četvrtak, 14. kolovoza 2014.

Pir s Feta sirom


Sastojci
200 g pira (dinkel, krupnik)
500 g čvrstih rajčica
1 crveni luk
2 žlice ulja
pola čajne žlice slatke paprike
mljeveni čili (ljuta paprika)
papar
sol
3-4 žlice svježeg, nasjeckanog začinskog bilja (peršinovo lišće, bosiljak,…)
200 g Feta sira
(po želji: 1 žlica kiselog vrhnja)


Priprema
U loncu zakuhajte 600 ml vode. Posolite ju pa dodajte pir i kuhajte ga na najslabijoj vatri, napola pokrivenog, oko sat vremena da omekša. Pred kraj pazite je li sva voda isparila, da pir ne zagori (možete dodati još vode).
(Dan ranije pir možete staviti u lonac zalijati  ga vodom i ostaviti preko noći. Sutradan pir kuhajte oko 35 min. da omekša – namakanje skraćuje vrijeme kuhanja).


Rajčice operite, prerežite ih vodoravno po sredini pa malom žlicom izvadite tekući dio s košticama. Ako ne želite vaditi taj dio, jelo će na kraju sadržavati više tekućine (iako, količina tekućine ovisi o vrsti rajčica).
Narežite ih na kockice.
Tekući dio s košticama ne treba Vam za ovaj recept (možete ga zamrznuti i upotrijebiti za nešto drugo).
Po želji, prije rezanja, rajčice možete prelijati kipućom vodom i oguliti im kožu – ako to smatrate potrebnim.

Luk očistite i sitno nasjeckajte. Začinsko bilje operite, obrišite i sitno nasjeckajte.

Kuhani pir po potrebi ocijedite.

U dubokoj neprijanjajućoj tavi ili loncu zagrijte ulje, dodajte luk i pržite ga oko 5 min. Zatim dodajte ocijeđeni pir, kratko ga popržite, pa dodajte rajčice. Začinite slatkom paprikom, čilijem, paprom te dodajte malo soli (ali pazite da ne pretjerate jer je i Feta sir slan).
Sve kuhajte na laganoj vatri 10ak min., povremeno promiješajte. Na kraju, po želji, možete umiješati kiselo vrhnje, dobro promiješati i sve kratko zagrijati.

Gotovo jelo maknite s vatre i umiješajte začinsko bilje. Poslužite odmah, posipano razmrvljenim Feta sirom (kao glavno jelo za 2 osobe, tj. kao prilog za 3- 4 osobe).



Nema komentara:

Objavi komentar