Sastojci
Biskvit
4 jaja
4 žlice šećera
3 žlice brašna
3 žlice kakaa
pola čajne žlice praška za pecivo
prstohvat soli
Krema
200 g praška za puding od čokolade
1 l mlijeka
6 žlica šećera
150 g čokolade za kuhanje
250 g margarina sobne temperature
+
marmelada
Krema od maslaca
125 g maslaca sobne temperature
200 g šećera u prahu
2 žlice mlijeka
Ticino (čit. tičino)
10 g želatine u prahu + 50 ml hladne vode
100 g fruktoze + 20 ml hladne vode
1 žlice glicerina/glicerola
oko 1 kg sitnog šećera u prahu
crna boja
Za
biskvit, odvojite bjelanjke od žumanjaka. Od malo posoljenih bjelanjaka
izmiksajte snijeg. Žumanjke miksajte sa šećerom 15ak minuta na najvećoj brzini.
Na
izmiksane žumanjke prosijajte brašno, kakao i prašak te dodajte snijeg od
bjelanjaka i sve lagano izmiješajte kuhačom.
Smjesu
ulijte u kalup promjera 20 cm koji ste obložili papirom za pečenje.
Kalup
stavite u pećnicu zagrijanu na 170 °C i pecite oko pola sata, provjerite
čačkalicom jeli pečeno.
Pečeni
biskvit izvadite iz kalupa, odlijpite papir i ostavite da se ohladi.
Za
kremu, 300 ml mlijeka pomiješajte sa praškom za puding i šećerom i tu smjesu
ulijte o ostatak zakuhalog mlijeka te skuhajte puding. Odmah dodajte nasjeckanu
čokoladu i sve dobro promiješajte da se čokolada otopi, a onda sve miksajte
mikserom da dobijete glatku smjesu. Posudu poklopite poklopcem i ostavite
smjesu da se ohladi, povremeno promiješajte.
Mekani
margarin dobro izmiksajte pa mu postupno dodavajte mlaku smjesu od pudinga i
sve dobro izmiksajte.
Ohlađeni
biskvit prerežite dva puta vodoravno.
Jednu
koru sasvim tanko premažite pekmezom i polovicom kreme, poklopite drugom korom.
Nju premažite pekmezom i ostatkom kreme pa sve poklopite trećom korom. Odozgo
pritisnite biskvit da se sve lijepo izravna, poravnajte rubove torte (ili tortu
možete raditi u obruču).
Tortu
stavite u hladnjak na 8 sati.
Za
kremu od maslaca, maslac dobro izmiksajte. Postupno dodavajte šećeru prahu
stalno miksajući. Na kraju umiksajte mlijeko.
Ohlađenu
tortu (odvojite od obruča) sa strane i
odozgo tanko premažite kremom od maslaca, sve dobro zagladite i poravnajte.
Kremu
koja vam je ostala, možete zamrznuti.
Za
ticino, želatinu prelijte vodom i ostavite ju da nabubri.
U
lončić stavite fruktozu i vodu pa sve zagrijavajte stalno miješajući da se
fruktoza potpuno rastopi. Maknite s vatre i odmah dodajte žlicu glicerina te
dobro promiješajte. Zatim dodajte
nabubrenu želatinu i opet sve dobro promiješajte.
U
duboku posudu prosijajte oko 600 g šećera u prahu pa polako, u mlazu, dodavajte
rastopljenu smjesu od šećera stalno sve miješajuću žlicom. Kad smjesu više ne
možete miješati žlicom, istresite ju na radnu površinu posipanu šećerom u prahu
i mijesite ju rukama, po potrebi dodavajte šećer u prahu.
Za
ovu tortu potrebno je manje od pola dobivene ticino smjese. Ostatak smjese i
(sve komade koji vam ostanu) spremite u plastičnu vrećicu i stavite ju u kutiju
s poklopcem, čuvajte ju na sobnoj temperaturi do iduće upotrebe.
Od polovice smjese odvojite oko 1 šaku smjese pa u nju umijesite crnu boju, po
potrebi dodajte šećer u prahu.
Ako
upotrebljavate boju u prahu prvo ju pomiješajte s par kapi hladne vode pa ju
onda umijesite u ticino.
Razvaljajte
smjesu na podlozi posipanoj šećerom u prahu pa izrežite željene oblike mačaka
prema šabloni (to možete napraviti i par dana ranije). Skupite komade koji su
vam ostali nakon izrezivanja, premijesite ih, oblikujte u kuglu i stavite u
plastičnu vrećicu.
Slike
možete potražiti na internetu i onda ih isprintati. Što se izrezivanja oblika
iz ticina tiče, možete ih rezati na dva načina.
1.
možete izrezati oblike i onda šablonu s izrezanim motivom (rupama) staviti na
ticino pa rezati skalpelom, nožem,…
2.
možete izrezati oblike i onda izrezani oblik staviti na ticino pa oko njega
rezati skalpelom, nožem,…
Iako
drugi ističu kako je prvi način bolji, ja sam
bolje (ljepše) rezultate imala s načinom br. 2, tj. kad sam izrezanu
mačku stavila na ticino i rezala oko nje. Ticino sam odozgo dodatno posipala
šećerom u prahu kako se papirnata slika na bi zalijepila za njega.
Bijeli
ticino razvaljajte na debljinu 3-4 mm. Prebacite ga na tortu omazanu kremom od
maslaca, poravnajte krajeve, brzo zagladite odozgo i sa strane, istisnite zrak.
Nožem odrežite višak smjese.
Izrezane
oblike nalijepite na tortu: kistom tanko premažite željeno mjesto na torti
bezbojnim alkoholom (votkom, rakijom) i zalijepite oblik.
Sačuvani
crni ticino koji vam je ostao nakon rezanja oblika razvaljajte na podlozi posipanoj šećerom u prahu i izrežite traku (1-1,5 cm širine) koju ćete nalijepiti oko donjeg dijela torta.
Cijelu
tortu možete premazati bezbojnim alkoholom
(rakijom, votkom) kako bi dobila sjaj.
Haha! Kako lijepa dekoracija! Sviđaju mi se ove tragove na površini!! :)))
OdgovoriIzbrišiHvala.
OdgovoriIzbriši