srijeda, 13. svibnja 2015.

Popečci od pahuljica i krumpira


Sastojci
200 g krumpira
75 g krupnih zobenih (može i ječmenih ili raženih) pahuljica
50 g sitnih zobenih pahuljica
225 ml vode
sol, papar
1 čajna žlica slatke paprike
začinsko bilje po želji
krušne mrvice

Umak
2 žlice margarina
3 žlice brašna
500 ml mlijeka
sol, papar
muškatni oraščić
100 g tvrdog sira (naribanog ili narezanog na kockice)

Ostalo
masnoća za prženje
20 g margarina narezanog na listiće




Priprema
Za popečke, krumpir ogulite i naribajte na ribež za jabuke.
Naribanom krumpiru dodajte pahuljice, vodu, slatku papriku i začinsko bilje te začinite solju i paprom. Sve dobro promiješajte i ostavite da odstoji 20ak min. Smjesu još jednom dobro promiješajte rukama, trebala bi biti pogodna za oblikovanje popečaka. Po potrebi dodajte krušne mrvice i promiješajte.
Vlažnim rukama oblikujte plosnate popečke.
Pržite ih u zagrijanoj masnoći, na laganoj vatri,  s jedne i druge strane da izvana porumene (iznutra možda neće biti posve pečeni - ovisno o tome koliko su debeli, no to nije važno jer se još peku u pećnici; ako želite da se prženjem u tavi skroz ispeku, oblikujte sasvim tanke i male popečke). 
Pečene popečke vadite na papirnati ubrus koji će upiti višak masnoće.
Popečke složite u namaštenu posudu za pečenje.

Za umak, u loncu rastopite margarin, dodajte brašno i kratko ga popržite. Sve zalijte mlijekom i kuhajući miješajte da dobijete gladak umak. Začinite ga solju, paprom i muškatnim oraščićem. Umiješajte sir. Pripremljeni umak rasporedite na popečke.
Po umaku složite listiće margarina. Sve stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C i pecite oko pola sata da porumeni.


Nema komentara:

Objavi komentar