petak, 16. listopada 2015.

Mefisto kolač


Sastojci
Tijesto
150 g oštrog brašna
50 g šećera
2 žumanjka
50 g margarina
pola vrećice praška za pecivo (6 g)

Nadjev
150 ml mlijeka
1 žlica šećera
pola vrećice praška za puding od čokolade (20 g)
100 g čokolade za kuhanje, sitno nasjeckane
75 g maslaca
100 ml biljnog šlaga (ili slatkog vrhnja)
100 g mljevenih oraha (ili badema)
2 bjelanjka

Mrvice
110 g oštrog brašna
50 g šećera
75 g margarina sobna temperature


Priprema
Tijesto
Od brašna, žumanjaka, šećera, margarina i praška za pecivo zamijesite tijesto (po potrebi dodajte žlicu mlijeka). Omotajte ga folijom i stavite u hladnjak na pola sata.

Nadjev
Odvojite par žlica mlijeka i pomiješajte ih sa šećerom i praškom za puding. Ostatak mlijeka zakuhajte i u njemu skuhajte puding. U vrući puding umiješajte nasjeckanu čokoladu i maslaca, dobro promiješajte da se rastope. Zatim umiješajte i mljevene orahe i neizmiksani biljni šlag.
Na kraju kuhačom umiješajte i snijeg od dva bjelanjka.

Lim (20 cm x 30 cm) obložite papirom za pečenje.
Tijesto izvadite iz hladnjaka, razvaljajte ga na pobrašnjenoj podlozi u stavite u lim. Na tijesto razmažite pripremljeni nadjev.


Mrvice
U posudi prstima trljajte brašno, šećer i na listiće narezani margarin da dobijete mrvice. Pripremljene mrvice rasporedite po nadjevu.

Lim stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C i pecite oko pola sata.

Pečeni kolač ostavite da se ohladi.



Izvor: adaptirani recept sa stranice ChefkochOvo je prepolovljena mjera navedenog recepta. Originalni recept predviđa da se kolač  peče u limu od pećnice, pa ako želite, možete poduplati količinu gore navedenih sastojaka.

2 komentara: