Sastojci
Biskvit
5 jaja
250 g mekanog margarina
250 g šećera
200 g brašna
50 g kakaa
pola praška za pecivo
1 žlica ruma
Nadjev
250 g žele bombona ili krem banana
4-5 žlica pekmeza
80 ml ruma
Glazura
100 g čokolade za kuhanje
50 g margarina
3 žlice ulja
3 žlice vode
3 žlice šećera u prahu
Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i izmiksajte čvrsti
snijeg.
Mekani margarin kremasto izmiksajte. Dodajte mu šećer i
miksajte oko 5 min. Zatim dodavajte jedan po jedan žumanjak i nakon dodavanja svakog žumanjka
dobro izmiksajte.
U jednoj posudi pomiješajte brašno, kakao i prašak te ih
preko cjedila dodajte u smjesu od margarina i sve dobro izmiksajte. Na kraju
umiješajte rum, te onda snijeg od bjelanjaka.
Smjesu stavite u pekač (35 cm x 20 cm) obložen papirom za
pečenje (papir namastite i pobrašnite), odozgo poravnajte žlicom. Pekač stavite
u pećnicu zagrijanu na 180°C, pecite 20ak min., provjerite čačkalicom je li biskvit
pečen.
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.
Žele bombone ili krem banane narežite na komadiće.
Ohlađeni kolač prerežite jednom vodoravno, na dva jednaka
dijela.
Donji dio biskvita stavite u lim u kojem ste ga pekli.
Gornji dio biskvita stavite u veću zdjelu i zdrobite. Dodajte pekmez, rum i
žele bombone/krem banane pa sve zajedno dobro promiješajte da se sastojci
povežu u glatku smjesu (možete to umijesiti rukama ili žlicom). Smjesa ne smije
biti suha, mora biti vlažna i maziva, po potrebi, dodajte još pekmeza. Nadjev
ravnomjerno rasporedite po biskvitu u limu, zagladite ga mokrom žlicom.
Čokoladu sitno nasjeckajte te ju zajedno s ostalim
sastojcima otopite na pari i prelijte po kolaču. Kolač ostavite u hladnjaku oko
5 sati pa ga narežite na kocke.
Nema komentara:
Objavi komentar