Sastojci
Tijesto
400 g glatkog brašna
7 g suhog kvasca
50 g šećera
60 g margarina sobne temperature
1 bjelanjak sobne temperature
250-300 ml mlaćenice sobne temperature
1 žumanjak i 1 žlica tople vode za premazivanje
Nadjev
2 žlice meda
3 dunje
60 g suhih marelica
komadić svježeg đumbira (1 cm veličine)
Preljev
100 g šećera u prahu
voda ili mlijeko
Priprema
Za tijesto, u posudu stavite brašno, kvasac, šećer, na listiće narezani
margarin i bjelanjak pa onda postupno dodavajte mlaćenicu i zamijesite glatko
tijesto. Oblikujte ga u kuglu, pokrijte i ostavite na toplom oko pola sata.
Za nadjev, dunje operite, obrišite, ogulite, očistite i narežite na
kockice.
Suhe marelice narežite na manje komade.
Đumbir ogulite i narežite na sitne komade.
U loncu zagrijte med pa umiješajte dunje i đumbir. Sve kuhajte par
minuta da dunje ispuste sok, a onda umiješajte marelice pa sve kuhajte 10ak
min. na srednjoj vatri, povremeno promiješajte, pogotovo pred kraj.
Kuhanu smjesu ostavite da se ohladi.
Dignuto tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik (oko
48 cm x 28 cm). Na tijesto ravnomjerno rasporedite ohlađeni nadjev. Tijesto
čvrsto narolajte počevši s duže strane. Dobivenu rolu narežite na šnite jednake
širine (oko 12 komada).
Narezane šnite okomito složite u namaštenu posudu za pečenje (okruglu
ili četvrtastu). Pokrijte ih krpom i ostavite oko pola sata na sobnoj
temperaturi da se dižu.
Umutite žumanjak s vodom pa time premažite pužiće prije stavljanja u
pećnicu.
Posudu stavite u pećnicu
zagrijanu na 180 °C i pužiće pecite oko pola sata.
Pečene pužiće izvadite iz pećnice i ostavite da se ohlade.
Šećer u prahu pomiješajte s par kapi vode ili mlijeka, smjesa ne smije
biti ni pretekuća ni prečvrsta. Treba biti dovoljno rijetka da njome možete
vući tanke niti po mlakim pužićima. Ako je smjesa prerijetka umiješajte još
šećera, a ako je prečvrsta dodajte još vode ili mlijeka.
Pužiće možete ukrasiti vukući (kapajući) preko njih tanke niti pomoću
žlice. Ako želite uredniji izgled, smjesom
napunite slastičarsku vrećicu za ukrašavanje (ili vrećicu za zamrzavanje),
odrežite jedan ćošak pa išarajte pužiće šećernim nitima. Smjesa će biti bjelja, ako upotrijebite mlijeko, ako upotrijebite vodu bit će prozirnija.
Nema komentara:
Objavi komentar