srijeda, 14. listopada 2015.

Terina od palačinki


Sastojci
Palačinke
2 jaja
180 g brašna
oko 300 ml mlijeka
prstohvat soli
25 ml ulja

Nadjev
500 g zelenog dijela lista blitve (bez stabljike); potrebno je oko 800 g cijelih listova blitve sa stabljikom da bi vam ostalo 500 g samo zelenog dijela
250 g svježeg kravljeg sira, ocijeđenog
1 jaje
1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
25 g sitno naribanog tvrdog sira (Gauda)
sol, papar
prstohvat muškatnog oraščića

Preljev
2 jaja
25 g sitno naribanog tvrdog sira (Gauda)
sol, papar


Priprema
Za palačinke, umutite jaja s mlijekom pa dodajte sol i na kraju postupno dodavajte brašno stalno miješajući pjenjačom da dobijete glatku smjesu. Ostavite ju da odstoji pola sata.
Ispecite palačinke u nauljenoj tavi. 



Za nadjev, blitvi odrežite stabljiku i sačuvajte samo zeleni dio lista, operite ga, narežite na šire rezance, stavite ih u lonac s posoljenom kipućom vodom i kuhajte oko 3 min. da listovi povenu. Kuhane listove ocijedite, isplahnite ih hladnom vodom pa rukama iz njih iscijedite što više tekućine. Na dasci za rezanje još jednom sve usitnite nožem.
U posudi pomiješajte sir s jajetom, češnjakom, naribanim sirom, ocijeđenom blitvom i začinima.


Uski, visoki, četvrtasti kalup obložite papirom za pečenje (dimenzije mojega kalupa: 24 cm dužina, 7 cm visina, u donjem dijelu je uži i širok je oko 8 cm, a u gornjem dijelu je širi i širok je oko 11 cm).
Papir namastite pa sve stranice obložite palačinkama da krajevi padaju preko ruba. Ovisno o kalupu i veličini palačinki, za oblaganje kalupa potrebne su 3-4 palačinke (moje palačinke su promjera 22 cm pa su mi bile potrebne 4).


Uzmite jednu od preostalih palačinki i na početak stavite  par žlica nadjeva (u obliku valjka), lijevi i desni kraj malo preklopite (1-2 cm) prema sredini i narolajte. Pripremljenu rolicu stavite u kalup obložen palačinkama. Na isti način napravite preostale rolice i složite ih u kalup.
Meni je za rolice bilo potrebno 7 palačinki (u donjem dijelu kalupa su 2 rolice položene jedna do druge, u gornjem sloju su 3 rolice i još 2 palačinke presavinula sam u obliku slova „U“  i ugurala sam ih u  prazan prostor).
Umutite jaja i pomiješajte ih s naribanim sirom, začinite solju i paprom. Tom smjesom prelijte palačinke. Krajeve koji vise preko ruba kalupa sada preklopite preko naslaganih, zalijanih rolica.
Kalup stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C i palačinke pecite oko 45 min.


Zapečene palačinke ostavite da se oko pola sata hlade u kalupu, a onda okrenite kalup i istresite terinu od palačinki na pladanj, odlijepite papir i ostavite da se palačinke hlade još 15ak min. pa ih narežite na ploške i poslužite uz salatu.



Izvor: adaptirani recept sa stranice Cooking with Zoki.



3 komentara:

  1. Prelepe slike i posebno mi je drago da su ti ovako lepe a što je najvažnije je da vam se dopalo.Od srca ti hvala i neka vam je prijatno:)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Merhabalar, ne kadar güzel ve leziz görünüyor. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    OdgovoriIzbriši