nedjelja, 17. kolovoza 2014.

Samo još jedna pogača…5



Sastojci
Tijesto (slano)
600 g brašna
1 suhi kvasac (7g)
1 čajna žlica šećera
1 puna čajna žlica soli
1 jaje sobne temperature
25 g mekanog margarina
100 g kiselog vrhnja sobne temperature
oko 150 ml mlakog mlijeka
+
biljno ulje za premazivanje

Premaz i posipavanje
1 jaje
sjemenke sezama i lana



Priprema
U posudu stavite brašno, kvasac, šećer, sol, margarin, vrhnje i mlijeko te zamijesite glatko, ali tvrđe tijesto (mlijeko dodavajte postupno). Oblikujte tijesto u kuglu, stavite ga u posudu, poklopite poklopcem i ostavite na toplom da se digne.

Lim od pećnice obložite papirom za pečenje.



Dignuto tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik (55 cm x 40 cm), premažite ga uljem i narolajte kao roladu.
Dobiveni svitak narežite na 12 komada.
Svaki komad pritisnite po sredini drškom kuhače da se krajevi rastvore, zatim ga opet pritisnite drškom kuhače po sredini, ali ovaj put okomito na prethodni otisak kuhače.

Dobivene oblike slažite u lim u željeni "cvjetni" oblik (kod mene su 4 komada u sredini i 8 oko njih).
Tijesto ostavite na sobnoj temperaturi dok se pećnica grije. Zatim ga premažite umućenim jajetom i posipajte sjemenkama.
Pogaču stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C, pecite ju oko pola sata.



Izvor: Pogača je rađena po uzoru na pogače Valentine Zurkan.



Nema komentara:

Objavi komentar