srijeda, 7. listopada 2015.

Povrtni đuveć s ribanom kašom


Sastojci
1 manji crveni luk
1 manji ljubičasti luk
2 češnja češnjaka
50 g maslaca
1 crvena paprika
1 zelena paprika
350 g rajčica (crvenih i žutih)
500 g tikve (hokkaido, butternut)
2 manja krumpira
100 g graška
sol, papar
200 g suhe ribane kaše (tarana)
500 ml vode
1 žlica slatke crvene paprike
3 žlice svježeg, sitno nasjeckanog peršinovog lišća
1-2 grančice ružmarina
2-3 žlice bučinog ulja


Priprema
Crveni i ljubičasti luk očistite i narežite na tanke kolute, češnjak oljuštite i prepolovite.
Paprike operite, očistite i narežite na kocke.
Rajčice operite i narežite na kockice.



Tikvu operite, ogulite (hokkaido tikvu ne trebate guliti jer je kora jestiva), prepolovite po dužini i žlicom izvadite sredinu s košticama. Meso tikve narežite na kocke veličine 2 cm x 2-3 cm.
Krumpir ogulite i operite i narežite na manje kocke 1 cm x 1 cm.
U posudi koja je pogodna i za pećnicu najprije na štednjaku rastopite 25 g maslaca pa dodajte crveni i ljubičasti luk, češnjak  i papriku, posolite i popaprite  pa kratko popržite. Zatim dodajte rajčicu, grašak, tikvu i krumpir pa sve pržite još 2-3  minute. Tada dodajte suhu kašu i vodu, začinsko bilje, bučino ulje, slatku papriku te još soli i papra. Odozgo rasporedite listiće preostalog maslaca.


Posudu stavite u pećnicu zagrijanu na 200-220 °C i pecite oko pola sata da povrće omekša (krumpir i grašak, ako su oni mekani,  onda je i ostalo povrće mekano).
Posudu izvadite iz pećnice, povrće nakapajte s još malo bučinog ulja i ostavite da odstoji 10ak min. na sobnoj temperaturi pa poslužite.



Ribanu kašu možete napraviti sami ili upotrijebiti kupovnu.
Postoje razne varijante pripreme ribane kaše, ovo je samo još jedan recept…

Sastojci
150 g brašna
100 g pšeničnog griza
2 jaja srednje veličine
prstohvat soli

Priprema
Od brašna, griza, jaja i soli zamijesite čvrsto, tvrdo tijesto. Po potrebi (ovisno o veličini jaja) dodajte žlicu vode. Tijesto naribajte na stolnjak u jednom sloju  i ostavite da se osuši (preko noći). Suhu ribanu kašu možete spremiti u plastičnu vrećicu i čuvati duže vrijeme (ne u hladnjaku). Od ove količine sastojaka dobije se oko 300 g ribane kaše.


Nema komentara:

Objavi komentar