subota, 2. svibnja 2015.

Punč-kolač


Sastojci
Biskvit
5 jaja
250 g mekanog margarina
250 g šećera
200 g brašna
50 g kakaa
pola praška za pecivo
1 žlica ruma

Nadjev
250 g žele bombona ili krem banana
4-5 žlica pekmeza
80 ml ruma

Glazura
100 g čokolade za kuhanje
50 g margarina
3 žlice ulja
3 žlice vode
3 žlice šećera u prahu




Priprema
Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i izmiksajte čvrsti snijeg.
Mekani margarin kremasto izmiksajte. Dodajte mu šećer i miksajte oko 5 min. Zatim dodavajte jedan po jedan  žumanjak i nakon dodavanja svakog žumanjka dobro izmiksajte.
U jednoj posudi pomiješajte brašno, kakao i prašak te ih preko cjedila dodajte u smjesu od margarina i sve dobro izmiksajte. Na kraju umiješajte rum, te onda snijeg od bjelanjaka.
Smjesu stavite u pekač (35 cm x 20 cm) obložen papirom za pečenje (papir namastite i pobrašnite), odozgo poravnajte žlicom. Pekač stavite u pećnicu zagrijanu na 180°C, pecite 20ak min., provjerite čačkalicom je li biskvit pečen.
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.

Žele bombone ili krem banane narežite na komadiće.

Ohlađeni kolač prerežite jednom vodoravno, na dva jednaka dijela.
Donji dio biskvita stavite u lim u kojem ste ga pekli. Gornji dio biskvita stavite u veću zdjelu i zdrobite. Dodajte pekmez, rum i žele bombone/krem banane pa sve zajedno dobro promiješajte da se sastojci povežu u glatku smjesu (možete to umijesiti rukama ili žlicom). Smjesa ne smije biti suha, mora biti vlažna i maziva, po potrebi, dodajte još pekmeza. Nadjev ravnomjerno rasporedite po biskvitu u limu, zagladite ga mokrom žlicom.

Čokoladu sitno nasjeckajte te ju zajedno s ostalim sastojcima otopite na pari i prelijte po kolaču. Kolač ostavite u hladnjaku oko 5 sati pa ga narežite na kocke.




Nema komentara:

Objavi komentar