nedjelja, 19. listopada 2014.

Mramorne griz-šnite s kompotom


Sastojci
Šnite
1 l mlijeka
200 g pšeničnog griza
100 g šećera
2 vanilin šećera
100 g čokolade za kuhanje, nasjeckane
2 žlice kakaa
4 žlice ruma

Kompot
5 jabuka
5 žlica šećera
Iscijeđeni limunov sok
voda


Priprema 
Uski, visoki, četvrtasti kalup obložite papirom za pečenje.
Za šnite, u lonac stavite mlijeko i obje vrste šećera, miješajte na laganoj vatri da se šećer rastopi. Kad tekućima zakuha, dodajte griz.  Miješajući pjenjačom sve kuhajte da se zgusne (kuhajte prema uputi s pakiranja).
Kuhani griz maknite s vatre i polovicu rasporedite u pripremljeni kalup.
U preostali griz brzo umiješajte nasjeckanu čokoladu, prosijani kakao i rum da dobijete jednoličnu smeđu masu. Masu odmah rasporedite u kalup na bijelu masu. Drškom žlice „miješajte“ masu u kalupu da dobijete mramorni uzorak (zahvaćajte smjesu s dna i podižite ju prema gore). Odozgo sve ravnomjerno zagladite.
Griz ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a onda ga stavite u hladnjak na 3 sata.


Za kompot, jabuke ogulite. Narežite ih na ploške i stavite u lonac zajedno sa šećerom, limunovim sokom i toliko vode, koliko je potrebno da ih prekrije. Jabuke kuhajte par minuta da omekšaju (vrijeme kuhanja ovisi o debljini i veličini ploški).

Ohlađeni griz narežite na ploške i poslužite s kompotom.




Nema komentara:

Objavi komentar