srijeda, 11. studenoga 2015.

Bicikl-kolač


Kolač pod nazivom Bicikl-kolač inače radim po ovom receptu i ta varijanta mi se sviđa jer je kolač niži, nije "glomazan".  No, jednom, za promjenu, napravila sam taj kolač po ovom receptu. Što se "vizualnog identiteta" tiče, ima nekih razlika, al i jedno i drugo je "bicikl". Omjeri sastojaka u ta dva recepta su praktički isti (jedina razlika je što u onoj prvoj varijanti u biskvit idu orasi, što se meni ne sviđa pa mi je varijanta bez oraha bolja). 


Sastojci
Prhko tijesto
300 g oštrog brašna
pola praška za pecivo
150 g margarina
2 žlice šećera
4 žumanjka
mlijeko po potrebi
džem po želji

Biskvit
2 jaja
4 bjelanjka + prstohvat soli
150 g šećera
100 ml ulja
200 ml mlijeka
2 žlice kakaa
Pola praška za pecivo

Krema
500 ml mlijeka
4 žlice oštrog brašna
3 žlice kukuruznog škroba (Gustin)
1 vanilin šećer
150 g šećera
250 g margarina sobne temperature

Ukrašavanje
naribana čokolada
ili bicikli od rastopljene čokolade



Priprema
Za prhko tijesto, u posudu stavite brašno i prašak pa dodajte margarin narezan na komadiće prstima trljate sastojke da dobijete mrvice. Dodajte šećer i žumanjke te po potrebi mlijeko kako biste zamijesili glatko tijesto.
Tijesto zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na 1 sat.
Lim za pečenje (npr. 30 cm x 20 cm) obložite papirom za pečenje.
Ohlađeno tijesto podijelite na 4 jednaka dijela.
Uzmite jedan dio i na pobrašnjenoj podlozi ga razvaljajte na dužinu lima (30 cm) i široko koliko možete.
Premažite ga pekmezom i narolajte. Dobivenu roladicu stavite u lim, mjesto spoja okrenite prema dolje. Na isti način napravite još jednu roladicu i položite ju do one prve. Napravite još  2  roladice i njih također stavite u lim jednu do druge: pritom pazite da je razmak između stranica lima i roladica jednak.


Za biskvit, od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg.
Jaja i šećer stavite u posudu pa ih dobro izmiksajte. Dodajte ulje i mlijeko te brašno pomiješano s praškom i kakaom. Na kraju umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Smjesu ravnomjerno rasporedite po rolicama.
Lim stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C i pecite oko 40 min.
Pečeni kolač ostavite da se ohladi.
Ohlađeni kolač istresite iz lima i ostavite ga tako da rolice budu gore.

Za kremu, odvojite 150 ml mlijeka i pomiješajte ga s obje vrste šećera, brašnom i škrobom. Ostatak mlijeka zakuhajte i u njemu skuhajte smjesu od brašna da se zgusne kao puding. Smjesu ostavite da se ohladi, povremeno ju promiješajte.
Margarin kremasto izmiksajte i umiksajte ga u ohlađenu kremu.


Kremu namažite na kolač i zagladite, odozgo posipajte naribanu čokoladu.
Kolač stavite u hladnjak, barem na 4 sata.

Za izradu bicikala od čokolade, na pari rastopite čokoladu za kuhanje. Ostavite ju da se ohladi i stvrdne da bude dovoljno čvrsta za „crtanje“. Možete isprintati šablonu bicikla s interneta.
Na lim stavite komad papira za pečenje, a pod njega šablonu.
Slastičarsku vrećicu napunite čokoladom, odrežite vrh (oko 3 mm širine) i na papiru crtajte bicikle pomoću šablone.
Ostavite čokoladne bicikle da se stvrdnu (stavite lim u hladnjak). Stvrdnute bicikle odlijepite s papira.

Kolač  režite tako da se svakoj ploški u presjeku vide dvije rolice, jedna do druge. Ploške ukrasite čokoladnim biciklima.




Nema komentara:

Objavi komentar