Kolač pod nazivom Bicikl-kolač inače radim po ovom receptu i ta varijanta mi se sviđa jer je kolač niži, nije "glomazan". No, jednom, za promjenu, napravila sam taj kolač po ovom receptu. Što se "vizualnog identiteta" tiče, ima nekih razlika, al i jedno i drugo je "bicikl". Omjeri sastojaka u ta dva recepta su praktički isti (jedina razlika je što u onoj prvoj varijanti u biskvit idu orasi, što se meni ne sviđa pa mi je varijanta bez oraha bolja).
Sastojci
Prhko tijesto
300 g oštrog brašna
pola praška za pecivo
150 g margarina
2 žlice šećera
4 žumanjka
mlijeko po potrebi
džem po želji
Biskvit
2 jaja
4 bjelanjka + prstohvat soli
150 g šećera
100 ml ulja
200 ml mlijeka
2 žlice kakaa
Pola praška za pecivo
Krema
500 ml mlijeka
4 žlice oštrog brašna
3 žlice kukuruznog škroba (Gustin)
1 vanilin šećer
150 g šećera
250 g margarina sobne temperature
Ukrašavanje
naribana čokolada
Priprema
Za prhko tijesto, u posudu stavite brašno i prašak
pa dodajte margarin narezan na komadiće prstima trljate sastojke da dobijete
mrvice. Dodajte šećer i žumanjke te po potrebi mlijeko kako biste zamijesili glatko
tijesto.
Tijesto zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na
1 sat.
Lim za pečenje (npr. 30 cm x 20 cm) obložite
papirom za pečenje.
Ohlađeno tijesto podijelite na 4 jednaka dijela.
Uzmite jedan dio i na pobrašnjenoj podlozi ga
razvaljajte na dužinu lima (30 cm) i široko koliko možete.
Premažite ga pekmezom i narolajte. Dobivenu roladicu
stavite u lim, mjesto spoja okrenite prema dolje. Na isti način napravite još jednu
roladicu i položite ju do one prve. Napravite još 2 roladice i njih također stavite u lim jednu do
druge: pritom pazite da je razmak između stranica lima i roladica jednak.
Za biskvit, od malo posoljenih bjelanjaka
izmiksajte snijeg.
Jaja i šećer stavite u posudu pa ih dobro
izmiksajte. Dodajte ulje i mlijeko te brašno pomiješano s praškom i kakaom. Na
kraju umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Smjesu ravnomjerno rasporedite po rolicama.
Lim stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C i pecite
oko 40 min.
Pečeni kolač ostavite da se ohladi.
Ohlađeni kolač istresite iz lima i ostavite ga tako
da rolice budu gore.
Za kremu, odvojite 150 ml mlijeka i pomiješajte ga
s obje vrste šećera, brašnom i škrobom. Ostatak mlijeka zakuhajte i u njemu
skuhajte smjesu od brašna da se zgusne kao puding. Smjesu ostavite da se
ohladi, povremeno ju promiješajte.
Margarin kremasto izmiksajte i umiksajte ga u
ohlađenu kremu.
Kremu namažite na kolač i zagladite, odozgo
posipajte naribanu čokoladu.
Kolač stavite u hladnjak, barem na 4 sata.
Za izradu bicikala od čokolade, na pari rastopite
čokoladu za kuhanje. Ostavite ju da se ohladi i stvrdne da bude dovoljno čvrsta
za „crtanje“. Možete isprintati šablonu bicikla s interneta.
Na lim stavite komad papira za pečenje, a pod njega
šablonu.
Slastičarsku vrećicu napunite čokoladom, odrežite
vrh (oko 3 mm širine) i na papiru crtajte bicikle pomoću šablone.
Ostavite čokoladne bicikle da se stvrdnu (stavite
lim u hladnjak). Stvrdnute bicikle odlijepite s papira.
Kolač režite
tako da se svakoj ploški u presjeku vide dvije rolice, jedna do druge. Ploške
ukrasite čokoladnim biciklima.
Nema komentara:
Objavi komentar