srijeda, 27. kolovoza 2014.

Idemo na kavu i kolače





Muffini u šalicama od ticina

Sastojci
Muffini (8 manjih)
1 jaje
80 g šećera
40 g rastopljenog maslaca
100 g kiselog vrhnja
pola praška za pecivo
1 žlica kakaa
125 g brašna
80 g nasjeckane čokolade za kuhanje

Krema
125 g maslaca (ili biljne masti)
200 g šećera u prahu
2 žlice mlijeka

Preljev
100 g čokolade za kuhanje
50 g maslaca
1 žlica šećera u prahu
1 žlica mlijeka
4 žlice ulja





Priprema
Za muffine, u posudi miksajte jaje sa šećerom oko 2 min. Zatim dodajte rastopljeni, mlaki maslac i sve miksajte 1 min. pa umiksajte i kiselo vrhnje. Na kraju lagano umiješajte prašak za pecivo, kakao i brašno, a onda i nasjeckanu čokoladu. Smjesu rasporedite u 8 namaštenih silikonskih kalupa za muffine (bez papirnatih košarica) i stavite u pećnicu zagrijanu na 190 °C. Muffine pecite oko 18 min., provjerite čačkalicom jesu li pečeni. Pečene muffine ostavite da se 5 min. hlade u kalupu, a onda ih izvadite i ostavite da se potpuno ohlade.
Ja sam radila manje muffine kako poslije „šalice“ ne bi bile glomazne i koristila sam smjesu koja ne naraste jako za vrijeme pečenja.




Za kremu od maslaca, maslac dobro izmiksajte. Postupno dodavajte šećeru prahu stalno miksajući. Na kraju umiksajte mlijeko.




Ticino napravite prema receptu s navedene stranice. Možete ga napraviti unaprijed, ili iskoristiti komade koji su vam ostali nakon izrade torte.
Za osam ovakvih šalica, bit će vam potrebno manje od polovice smjese iz recepta. 




Ohlađene muffine izmjerite i od papira napravite šablonu pomoću koje ćete rezati oblike od ticina. Samo odlučite koliko visoke „šalice“ želite, vodite računa o tome da na muffin još dolazi preljev.
Dobro izmjerite i isprobajte pomoću komada papira kojih dimenzija treba biti oblik koji će sačinjavati šalicu. Krajevi papira (kasnije ticina) trebaju se dodirivati, a ne preklapati kad ih omotate oko muffina.

Od papira za pečenje izrežite četvrtaste komade (oko 7 cm x 7 cm) na koje ćete složiti muffine.
Svaki muffin sa strane premažite kremom od maslaca, dobro popunite i zagladite sve neravnine. Muffine poslažite na izrezane komade papira za pečenje.
Ostatak kreme od maslaca možete zamrznuti. Ili za muffine možete upotrijebiti odmrznutu kremu koju ste ranije napravili, ili vam je ostala nakon izrade torte.




Ticino razvaljajte na debljinu oko 4 mm na površini posipanoj šećerom u prahu.
Pomoću pripremljene papirnate šablone izrežite komad potrebne veličine i omotajte ga oko muffina, krajeve premažite bezbojnim alkoholom (votkom, rakijom) i pažljivo ih zalijepite da se dodiruju. Pri dnu, gdje je muffin uži pažljivo poravnajte ticino i priljubite ga uz muffin.



Za ručke, dlanovima valjajte komad ticina da dobijete štapiće jednake debljine. Razrežite ih na komade jednake dužine. Svaki komad pri dnu i vrhu malo spljoštite – to je mjesto koje će biti zalijepljeno na šalicu, pa neka bude malo šire i tanje. Šalicu premažite bezbojnim alkoholom i zalijepite ručku, držite ju par sekundi, a onda ju podbočite kuglicama papira ili folije oblikujuću ju pritom u željeni oblik i položaj.
Ručke možete lijepiti na mjesto gdje se spajaju krajevi odrezanog komada ticina ili gdje želite.

Napravljene šalice stavite u hladnjak na par sati.






Za preljev, u lončiću otopite nasjeckanu čokoladu i narezani maslac sa svim ostalim sastojcima da dobijete glatku smjesu.



Smjesu ostavite da se ohladi, da bude tek mlaka(!), povremeno ju promiješajte. U svaku „šalicu“ stavite oko 2 žlice preljeva. Po potrebi lagano pomaknite šalicu lijevo-desno da se preljev rasporedi.
„Šalice“ stavite u hladnjak.

Prije posluživanja „šalice“ stavite na odgovarajuće  tanjuriće.



4 komentara: