Sastojci
200
g pira (dinkel, krupnik)
500
g čvrstih rajčica
1
crveni luk
2
žlice ulja
pola
čajne žlice slatke paprike
mljeveni
čili (ljuta paprika)
papar
sol
3-4
žlice svježeg, nasjeckanog začinskog bilja (peršinovo lišće, bosiljak,…)
200
g Feta sira
(po
želji: 1 žlica kiselog vrhnja)
U loncu zakuhajte 600 ml vode. Posolite ju pa dodajte
pir i kuhajte ga na najslabijoj vatri, napola pokrivenog, oko sat vremena da
omekša. Pred kraj pazite je li sva voda isparila, da pir ne zagori (možete
dodati još vode).
(Dan ranije pir možete staviti u lonac zalijati ga vodom i ostaviti preko noći. Sutradan pir
kuhajte oko 35 min. da omekša – namakanje skraćuje vrijeme kuhanja).
Rajčice operite, prerežite ih vodoravno po sredini pa
malom žlicom izvadite tekući dio s košticama. Ako ne želite vaditi taj dio,
jelo će na kraju sadržavati više tekućine (iako, količina tekućine ovisi o
vrsti rajčica).
Narežite ih na kockice.
Tekući dio s košticama ne treba Vam za ovaj recept (možete
ga zamrznuti i upotrijebiti za nešto drugo).
Po želji, prije rezanja, rajčice možete prelijati kipućom
vodom i oguliti im kožu – ako to smatrate potrebnim.
Luk očistite i sitno nasjeckajte. Začinsko bilje
operite, obrišite i sitno nasjeckajte.
Kuhani pir po potrebi ocijedite.
U dubokoj neprijanjajućoj tavi ili loncu zagrijte ulje,
dodajte luk i pržite ga oko 5 min. Zatim dodajte ocijeđeni pir, kratko ga
popržite, pa dodajte rajčice. Začinite slatkom paprikom, čilijem, paprom te
dodajte malo soli (ali pazite da ne pretjerate jer je i Feta sir slan).
Sve kuhajte na laganoj vatri 10ak min., povremeno
promiješajte. Na kraju, po želji, možete umiješati kiselo vrhnje, dobro
promiješati i sve kratko zagrijati.
Gotovo jelo maknite s vatre i umiješajte začinsko bilje.
Poslužite odmah, posipano razmrvljenim Feta sirom (kao glavno jelo za 2 osobe,
tj. kao prilog za 3- 4 osobe).
Nema komentara:
Objavi komentar