srijeda, 27. svibnja 2015.

Medene kutije ukrašene cvijećem



Ove kutije izradila sam od tijesta za medenjake te su, naravno, u potpunosti jestive. Stranice kutija ukrašene su i međusobno slijepljene royal icingom (smjesa od bjelanjka i šećera u prahu uz dodatak vode i jestivih slastičarskih boja).





 Za 1 kutiju potrebna je:
- 1 prednja i 1 stražnja stranica (stražnja stranica uz jedan rub ima dvije okrugle rupe kroz koje sam poslije provukla špagu i stavila poklopac na kutiju)
- 1 donja i 1 gornja stranica (gornja stranica također ima dvije rupe za provlačenje špage)
- 1 lijeva i 1 desna stranica.




Stranice od tijesta napravila sam pomoću šablone: od kartona sam izrezala željene dimenzije stranica, poslagala sam ih na razvaljano tijesto i nožem rezala oko kartona.
Izrezane oblike sam ispekla i ostavila da se ohlade.
Ohlađene oblike ukrasila sam royal icingom. A kad su se ukrasi stvrdnuli/osušili, slijepila sam stranice royal icingom. Na kraju sam provukla špagu kroz rupe na stražnjoj i gornjoj stranici te je kutija tako dobila poklopac.


Izrada stranica kutije od tijesta za medenjake
Sastojci
200 g šećera
5 žlica meda
100 ml vode
500 g glatkog brašna
1 čajna žlica sode
2 žumanjka
1 jaje
1 vanilin šećer
mješavina začina za medenjake (1 čajna žlica)




Priprema
U lonac stavite šećer, med i vodu pa sve zagrijavajte da se otopi, kad zakuha, kuhajte 5 min. Smjesu ostavite da se hladi, da bude mlaka.
U posudu stavite brašno, sodu, žumanjke, jaje, vanilin šećer i začine pa dodajte mlake otopljene sastojke i zamijesite glatko tijesto. Po potrebi dodajte još brašna, ali zamiješeno tijesto ne smije biti suho i čvrsto. Posudu s tijestom pokrijte folijom ili stavite na nju poklopac pa ga stavite u hladnjak na 2 sata.
Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na debljinu oko5 mm. Na njega stavite kartonske šablone i nožem izrežite stranice željenih dimenzija. Stranice stavite na lim obložen papirom za pečenje, među njim ostavite 2-3 cm razmaka jer će se raširiti za vrijeme pečenja.
Tijesto možete i razvaljati na papiru za pečenje i onda direktno na papiru režite oblike i maknite višak tijesta. Možda će vam tako biti zgodnije jer je ponekad pipkavo prenijeti veći  izrezani komad tijesta na lim (pazite na razmak između pojedinih komada na limu!).
Malim okruglim izrezivačem uz rub stražnje i gornje stranice možete izrezati otvore kroz koje ćete provući špagu.
Izrezane stranice pecite ovisno o veličini: stranice iste veličine pecite zajedno, a one manje pecite posebno.
Lim stavite u pećnicu zagrijanu na 170°C i pecite ih da malko porumene (10ak min. - za duže stranice, no to ovisi i o debljini tijesta).
Pečene stranice od tijesta ostavite da se ohlade.





Izrada royal icinga za ukrašavanje stranica kutije
Sastojci
2 bjelanjka
oko 500 g (sitnog) šećera u prahu
voda ili limunov sok
boje

Priprema
Za royal icing, mikserom kratko umutite bjelanjak da se zapjeni. Zatim mu  postupno dodavajte šećer u prahu stalno miksajući. Smjesu miksajte par minuta da bude glatka.
Količina potrebnog šećera ovisi o veličini bjelanjka, ali i o tome koliko čvrstu/rijetku smjesu trebate (tj. za što ćete ju upotrijebiti).

Smjesu podijelite u nekoliko zdjelica i dodajte željenu boju.
Za izradu ovih kolačića upotrijebljene su:
- bijela čvršća smjesa koja se ne razlijeva (za iscrtavanje rubova)
- bijela rjeđa smjesa koja se razlijeva (za popunjavanje većih površina)
- tamnoružičasta i svjetloružičasta rjeđa smjesa
- crvena rjeđa smjesa
- svjetlozelena i tamnozelena rjeđa smjesa.




Pripremljenu royal icing smjesu možete čuvati oko 1 tjedan na sobnoj temperaturi 
(ukoliko znate da je bjelanjak svjež!). Mora biti dobro zatvorena da se ne suši (npr. u zavezanoj vrećici, pa spremljena u još jednu vrećicu ili posudu s poklopcem).

Ukoliko je nakon dodavanja npr. boje u prahu smjesa pregusta možete dodati još vode, a ako je smjesa nakon dodavanja tekućih ili boja u gelu prerijetka možete dodati još šećera u prahu.

Pripremljenim smjesama napunite slastičarske vrećice za jednokratnu upotrebu, odozgo zavežite čvor da se smjesa ne suši.
Vrećici s čvrstom bijelom smjesom odrežite ćošak – da dobijete mali otvor promjera oko 2 mm kroz koji ćete istiskivati smjesu  u „tankoj“ niti.

Vrećicama s ružičastim, crvenim ili zelenim nijansama možete napraviti veći ili manji otvor: ovisno o tome za što ćete ih upotrijebiti i koliko velike motive želite. Počnite s manjim otvorom: 2 mm (po potrebi možete škarama napraviti veći otvor).





Ukrašavanje stranica od tijesta royal icingom
S ohlađenog tijesta kistom „pometite“ eventualne mrvice brašna kako bi se royal icing bolje zalijepio za tijesto.
Ukoliko stranice od tijesta nemaju ravne rubove, nego su „zaobljene“ možete ih malo poravnati nožem. Na taj način će kasnije, prilikom međusobnog sljepljivanja, stranice bolje prianjati jedna uz drugu. No ako ih i ne izravnate, svejedno ćete moći poslije sastaviti kutije, samo ćete negdje trebati staviti royal icing u debljem sloju i možda ćete stranice trebati podbočiti nečim dok se royal icing ne osuši.

Po ohlađenim komadima tijesta od kojih ćete sastaviti kutiju čvršćom bijelom smjesom iscrtajte rub, ne mora biti ravan, kod mene je valovit. Oko otvora za špagu napravite rub pomoću čvršće smjese.




Zatim vrećici s rjeđom bijelom smjesom odrežite nešto veći ćošak, npr. 5 mm. Ispunite prostor unutar iscrtanog ruba. Ako je smjesa neravna: zagladit ćete jutako da komad koji ukrašavate brzo pomičete amo-tamo po ravnoj površini.
Na stranicu ispunjenu bijelom smjesom odmah istisnite kuglicu svjetloružičaste ili npr. crvene smjese. Na tu kuglicu odmah istisnite manju kuglicu tamnoružičaste smjese. Odmah čačkalicom „promiješajte“ te dvije boje vukući čačkalicu u krug, malo na jednu, malo na drugu stranu, kako biste dobili cvijet.
Sa svake strane cvijeta odmah istisnite malu kuglicu svijetlozelene boje i „povucite“ kroz nju čačkalicom od cvijeta prema van da dobijete oblik lista. Na kuglicu svijetlozelene boje možete staviti i manju kuglicu tamnozelene boje pa ćete dobiti dvobojne listove.
Cvjetove, listove i druge oblike rasporedite po želji…
Ove kutije ukrašavala sam na isti način kao i Kolačiće ukrašene cvijećem.

Ostavite stranice da se smjesa potpuno osuši. Ovisno o čvrstoći smjese, potrebno je 10ak sati, a ponekad i više (ja sam neke ostavila da se suše i po 24 sata).





Napomena: kad se smjesa osuši, pažljivo rukujte stranicama kutije jer bi stvrdnuta smjesa od royal icinga mogla napuknuti (neće se razmrviti u komade niti odlijepiti s tijesta, ali biti će vidljive „linije“ kao na napuklom staklu).

Nakon što se smjesa osuši na nju možete dodavati motive koji neće biti stopljeni s podlogom, kod mene su to ove bijele kuglice.



Nakon nanošenja takvih ukrasa ponovno ostavite stranice da se suše koji sat.



Lijepljenje stranica – tj. „sklapanje“ kutija
Za lijepljenje je potreban čvrsti royal icing (kao onaj za iscrtavanje vanjskih rubova).
Sastojci
1 bjelanjak
oko 300 g (sitnog) šećera u prahu

Priprema
Za royal icing, mikserom kratko umutite bjelanjak da se zapjeni. Zatim mu  postupno dodavajte šećer u prahu stalno miksajući. Smjesu miksajte par minuta da bude glatka.
Količina potrebnog šećera ovisi o veličini bjelanjka, smejsa treba biti čvrsta. Smjesom napunite slastičarsku vrećicu i odrežite jedan ćošak.




Na pladanj stavite „dno“ kutije.
Uzmite jednu komad tiejsta (stranicu) i slastičarskom vrećicom uz rub nanesite royal icing u debelom sloju. Stranice od tijesta složite na komad koji će biti dno.
O obliku stranica ovisi koliko će dobro pristajati jedna uz drugu (bolje je da su ravne nego zaobljene). A o tome ovisi i hoće li se prevrtati ili stajati. Ako se prevrću, poduprite ih nečim (ja sam upotrebljavala olovke različitih debljina, kutije šibica…). Možda će negdje biti potrebno nanijeti deblji sloj royal icinga.
Ostavite kutije da se smjesa kojom su stranice slijepljene potpuno osuši (par sati, ovisno o debljini sloja kojim su stranice slijepljene). Nakon toga po potrebi možete vršiti popravke, npr. slastičarskom vrećicom dekorativno nanijeti royal icing da popuni neke rupe u spojevima stranica.
Kutije opet ostavite da se smjesa osuši (ovisno o veličini i debljini motiva od royal icinga).

Kad se sve dobro stvrdnulo, na kutije stavite poklopce: provucite špagu kroz 2 stražnje rupe i 2 rupe na poklopcu.

Kutije možete napuniti medenjacima, keksima, pralinama…







Od gore navedenog tijesta za medenjake izradila sam tri kutije i napravila svega par medenjaka te sam napravila još jednu turu medenjaka koje sam ukrasila rastopljenom čokoladom i njima napunila kutije.





1 komentar:

  1. Lijepo, ma koliko dugo , koliko vremena ti treba da pravis te kutije? Pravit itesto, slikati, praviti kutiju,.... ja jos uvek verujem da treba da volis tosto radis tj kuvanje da bi pravila takve male lepe kreacije . bravo

    OdgovoriIzbriši