petak, 6. studenoga 2015.

Svitak s pireom od tikve

Sastojci
Tijesto
500 g glatkog brašna
1 suhi kvasac (7 g)
2 žlice šećera
1 vanilin šećer
sitno ribana kora pola (bio) naranče
60 g margarina sobne temperature
1 jaje sobne temperature
oko 220 ml toplog mlijeka

Nadjev
400 g tikve (butternut, hokkaido)
3 žlice šećera
pola vrećice praška za puding od vanilije  (oko 18 g)

Premazivanje
2 žlice džema od marelice


Priprema
Za tijesto, u posudu stavite brašno, obje vrste šećera, kvasac, naribanu narančinu koru, na listiće narezan margarin i jaje pa postupno dodavajte mlijeko da zamijesite glatko, srednje čvrsto tijesto. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom oko pola sata.



Za nadjev, tikvu operite, ogulite, prepolovite, žlicom odstranite sredinu s košticama i na kockice narežite 400 g mesa tikve (kockice oko 1 cm x 2 cm). 



Stavite kockice u lonac, nalijte vodu da prekrije kockice tikve. Lonac stavite na štednjak i kockice kuhajte da omekšaju (oko 8 min.). Kuhane kockice ocijedite, odmah im dodajte šećer i sve usitnite štapnim mikserom u glatku smjesu.


Odvojite 150 g pirea i pomiješajte ga s praškom za puding. Ostatak pirea vratite u lonac i zakuhajte ga pa mu dodajte pire s praškom za puding. Kad smjesa opet zakuha, kuhajte 2-3 minute, maknite s vatre i ostavite da se ohladi, povremeno promiješajte.


Dignuto tijesto razvaljajte u pravokutnik, na debljinu 3-5 mm. Tijesto premažite ohlađenim pireom. Narolajte ga počevši s duže strane.
Oštrim nožem dobivenu rolu prerežite okomito po sredini. Dva dobivena komada isprepletite kao pletenicu okrečući pritom prerezani dio prema van da se vidi.


Uski, dugi, visoki kalup (dužine 32 cm, visine 7 cm, širine 8 cm u donjem dijelu i širine 11 cm u gornjem dijelu) obložite papirom za pečenje i u njega stavite pripremljeni svitak. Stavite ga u pećnicu zagrijanu na 200 °C i pecite oko 45 min. da porumeni (ako previše porumeni, prekrijte ga folijom).


Pečeni vrući svitak odozgo premažite džemom da dobije sjaj. Ostavite ga u kalupu da se hladi 15ak min., a onda ga izvadite i ostavite da se ohladi.



Nema komentara:

Objavi komentar