Sastojci
Tijesto (slatko)
600 g brašna
1 suhi kvasac (7g)
4 žlice šećera
1 jaje sobne temperature
25 g mekanog margarina
100 g kiselog vrhnja sobne temperature
oko 150 ml mlakog mlijeka
Nadjev
3 žlice margarina, rastopljenog, mlakog
3 žlice šećera
3 žlice šećera
2- 3 čajne žlice cimeta
Premazivanje
1 jaje
Priprema
U
posudu stavite brašno, kvasac, šećer, margarin, vrhnje i mlijeko te zamijesite
glatko, ali tvrđe tijesto (mlijeko dodavajte postupno). Oblikujte tijesto u
kuglu, stavite ga u posudu, poklopite poklopcem i ostavite na toplom da se
digne.
Lim
od pećnice obložite papirom za pečenje.
Dignuto
tijesto podijelite na 4 jednaka komada.
Tri
komada tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u krug, promjera oko 22 cm. Jedan krug stavite na lim i
premažite ga margarinom i posipajte mješavinom šećera i cimeta. Poklopite
drugim komadom pa i njega premažite margarinom i posipajte mješavinom,
poklopite ga trećim komadom tijesta te i njega premažite margarinom i posipajte
ostatkom mješavine. Četvrti komad razvaljate da bude veći od prethodnih,
stavite ga na naslagane krugove pa mu krajeve zataknite ispod. Taj četvrti krug
nemojte premazivati.
Dobiveno
naslagano tijesto režite 1-2 cm od ruba prama sredini, da dobijete 16 komada.
Zatim
svaku od tih 16 komada zaokrenite oko njegove osi, sve ih zaokrenite u istom
smjeru.
Pogaču
ostavite na sobnoj temperaturi dok se pećnica grije. Premažite ju umućenim
jajetom i stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C, pecite ju oko pola sata.
Nema komentara:
Objavi komentar