četvrtak, 29. listopada 2015.

Pužići s dunjama


Sastojci
Tijesto
400 g glatkog brašna
7 g suhog kvasca
50 g šećera
60 g margarina sobne temperature
1 bjelanjak sobne temperature
250-300 ml mlaćenice sobne temperature
1 žumanjak i 1 žlica tople vode za premazivanje

Nadjev
2 žlice meda
3 dunje
60 g suhih marelica
komadić svježeg đumbira (1 cm veličine)

Preljev
100 g šećera u prahu
voda ili mlijeko


Priprema
Za tijesto, u posudu stavite brašno, kvasac, šećer, na listiće narezani margarin i bjelanjak pa onda postupno dodavajte mlaćenicu i zamijesite glatko tijesto. Oblikujte ga u kuglu, pokrijte i ostavite na toplom oko pola sata.


Za nadjev, dunje operite, obrišite, ogulite, očistite i narežite na kockice.
Suhe marelice narežite na manje komade.
Đumbir ogulite i narežite na sitne komade.
U loncu zagrijte med pa umiješajte dunje i đumbir. Sve kuhajte par minuta da dunje ispuste sok, a onda umiješajte marelice pa sve kuhajte 10ak min. na srednjoj vatri, povremeno promiješajte, pogotovo pred kraj.
Kuhanu smjesu ostavite da se ohladi.


Dignuto tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik (oko 48 cm x 28 cm). Na tijesto ravnomjerno rasporedite ohlađeni nadjev. Tijesto čvrsto narolajte počevši s duže strane. Dobivenu rolu narežite na šnite jednake širine (oko 12 komada).
Narezane šnite okomito složite u namaštenu posudu za pečenje (okruglu ili četvrtastu). Pokrijte ih krpom i ostavite oko pola sata na sobnoj temperaturi da se dižu.


Umutite žumanjak s vodom pa time premažite pužiće prije stavljanja u pećnicu.
Posudu stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C i pužiće pecite oko pola sata.

Pečene pužiće izvadite iz pećnice i ostavite da se ohlade.


Šećer u prahu pomiješajte s par kapi vode ili mlijeka, smjesa ne smije biti ni pretekuća ni prečvrsta. Treba biti dovoljno rijetka da njome možete vući tanke niti po mlakim pužićima. Ako je smjesa prerijetka umiješajte još šećera, a ako je prečvrsta dodajte još vode ili mlijeka.
Pužiće možete ukrasiti vukući (kapajući) preko njih tanke niti pomoću žlice.  Ako želite uredniji izgled, smjesom napunite slastičarsku vrećicu za ukrašavanje (ili vrećicu za zamrzavanje), odrežite jedan ćošak pa išarajte pužiće šećernim nitima. Smjesa će biti bjelja, ako upotrijebite mlijeko, ako upotrijebite vodu bit će prozirnija.



Nema komentara:

Objavi komentar