srijeda, 8. listopada 2014.

Shakshuka iz pećnice


Sastojci
1 crveni luk
1 crvena paprika
1 zelena paprika
2 žlice ulja
3 češnja češnjaka
500 ml pasirane rajčice
sol, papar
šećer
1 čajna žlica slatke paprike
300-400 g kuhanog slanutka (može kupovni iz limenke)
100 g tvrdog naribanog sira
4-6 jaja
peršinovo lišće za posipanje
masnoća za posudu


Priprema
Obje vrste luka oljuštite i sitno nasjeckajte.
Papriku operite, očistite i narežite na kockice.
U dubokoj tavi zagrijte 2 žlice ulja pa na njemu popržite crveni luk. Čim luk malo omekša dodajte papriku pa i nju pržite 2-3 min. Zatim dodajte nasjeckani češnjak, koncentrat rajčice, sol, papar, šećer i slatku papriku pa sve kuhajte 15 ak min. uz povremeno miješanje, da se malo zgusne. Na kraju dodajte ocijeđeni, kuhani slanutak, dobro promiješajte, ostavite da jednom zakuha pa maknite s vatre. Začinite po potrebi.
Keramičku posudu za pečenje namastite pa u nju ulijte pripremljenu smjesu. Posipajte naribanim sirom i na to razbijte jaja.
Posudu stavite u pećnicu zagrijanu na 220 °C i pecite 10-20 min., ovisno o tome kakva jaja želite (da se cijela ispeku ili da žumanjak ostane malo tekuć).

Ako sami kuhate slanutak: dan prije namočite ga u hladnu vodu i ostavite da odstoji preko noći. Sutradan ga kuhajte oko sat vremena u posoljenoj vodi.




Izvor: adaptirani recepti sa stranica kook eazy i Chefkoch.


Nema komentara:

Objavi komentar