subota, 28. studenoga 2015.

Rum-kocke


Tijesto
560 g brašna
150 g šećera
200 g margarina
2 jaja

Nadjev
150 g miješanog suhog i kandiranog voća (suhe marelice, šljive, višnje, kandirani ananas, mango,…)
100 ml ruma
150-200 ml kuhane crne kave (ohlađene)
1 vanilin šećer
50 g čokolade za kuhanje
džem po želji

Glazura
120 g čokolade za kuhanje
50 g margarina
2 žlice šećera u prahu
3 žlice ulja
4 žlice vode


Priprema
Suho i kandirano voće narežite na kockice i prelijte ga rumom. Ostavite ga u zatvorenoj posudi preko noći.

Za tijesto, od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i podijelite ga na 3 loptice: 2 manje i 1 veću.
Jedan manji komad  tanko  razvaljajte,  u pravokutnik. Na lim stavite papir za pečenje i na njega razvaljanu koru. Lim stavite u pećnicu zagrijanu na 190 °C i pecite koru da ostane svijetla. Na istu veličinu razvaljajte i koru od drugog manjeg komada tijesta te ju ispecite.
Preostali veći komad razvaljajte i također ispecite (taj komad ne morate precizno razvaljati na određenu veličinu jer pečenu koru treba zdrobiti za nadjev).
Sve pečene kore ostavite da se ohlade.

Za nadjev, veću ohlađenu koru natrgajte na manje komade, dodajte voće namočeno u rumu, vanilin šećer, rastopljenu čokoladu i oko 150 ml kave pa sve lagano promiješajte, komadi natrgane kore bi trebali biti vidljivi (zato nemojte previše miješati jer ćete dobiti jednoličnu smeđu masu). Po potrebi dodajte preostalu kavu.
Smjesa za nadjev ne smije biti tekuća, možda vam neće biti potrebna sva kava. Ako je smjesa previše tekuća, možete dodati natrgane ili mljevene kekse.

Na dno odgovarajućeg lima stavite jednu koru i tanko ju premažite džemom, na nju ravnomjerno rasporedite nadjev i dobro ga utisnite. 
Preostalu koru također premažite džemom pa tu stranu premazanu džemom stavite na nadjev. Sve dobro pritisnite i opteretite nečime. Ostavite kolač da odstoji preko noći.

Za glazuru, rastopite natrganu čokoladu na pari zajedno s ostalim sastojcima da dobijete glatku smjesu. Glazuru ostavite da se malo ohladi i zgusne, povremeno ju promiješajte, a onda ju nanesite na kolač. Po želji, vilicom ju prošarajte prije nego se stvrdne.


Izvor: adaptirani recept s Coolinarike.


2 komentara:

  1. zasto treba da stavimo u glazuri vodu?
    da li mozemo da koristimo mleko umesto vode?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Rdaim glazuru po tom receptu jer nije pretvrda kad se kiolač izvadi iz hgladnjaka. Može i mlijeko, ali meni se ne sviđa s mlijekom.

      Izbriši