Sastojci
Biskvit
4 jaja
120 g šećera
prstohvat soli
100 g brašna
20 g kakaa
Preljev
6 žlica mlijeka
3 žlice ruma
Krema
500 ml mlijeka
1 prašak za puding od čokolade
50 g šećera
20 g želatine u prahu
9 žlica hladne vode
1 žlica kakaa
200 ml biljnog šlaga
100 g čokolade za
kuhanje
Krema za omazivanje torte
125 g biljne masti (ili maslaca) sobne temperature
200 g šećera u prahu
2 žlice mlijeka
crvena i crna boja
Priprema
Za
biskvit, kalup promjera 20 cm (visine najmanje 8 cm! – ako ste smjesu dobro
izmiksali, dobit će na volumenu) namastite i pobrašnite.
U
posudu stavite jaja, dodajte šećer i sol pa sve miksajte 20 min. na najvećoj
brzini. Zatim kuhačom lagano umiješajte prosijano brašno s kakaom.
Smjesu
ulijte u kalup i stavite u pećnicu zagrijanu na 175 °C i pecite oko 35 min. (nemojte
otvarati pećnicu prije nego istekle 25-30 min.). Probajte čačkalicom jeli
smjesa pečena. Pečeni biskvit ostavite da se 5 min. hladi u kalupu, a onda ga
istresite, odlijepite papir i ostavite da se potpuno ohladi.
Za
kremu, želatinu prelijte vodom i
ostavite da nabubri. Čokoladu nasjeckajte.
150
ml mlijeka pomiješajte s praškom za puding i šećerom. Ostatak mlijeka zakuhajte
pa u njemu skuhajte puding. U vrući puding umiješajte čokoladu i dobro
promiješajte da se rastopi. Zatim dodajte nabubrenu želatinu i opet sve dobro
promiješajte žlicom, a onda izmiksajte mikserom da smjesa bude glatka. Kremu
ostavite da se ohladi, ali ne da se stvrdne, povremeno ju promiješajte.
Biljni
šlag izmiksajte i umiksajte ga u ohlađenu kremu.
Mlijeko
pomiješajte s rumom.
Na
pladanj stavite obruč za torte, možete ga iznutra obložiti papirom za pečenje.
Ohlađeni
biskvit prerežite dva puta vodoravno.
Jednu
koru stavite u obruč i natopite ju trećinom preljeva od mlijeka i ruma. Na tu koru rasporedite
polovicu kreme, pokrijte ju drugom korom koju također natopite preljevom i na nju rasporedite ostatak kreme. Sve
poklopite trećom korom koju natopite ostatkom preljeva.
Tortu
stavite u hladnjak na 4 sata.
S
ohlađene torte maknite obruč i odlijepite papir.
Za
kremu za premazivanje, dobro izmiksajte biljnu mast (ili maslac) pa joj žlicu
po žlicu dodavajte šećer u prahu stalno miksajući. Na kraju umiksajte mlijeko.
Tortu
odozgo i sa strane premažite kremom, dobro popunite i zagladite sve neravnine.
Preostalu
kremu možete staviti u posudu s poklopcem i zamrznuti.
Odmrznite
ju prije iduće upotrebe.
Ticino
napravite prema receptu navedenom u linku.
U
smjesu umijesite boje po želji. To sve možete zamijesiti nekoliko dana ranije.
Bijeli
ticino razvaljajte na debljinu 3-4 mm. Prebacite ga na tortu omazanu kremom,
poravnajte krajeve, brzo zagladite odozgo i sa strane, istisnite zrak. Nožem
odrežite višak smjese.
Crni
ticino tanko razvaljajte na podlozi posipanoj šećerom u prahu pa nožem izrežite
željene oblike (to možete napraviti i par dana ranije: izrezane oblike složite
na celofan posipan šećerom u prahu, i njih možete posipati šećerom u prahu pa
staviti još jedan sloj celofana i na njega opet izrezane oblike, odozgo ih
pokrijte celofanom da se ne suše ili sve stavite u odgovarajuću kutiju).
Od
crvenog ticina napravite ruže (to svakako napravite unaprijed).
Sve
komade ticina koji su vam ostali nakon izrade torte skupite, premijesite ih,
oblikujte u kuglu i stavite u plastičnu vrećicu (svaku boju u drugu vrećicu) i
u posudu s poklopcem, možete ih upotrijebiti drugi put.
Tortu
omažite bezbojnim alkoholom (votkom, rakijom) i po njoj lijepite željene
oblike. Na vrh torte alkoholom zalijepite ruže.
Po
želji i crne oblike i ruže premažite alkoholom da dobiju sjaj.
Nema komentara:
Objavi komentar