Sastojci
Nadjev
1,5 kg dunja
200-250 g šećera
50 g margarina
Tijesto
250 g oštrog brašna
80 g šećera
1 vanilin šećer
100 g margarina
1 jaje
1-2 žlice kiselog vrhnja
2-3 žlice džema po želji
Priprema
Za nadjev, dunje operite, obrišite, ogulite, očistite i naribajte na
ribež za jabuke.
U (neprijanjajućem) loncu rastopite margarin pa dodajte dunje i šećer,
promiješajte sastojke i sve dinstajte na laganoj vatri oko pola sata da se
dunje raskaše. Ispočetka ne trebate stalno miješati, ali pred kraj češće
promiješajte smjesu (ovisno o loncu). Ako se smjesa počne lijepiti za lonac
možete ju podlijati vodom.
Dobiveni nadjev od dunja ostavite da se ohladi. Možete ga pripremiti i
dan ranije.
Za tijesto, u posudu stavite brašno, obje vrste šećera, na listiće
narezani hladni margarin te jaje pa po potrebi dodavajte kiselo vrhnje kako
biste zamijesili tijesto. Tijesto oblikujte u kuglu, stavite ga u foliju i
ostavite u hladnjaku na pola sata.
Lim za pečenje (20 cm x 28 cm) obložite papirom za pečenje.
Tijesto podijelite na dva dijela.
Jedan dio razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i stavite ga u lim. Lim
stavite u pećnicu zagrijanu na 190 °C i pecite koru 10ak min.
Zatim lim izvadite iz pećnice i koru premažite džemom. Na džemom
razmažite smjesu od dunja.
Preostali komad tijesta razvaljajte i stavite ga u lim na nadjev od
dunja.
Lim vratite u pećnicu i pitu pecite 20-25 min. da gornja kora porumeni.
Pečenu pitu ostavite da se potpuno ohladi.
Ohlađenu pitu posipajte šećerom u prahu.
Autor je uklonio komentar.
OdgovoriIzbriši