Sastojci
Tijesto (slano)
600 g brašna
1 suhi kvasac (7g)
1 čajna žlica šećera
1 puna čajna žlica soli
1 jaje sobne temperature
25 g mekanog margarina
100 g kiselog vrhnja sobne temperature
oko 150 ml mlakog mlijeka
+
biljno ulje za premazivanje
Premaz i posipavanje
1 jaje
sjemenke sezama i lana
Priprema
U
posudu stavite brašno, kvasac, šećer, sol, margarin, vrhnje i mlijeko te
zamijesite glatko, ali tvrđe tijesto (mlijeko dodavajte postupno). Oblikujte
tijesto u kuglu, stavite ga u posudu, poklopite poklopcem i ostavite na toplom
da se digne.
Lim
od pećnice obložite papirom za pečenje.
Dignuto
tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik (55 cm x 40 cm),
premažite ga uljem i narolajte kao roladu.
Dobiveni
svitak narežite na 12 komada.
Svaki
komad pritisnite po sredini drškom kuhače da se krajevi rastvore, zatim ga opet
pritisnite drškom kuhače po sredini, ali ovaj put okomito na prethodni otisak
kuhače.
Dobivene
oblike slažite u lim u željeni "cvjetni" oblik (kod mene su 4 komada u sredini i 8 oko
njih).
Tijesto
ostavite na sobnoj temperaturi dok se pećnica grije. Zatim ga premažite
umućenim jajetom i posipajte sjemenkama.
Pogaču
stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C, pecite ju oko pola sata.
Nema komentara:
Objavi komentar