utorak, 27. listopada 2015.

Mamina pita od dunja



Sastojci
Nadjev
1,5 kg dunja
200-250 g šećera
50 g margarina

Tijesto
250 g oštrog brašna
80 g šećera
1 vanilin šećer
100 g margarina
1 jaje
1-2 žlice kiselog vrhnja
2-3 žlice džema po želji



 Priprema
Za nadjev, dunje operite, obrišite, ogulite, očistite i naribajte na ribež za jabuke.
U (neprijanjajućem) loncu rastopite margarin pa dodajte dunje i šećer, promiješajte sastojke i sve dinstajte na laganoj vatri oko pola sata da se dunje raskaše. Ispočetka ne trebate stalno miješati, ali pred kraj češće promiješajte smjesu (ovisno o loncu). Ako se smjesa počne lijepiti za lonac možete ju podlijati vodom.
Dobiveni nadjev od dunja ostavite da se ohladi. Možete ga pripremiti i dan ranije.

Za tijesto, u posudu stavite brašno, obje vrste šećera, na listiće narezani hladni margarin te jaje pa po potrebi dodavajte kiselo vrhnje kako biste zamijesili tijesto. Tijesto oblikujte u kuglu, stavite ga u foliju i ostavite u hladnjaku na pola sata.

Lim za pečenje (20 cm x 28 cm) obložite papirom za pečenje.
Tijesto podijelite na dva dijela.
Jedan dio razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i stavite ga u lim. Lim stavite u pećnicu zagrijanu na 190 °C i pecite koru 10ak min.
Zatim lim izvadite iz pećnice i koru premažite džemom. Na džemom razmažite smjesu od dunja.


Preostali komad tijesta razvaljajte i stavite ga u lim na nadjev od dunja.
Lim vratite u pećnicu i pitu pecite 20-25 min. da gornja kora porumeni.
Pečenu pitu ostavite da se potpuno ohladi.

Ohlađenu pitu posipajte šećerom u prahu.


1 komentar: