nedjelja, 4. listopada 2015.

Složenac od kruha i tikve

Sastojci
500 g tikve (butternut ili hokkaido)
350-400 g (polu)bijelog kruha (od prethodnog dana)
1 veći crveni luk
1 crvena paprika
1 zelena paprika
2 jaja
250 g milerama ili kiselog vrhnja (20 % mm)
250 ml mlijeka
200 g tvrdog sira (Gauda)
sol, papar
ulje
1 čajna žlica kumina
majčina dušica, ružmarin, peršinovo lišće 


Priprema
Tikvu operite, ogulite (hokkaido tikvu ne trebate guliti jer je kora jestiva), prepolovite po dužini i žlicom izvadite sredinu s košticama. Meso tikve narežite na ploške debljine oko 3 mm, dužine 6-8 cm.
Kruh narežite na ploške debljine oko 5 mm.



Luk oljuštite i nasjeckajte.
Obje paprike operite, očistite i narežite na kockice.
U tavi zagrijte 3 žlice ulja pa na njemu ispržite luk i paprike da omekšaju,začinite ih solju i paprom, umiješajte kumin i začinsko bilje po želji.

Umutite jaja pa dodajte mileram i mlijeko. Začinite smjesu solju i paprom.
Tvrdi sir naribajte.




Duboku posudu za pečenje (oko 20 cm x 28 cm) nauljite.
Na dno polegnite šnite kruha, gusto, jednu do druge. Prelijte ih trećinom smjese od jaja, na njih zatim rasporedite pola poprženih paprika s lukom, zatim polovicu ploški tikve, posolite ih i popaprite  te sve posipajte polovicom naribanog sira. Zatim složite preostale šnite kruha, prelijte ih trećinom smjese od jaja, na njih rasporedite preostale popržene paprike s lukom, zatim preostale ploške tikve, posolite ih i popaprite pa sve posipajte ostatkom naribanog sira. Odozgo prelijte preostali trećinu smjese od jaja i stavite grančicu ružmarina.



Komad aluminijske folije nauljite pa njime prekrijte posudu i stavite ju u pećnicu zagrijanu na 200 °C, složenac pecite 20 min. Zatim skinite foliju i složenac pecite još oko 35 min na 190 °C (probajte je li tikva mekana). Pečeni složenac ostavite da se hladi 10ak min., a onda ga poslužite.


1 komentar: