srijeda, 20. kolovoza 2014.

Mislim da sam vidjela micu macu



Sastojci
Biskvit
4 jaja
4 žlice šećera
3 žlice brašna
3 žlice kakaa
pola čajne žlice praška za pecivo
prstohvat soli

Krema
200 g praška za puding od čokolade
1 l mlijeka
6 žlica šećera
150 g čokolade za kuhanje
250 g margarina sobne temperature
+
marmelada

Krema od maslaca
125 g maslaca sobne temperature
200 g šećera u prahu
2 žlice mlijeka

Ticino (čit. tičino)
10 g želatine u prahu + 50 ml hladne vode
100 g fruktoze + 20 ml hladne vode
1 žlice glicerina/glicerola
oko 1 kg sitnog šećera u prahu
crna boja




Priprema
Za biskvit, odvojite bjelanjke od žumanjaka. Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg. Žumanjke miksajte sa šećerom 15ak minuta na najvećoj brzini.
Na izmiksane žumanjke prosijajte brašno, kakao i prašak te dodajte snijeg od bjelanjaka i sve lagano izmiješajte kuhačom.
Smjesu ulijte u kalup promjera 20 cm koji ste obložili papirom za pečenje.
Kalup stavite u pećnicu zagrijanu na 170 °C i pecite oko pola sata, provjerite čačkalicom jeli pečeno.
Pečeni biskvit izvadite iz kalupa, odlijpite papir i ostavite da se ohladi.




Za kremu, 300 ml mlijeka pomiješajte sa praškom za puding i šećerom i tu smjesu ulijte o ostatak zakuhalog mlijeka te skuhajte puding. Odmah dodajte nasjeckanu čokoladu i sve dobro promiješajte da se čokolada otopi, a onda sve miksajte mikserom da dobijete glatku smjesu. Posudu poklopite poklopcem i ostavite smjesu da se ohladi, povremeno promiješajte.



Mekani margarin dobro izmiksajte pa mu postupno dodavajte mlaku smjesu od pudinga i sve dobro izmiksajte.

Ohlađeni biskvit prerežite dva puta vodoravno.
Jednu koru sasvim tanko premažite pekmezom i polovicom kreme, poklopite drugom korom. Nju premažite pekmezom i ostatkom kreme pa sve poklopite trećom korom. Odozgo pritisnite biskvit da se sve lijepo izravna, poravnajte rubove torte (ili tortu možete raditi u obruču).
Tortu stavite u hladnjak na 8 sati.

Za kremu od maslaca, maslac dobro izmiksajte. Postupno dodavajte šećeru prahu stalno miksajući. Na kraju umiksajte mlijeko.

Ohlađenu tortu (odvojite od  obruča) sa strane i odozgo tanko premažite kremom od maslaca, sve dobro zagladite i poravnajte.
Kremu koja vam je ostala, možete zamrznuti.

Za ticino, želatinu prelijte vodom i ostavite ju da nabubri.
U lončić stavite fruktozu i vodu pa sve zagrijavajte stalno miješajući da se fruktoza potpuno rastopi. Maknite s vatre i odmah dodajte žlicu glicerina te dobro promiješajte. Zatim  dodajte nabubrenu želatinu i opet sve dobro promiješajte.
U duboku posudu prosijajte oko 600 g šećera u prahu pa polako, u mlazu, dodavajte rastopljenu smjesu od šećera stalno sve miješajuću žlicom. Kad smjesu više ne možete miješati žlicom, istresite ju na radnu površinu posipanu šećerom u prahu i mijesite ju rukama, po potrebi dodavajte šećer u prahu.


Za ovu tortu potrebno je manje od pola dobivene ticino smjese. Ostatak smjese i (sve komade koji vam ostanu) spremite u plastičnu vrećicu i stavite ju u kutiju s poklopcem, čuvajte ju na sobnoj temperaturi do iduće upotrebe.

Od polovice smjese odvojite oko 1 šaku smjese pa u nju umijesite crnu boju, po potrebi dodajte šećer u prahu.
Ako upotrebljavate boju u prahu prvo ju pomiješajte s par kapi hladne vode pa ju onda umijesite u ticino.
Razvaljajte smjesu na podlozi posipanoj šećerom u prahu pa izrežite željene oblike mačaka prema šabloni (to možete napraviti i par dana ranije). Skupite komade koji su vam ostali nakon izrezivanja, premijesite ih, oblikujte u kuglu i stavite u plastičnu vrećicu.
Slike možete potražiti na internetu i onda ih isprintati. Što se izrezivanja oblika iz ticina tiče, možete ih rezati na dva načina.
1. možete izrezati oblike i onda šablonu s izrezanim motivom (rupama) staviti na ticino pa rezati skalpelom, nožem,…
2. možete izrezati oblike i onda izrezani oblik staviti na ticino pa oko njega rezati skalpelom, nožem,…
Iako drugi ističu kako je prvi način bolji, ja sam  bolje (ljepše) rezultate imala s načinom br. 2, tj. kad sam izrezanu mačku stavila na ticino i rezala oko nje. Ticino sam odozgo dodatno posipala šećerom u prahu kako se papirnata slika na bi zalijepila za njega.



Bijeli ticino razvaljajte na debljinu 3-4 mm. Prebacite ga na tortu omazanu kremom od maslaca, poravnajte krajeve, brzo zagladite odozgo i sa strane, istisnite zrak. Nožem odrežite višak smjese.

Izrezane oblike nalijepite na tortu: kistom tanko premažite željeno mjesto na torti bezbojnim alkoholom (votkom, rakijom) i zalijepite oblik.


Sačuvani crni ticino koji vam je ostao nakon rezanja oblika razvaljajte na podlozi posipanoj šećerom u prahu i izrežite traku (1-1,5 cm širine) koju ćete nalijepiti oko donjeg dijela torta.

Cijelu tortu možete premazati bezbojnim alkoholom  (rakijom, votkom) kako bi dobila sjaj.


2 komentara: