četvrtak, 22. listopada 2015.

Kolač s narančama


Sastojci
5 naranči (bio)
4 jaja sobne temperature
175 g šećera u prahu
prstohvat soli
175 g otopljenog margarina
100 ml mlaćenice sobne temperature
200 g brašna
50 g g kukuruznog škroba (Gustin)
1 prašak za pecivo
4 žlice likera od naranče



Priprema
Dugi, uski, visoki kalup (visina 30 - 32 cm, visina oko 7 cm, širina u donjem dijelu oko 8 cm, širina u gornjem dijelu oko 11 cm) po dnu i stranicama obložite papirom za pečenje.


Naranče operite i obrišite.
Dvjema narančama na debelo ogulite koru nožem kao kad gulite jabuku i pritom pazite da potpuno skinete svu bijelu opnu s naranči! (ako ju ne odstranite u potpunosti ta bijela opna će kolaču dati gorak okus). Naranče po širini narežite na okrugle ploške, debljine oko 5 mm. Ploške složite na dno pripremljenog kalupa.

Sitno naribajte koru preostale 3 naranče (samo narančasti dio kore, bez bijele opne ispod kore!). Te im iscijedite sok da dobijete 250 ml.


U posudu za miksanje stavite jaja, šećer u prahu, sol i koru naranče pa sve miksajte 10ak min. Zatim umiješajte rastopljeni, mlaki margarin, mlaćenicu i 75 ml narančinog soka.
Pomiješajte brašno sa škrobom i praškom za pecivo pa te sastojke dodajte tekućim sastojcima i sve sasvim kratko promiješajte.
Smjesu rasporedite u kalup na narezane ploške.
Kalup stavite u pećnicu zagrijanu na 170 °C i pecite oko 1 sat. Provjerite drvenim štapićem je li kolač pečen.


Preostali narančin sok (175 ml) pomiješajte s likerom.
Vrući kolač (u kalupu) odozgo izbodite štapićem te ga prelijte sokom pomiješanim s likerom. Kolač ostavite u kalupu 20ak min, a onda ga istresite na pladanj, odlijepite papir i ostavite da se potpuno ohladi.
Po želji, poslužite uz izmiksani šlag.

Izvor: adaptirani recept sa stranice Chef, der Metzger hat gesagt.


Nema komentara:

Objavi komentar