srijeda, 18. studenoga 2015.

Lazanje od tikve

Sastojci
12 listova tijesta za lazanje (bez kuhanja)

Nadjev
1 crveni luk
1 češanj češnjaka
800 g butternut tikve 
sol, papar
30 g margarina
500 g rajčica
oko 200 ml vode
3 žlice kečapa
peršinovo lišće

Bešamel umak
800 ml mlijeka
50 g margarina
50 g brašna
muškatni oraščić

Ostalo
100 g tvrdog, naribanog sira (Gauda)
20 g margarina



Priprema
Crveni luk i češnjak oljuštite i sitno nasjeckajte.
Tikvu operite, prepolovite, ogulite, žlicom odstranite središnji dio s košticama, a
meso tikve narežite na kockice.
Rajčice operite i narežite na kockice.


U dubokoj tavi zagrijte 30 g margarina pa na njemu popržite obje vrste luka, dodajte rajčice. Sve kuhajte na laganoj vatri da se rajčice raskaše. Zatim dodajte tikvu, kečap  i vodu pa sve kuhajte na laganoj vatri 10ak min. da tikva omekša (ali ne do kraja).

U loncu rastopite 50 g margarina, dodajte brašno i kratko ga popržite. Zalijte mlijekom i miješajte pjenjačom da se ne zgruda, kuhajte oko 8 min. Začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem.


Posudu za pečenje namastite. Dno premažite s nekoliko žlica bijelog umaka i na njega složite listove lazanaj. Njih opet premažite s nekoliko žlica bijelog umaka, a po njemu ravnomjerno rasporedite polovicu nadjeva od tikve.  Na nadjev složite red listova lazanja, premažite ih bijelim umakom i na njega rasporedite ostatak nadjeva od tikve. Na nadjev složite preostale listove tijesta. U ostatak bijelog umaka umiješajte naribani sir i premažite ga po tijestu. Odozgo složite 20 g margarina narezanog na listiće.
Posudu stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C i lazanje pecite oko 45 min. da porumene.


Nema komentara:

Objavi komentar