srijeda, 29. listopada 2014.

Crno-bijeli svijet s crvenim ružama



Sastojci
Biskvit
4 jaja
120 g šećera
prstohvat soli
100 g brašna
20 g kakaa

Preljev
6 žlica mlijeka
3 žlice ruma

Krema
500 ml mlijeka
1 prašak za puding od čokolade
50 g šećera
20 g želatine u prahu
9 žlica hladne vode
1 žlica kakaa
200 ml biljnog šlaga
100 g čokolade za kuhanje

Krema za omazivanje torte
125 g biljne masti (ili maslaca) sobne temperature
200 g šećera u prahu
2 žlice mlijeka

Ukrašavanje
crvena i crna boja



Priprema
Za biskvit, kalup promjera 20 cm (visine najmanje 8 cm! – ako ste smjesu dobro izmiksali, dobit će na volumenu) namastite i pobrašnite.
U posudu stavite jaja, dodajte šećer i sol pa sve miksajte 20 min. na najvećoj brzini. Zatim kuhačom lagano umiješajte prosijano brašno s kakaom.
Smjesu ulijte u kalup i stavite u pećnicu zagrijanu na 175 °C i pecite oko 35 min. (nemojte otvarati pećnicu prije nego istekle 25-30 min.). Probajte čačkalicom jeli smjesa pečena. Pečeni biskvit ostavite da se 5 min. hladi u kalupu, a onda ga istresite, odlijepite papir i ostavite da se potpuno ohladi.

Za kremu,  želatinu prelijte vodom i ostavite da nabubri. Čokoladu nasjeckajte.
150 ml mlijeka pomiješajte s praškom za puding i šećerom. Ostatak mlijeka zakuhajte pa u njemu skuhajte puding. U vrući puding umiješajte čokoladu i dobro promiješajte da se rastopi. Zatim dodajte nabubrenu želatinu i opet sve dobro promiješajte žlicom, a onda izmiksajte mikserom da smjesa bude glatka. Kremu ostavite da se ohladi, ali ne da se stvrdne, povremeno ju promiješajte.
Biljni šlag izmiksajte i umiksajte ga u ohlađenu kremu.

Mlijeko pomiješajte s rumom.
Na pladanj stavite obruč za torte, možete ga iznutra obložiti papirom za pečenje.
Ohlađeni biskvit prerežite dva puta vodoravno.
Jednu koru stavite u obruč i natopite ju trećinom preljeva od  mlijeka i ruma. Na tu koru rasporedite polovicu kreme, pokrijte ju drugom korom koju također natopite preljevom  i na nju rasporedite ostatak kreme. Sve poklopite trećom korom koju natopite ostatkom preljeva.
Tortu stavite u hladnjak na 4 sata.



S ohlađene torte maknite obruč i odlijepite papir.

Za kremu za premazivanje, dobro izmiksajte biljnu mast (ili maslac) pa joj žlicu po žlicu dodavajte šećer u prahu stalno miksajući. Na kraju umiksajte mlijeko.

Tortu odozgo i sa strane premažite kremom, dobro popunite i zagladite sve neravnine.
Preostalu kremu možete staviti u posudu s poklopcem i zamrznuti.
Odmrznite ju prije iduće upotrebe.

Ticino napravite prema receptu navedenom u linku.
U smjesu umijesite boje po želji. To sve možete zamijesiti nekoliko dana ranije.

Bijeli ticino razvaljajte na debljinu 3-4 mm. Prebacite ga na tortu omazanu kremom, poravnajte krajeve, brzo zagladite odozgo i sa strane, istisnite zrak. Nožem odrežite višak smjese.

Crni ticino tanko razvaljajte na podlozi posipanoj šećerom u prahu pa nožem izrežite željene oblike (to možete napraviti i par dana ranije: izrezane oblike složite na celofan posipan šećerom u prahu, i njih možete posipati šećerom u prahu pa staviti još jedan sloj celofana i na njega opet izrezane oblike, odozgo ih pokrijte celofanom da se ne suše ili sve stavite u odgovarajuću kutiju).

Od crvenog ticina napravite ruže (to svakako napravite unaprijed).

Sve komade ticina koji su vam ostali nakon izrade torte skupite, premijesite ih, oblikujte u kuglu i stavite u plastičnu vrećicu (svaku boju u drugu vrećicu) i u posudu s poklopcem, možete ih upotrijebiti drugi put.

Tortu omažite bezbojnim alkoholom (votkom, rakijom) i po njoj lijepite željene oblike. Na vrh torte alkoholom zalijepite ruže.
Po želji i crne oblike i ruže premažite alkoholom da dobiju sjaj.






Nema komentara:

Objavi komentar