subota, 23. kolovoza 2014.

Zapečene palačinke s povrćem


Sastojci
Palačinke
1 jaje
300 ml mlijeka
8-10 žlica brašna
šećer, sol
ulje za prženje

Nadjev
300 g crvene paprike
300 g zelene paprike
200 g tikvica
100 g ljubičastog luka
3 žlice ulja
sol, papar

Umak
500 g rajčica
1 crveni luk
2 češnja češnjaka
2 žlice ulja
sol, papar
ljuta paprika
nasjeckano peršinovo lišće

Preljev
100 g kiselog vrhnja
60 g tvrdog sira, naribanog

Ostalo
masnoća za posudu
nasjeckano peršinovo lišće za ukras



Priprema
Za palačinke
Umutite jaje s mlijekom. Dodajte malo šećera i soli te polako dodavajte brašno miješajući smjesu pjenjačom. Na većoj nauljenoj tavi ispecite palačinke.

Za nadjev
Paprike i tikvice operite, očistite i narežite na kockice.
Luk oljuštite i narežite na tanke kolute.
U wok tavi zagrijte  ulje i dodajte nasjeckani  luk te ga kratko popržite. Zatim dodajte papriku i pržite ju oko 5 min. Tada dodajte tikvice i pržite sve zajedno da povrće omekša. Začinite solju i paprom.

Za umak
Rajčicu operite, očistite i narežite na kockice.
Luk i češnjak oljuštite i sitno nasjeckajte.
U wok tavi zagrijte ulje i dodajte nasjeckani  luk i češnjak, kratko ih popržite. Zatim dodajte rajčice, sol i papar. Kuhajte ih 10ak min. povremeno miješajući da se raskaše i da tekućina ispari, tj. da se umak malo zgusne. Na kraju umiješajte peršinovo lišće.

Pliću posudu za pečenje namastite pa na dno rasporedite umak od rajčice.
Nadjev od paprike i tikvica  rasporedite na palačinke, narolajte ih pa svaku palačinku ukoso prerežite dva puta da dobijete 3 jednaka komada. Komade palačinki poslažite u posudu na umak, prerezani dio okrenite prema gore.


Za preljev, vrhnje pomiješajte sa sirom i smjesu u hrpicama rasporedite između palačinki i malo po njima, no nemojte premazati prerezani dio palačinke.

Posudu stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C i pecite 15ak min. da se sir rastopi. Posipajte peršinovim lišćem i poslužite.


2 komentara: