Sastojci
12 listova tijesta za lazanje (bez kuhanja)
Nadjev
1 crveni luk
1 češanj češnjaka
800 g butternut tikve
sol, papar
30 g margarina
500 g rajčica
oko 200 ml vode
3 žlice kečapa
peršinovo lišće
Bešamel umak
800 ml mlijeka
50 g margarina
50 g brašna
muškatni oraščić
Ostalo
100 g tvrdog, naribanog sira (Gauda)
20 g margarina
Priprema
Crveni luk i češnjak oljuštite i sitno nasjeckajte.
Tikvu operite, prepolovite, ogulite, žlicom odstranite središnji dio s košticama, a
meso tikve narežite na kockice.
Rajčice operite i narežite na kockice.
U dubokoj tavi zagrijte 30 g margarina pa na njemu
popržite obje vrste luka, dodajte rajčice. Sve kuhajte na laganoj vatri da se
rajčice raskaše. Zatim dodajte tikvu, kečap
i vodu pa sve kuhajte na laganoj vatri 10ak min. da tikva omekša (ali ne
do kraja).
U loncu rastopite 50 g margarina, dodajte brašno i
kratko ga popržite. Zalijte mlijekom i miješajte pjenjačom da se ne zgruda,
kuhajte oko 8 min. Začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem.
Posudu za pečenje namastite. Dno premažite s
nekoliko žlica bijelog umaka i na njega složite listove lazanaj. Njih opet
premažite s nekoliko žlica bijelog umaka, a po njemu ravnomjerno rasporedite
polovicu nadjeva od tikve. Na nadjev
složite red listova lazanja, premažite ih bijelim umakom i na njega rasporedite
ostatak nadjeva od tikve. Na nadjev složite preostale listove tijesta. U
ostatak bijelog umaka umiješajte naribani sir i premažite ga po tijestu. Odozgo
složite 20 g margarina narezanog na listiće.
Posudu stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C i
lazanje pecite oko 45 min. da porumene.
Nema komentara:
Objavi komentar