ja nisam).
Na youtubeu ima više filmova koji vam mogu pomoći
pri izradi ovakve torte:
…
Biskvit i kremu radila sam po receptu sa stranice Kolači.biz.
Nema komentara:
Objavi komentar