Muffini u šalicama od ticina
Sastojci
Muffini (8 manjih)
1 jaje
80 g šećera
40 g rastopljenog maslaca
100 g kiselog vrhnja
pola praška za pecivo
1 žlica kakaa
125 g brašna
80 g nasjeckane čokolade za kuhanje
Krema
125 g maslaca (ili biljne masti)
200 g šećera u prahu
2 žlice mlijeka
Preljev
100 g čokolade za kuhanje
50 g maslaca
1 žlica šećera u prahu
1 žlica mlijeka
4 žlice ulja
Za
muffine, u posudi miksajte jaje sa šećerom oko 2 min. Zatim dodajte
rastopljeni, mlaki maslac i sve miksajte 1 min. pa umiksajte i kiselo vrhnje.
Na kraju lagano umiješajte prašak za pecivo, kakao i brašno, a onda i
nasjeckanu čokoladu. Smjesu rasporedite u 8 namaštenih silikonskih kalupa za
muffine (bez papirnatih košarica) i stavite u pećnicu zagrijanu na 190 °C.
Muffine pecite oko 18 min., provjerite čačkalicom jesu li pečeni. Pečene
muffine ostavite da se 5 min. hlade u kalupu, a onda ih izvadite i ostavite da
se potpuno ohlade.
Ja
sam radila manje muffine kako poslije „šalice“ ne bi bile glomazne i koristila
sam smjesu koja ne naraste jako za vrijeme pečenja.
Za kremu od maslaca, maslac dobro izmiksajte. Postupno dodavajte šećeru prahu stalno miksajući. Na kraju umiksajte mlijeko.
Ticino napravite prema receptu s navedene stranice. Možete ga napraviti unaprijed, ili iskoristiti komade koji su vam ostali nakon izrade torte.
Za
osam ovakvih šalica, bit će vam
potrebno manje od polovice smjese iz recepta.
Ohlađene muffine izmjerite i od papira napravite šablonu pomoću koje ćete rezati oblike od ticina. Samo odlučite koliko visoke „šalice“ želite, vodite računa o tome da na muffin još dolazi preljev.
Dobro
izmjerite i isprobajte pomoću komada papira kojih dimenzija treba biti oblik
koji će sačinjavati šalicu. Krajevi papira (kasnije ticina) trebaju se dodirivati,
a ne preklapati kad ih omotate oko muffina.
Od papira za pečenje izrežite četvrtaste komade (oko 7 cm x 7 cm) na koje ćete složiti muffine.
Svaki
muffin sa strane premažite kremom od maslaca, dobro popunite i zagladite sve
neravnine. Muffine poslažite na izrezane komade papira za pečenje.
Ostatak
kreme od maslaca možete zamrznuti. Ili za muffine možete upotrijebiti odmrznutu
kremu koju ste ranije napravili, ili vam je ostala nakon izrade torte.
Ticino razvaljajte na debljinu oko 4 mm na površini posipanoj šećerom u prahu.
Pomoću
pripremljene papirnate šablone izrežite komad potrebne veličine i omotajte ga
oko muffina, krajeve premažite bezbojnim alkoholom (votkom, rakijom) i pažljivo
ih zalijepite da se dodiruju. Pri dnu, gdje je muffin uži pažljivo poravnajte
ticino i priljubite ga uz muffin.
Za
ručke, dlanovima valjajte komad ticina da dobijete štapiće jednake debljine.
Razrežite ih na komade jednake dužine. Svaki komad pri dnu i vrhu malo
spljoštite – to je mjesto koje će biti zalijepljeno na šalicu, pa neka bude
malo šire i tanje. Šalicu premažite bezbojnim alkoholom i zalijepite ručku,
držite ju par sekundi, a onda ju podbočite kuglicama papira ili folije
oblikujuću ju pritom u željeni oblik i položaj.
Ručke
možete lijepiti na mjesto gdje se spajaju krajevi odrezanog komada ticina ili
gdje želite.
Za preljev, u lončiću otopite nasjeckanu čokoladu i narezani maslac sa svim ostalim sastojcima da dobijete glatku smjesu.
Smjesu ostavite da se ohladi, da bude tek mlaka(!), povremeno ju promiješajte. U svaku „šalicu“ stavite oko 2 žlice preljeva. Po potrebi lagano pomaknite šalicu lijevo-desno da se preljev rasporedi.
„Šalice“
stavite u hladnjak.
Prije
posluživanja „šalice“ stavite na odgovarajuće
tanjuriće.
Super ideja!
OdgovoriIzbrišiHvala
IzbrišiOdlično izgledaju, svaka čast na realizaciji! ;) :O
OdgovoriIzbrišiHvala.
Izbriši