srijeda, 15. listopada 2014.

Parfe torta s ružama


Sastojci
Biskvit
2 jaja
2 žlice šećera
2 žlice brašna
na vrhu noža praška za pecivo

Parfe krema
5 žumanjka
100 g šećera
1 vanilin šećer
200 ml mlijeka
15 g bijele želatine u prahu
250 ml biljnog šlaga

Ukrašavanje
4 vrećice šlaga u prahu (ukupno 160 g)
200 ml hladne vode
boja

Priprema 
Za biskvit, u posudu stavite  jaja pa ih miksajte 1 minutu na najvećoj brzini. Zatim nastavite miksati smjesu i polako dodavajte šećer. Smjesu miksajte ukupno 2 minute na najvećoj brzini.
Suhe sastojke prosijajte (kroz gusto cjedilo) na smjesu od jaja i sve kratko promiksajte na najmanjoj brzini.
Okrugli kalup promjera 22 cm obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite pa ravnomjerno rasporedite smjesu. Stavite ju u pećnicu zagrijanu na 180°C i pecite oko 6 min.
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.

Na pladanj stavite obruč za tortu (bez dna). Od papira za pečenje izrežite komad dimenzija  obruča, pa time obložite obruč s unutrašnje strane. Na dno stavite ohlađeni biskvit.

Za kremu, želatinu prelijte hladnom vodom i ostavite da nabubri.
Žumanjke izmiksajte s obje vrste šećera. Polako dodajte mlijeko pa dobro promiješajte. Smjesu prebacite u lonac i lagano zagrijavajte na štednjaku, miješajući pjenjačom. Trenutak prije nego zakuha, maknite ju s vatre, prelijte u posudu za miksanje. Ostavite ju da se hladi 1 min. pa umiješajte želatinu i miješajte da se rastopi.
Posudu sa smjesom stavite u sudoper napunjen hladnom vodom, miješajte pjenjačom da se ohladi.
Izmiksajte biljni šlag i umiksajte ga u ohlađenu smjesu.

Pripremljenu kremu odmah ulijte na biskvit i brzo ju zagladite.
Tortu stavite u hladnjak na 4 sata da se krema stvrdne.

Za ukrašavanje, u posudu stavite prašak za šlag i ulijte hladnu vodu. Sve miksajte mikserom na najvećoj brzini da dobijete čvrsti šlag.
U 1/3 smjese umiješajte malo boje da dobijete željenu nijansu.

Izvadite tortu iz hladnjaka, pažljivo odvojite obruč od torte i odlijepite papir za pečenje.
Tortu omažite bijelim šlagom, ne treba biti precizno omazana.

Slastičarskoj vrećici za ukrašavanje odrežite vrh i u nju stavite nastavak Wilton 2D (može i 1M).
Uz jednu stranicu slastičarske vrećice razmažite čitavom dužinom ružičasti šlag, a ostatak vrećice ispunite bijelim šlagom. Odozgo i sa strane po torti oblikujte ruže. Između ruža možete istisnuti manje puslice.


Tortu stavite u hladnjak na 1-2 sata.



1 komentar: