pripremljena smjesa za muffine po želji
špičasti korneti
Royal icing
2 bjelanjka
oko 300 g šećera u prahu
voda ili limunov sok
narančasta
boja
Ukrašavanje
kokosovo
brašno
narančasta
aroma (naranča, breskva)
voćni
sirup od naranče
Ticino
(čit. Tičino) + zelena boja
Smjesu
za muffine treba ispeći u kornetima. Možete upotrijebiti smjesu po želji. Ja
sam radila ove muffine pa sam manju količinu
smjese odlučila ispeći u kornetima.
Kornete
punite smjesom do oko 2/3 visine. Koliko će smjesa narasti ovisi o količini
praška za pecivo (ili sode) u smjesi.
Da
bi špičasti korneti stajali, potrebno ih je u nešto staviti. Ja sam upotrijebila žičanu mrežu, tj. „mrežastu
posudu“ za prženje koja je inače u kompletu s jednim (starim) loncem za pečenje
pommes fritesa.
Tu posudu stavila sam na jedan manji lim za pečenje i u nju sam onda složila kornete. Važno je da korneti budu dobro ugurani u „kockaste otvore“ i da budu gusto složeni jedan do drugog da se nemaju kamo prevrnuti.
Tako
složene kornete stavite na rešetku u donji dio zagrijane pećnice (na prvu
vodilicu).
Drvenim
štapićem za ražnjiće svakako probajte je li smjesa pečena.
Kornete
ostavite da se ohlade.
Za royal icing, mikserom kratko umutite
bjelanjke da se zapjene. Zatim postupno dodavajte šećer u prahu stalno
miksajući. Smjesu miksajte par minuta da bude glatka. Dodajte boju.
Količina potrebnog šećera ovisi o veličini
bjelanjka, ali i o tome koliko rijetku smjesu želite. Smjesa treba biti
dovoljno rijetka da u nju možete uroniti kornet i onda ga postaviti na rešetku
da se višak smjese ocijedi.
Ako je smjesa prerijetka dodajte još
šećera, a ako je pregusta dodajte par kapi vode ili limunovog soka.
Ja sam eksperimentirala, prvo mi se činilo
da je smjesa pregusta, pa sam dodala vodu, pa mi se onda činilo da je
prerijetka, pa sam dodala još šećera, a onda je stvarno bila pregusta, pa sam
dodala još limunovog soka… Eksperimentirajte!
Kad ste kornete složili na rešetku ostavite
ih da se višak smjese ocijedi i da se sloj na kornetu stvrdne. Royal icing koji
vam je ostao poklopite poklopcem ili vlažnom krpom da se ne osuši (najbolje je da
ga napravite u posudi s poklopcem pa sad samo stavite poklopac na tu posudu).
Meni je ova smjesa bila dovoljna za 8
mrkvi.
Kad se smjesa ocijedi s korneta, ali nije
se još potpuno stvrdnula, možete ih uvaljati u kokosovo brašno.
Ja sam kokosovom brašnu dodala malo arome
naranče i par kapi sirupa od naranče te dobro pomiješala kako bi kokos dobio
narančastu boju. No, pazite: ne smijete dobiti „pastu“ ili neku vlažnu smjesu
od kokosa, „zrnca“ kokosa i dalje trebaju biti rastresita i ne smiju biti međusobno
slijepljena.
Nisam sve kornete uvaljala u kokos, neki su
ostali bez kokosovog „kaputića“…
I jedne i druge kornete ostavite de se
royal icing dobro osuši.
Kad se smjesa osušila, okrenite kornete: ja
sam ih ponovno složila u „žičanu posudu“ u kojoj su se pekli. Preostali royal
icing nanesite (namažite žlicom) odozgo na svaki kornet (zagladite) i opet ih
ostavite da se smjesa osuši.
Sačuvajte još malo royal icinga (u mojem
slučaju je to bila jedna žlica jer sam imala samo 8 mrkvi), stavite poklopac na
posudu da se ne osuši.
Na vrhu mrkve bi trebalo biti nekog
„zelenila“. Ja sam upotrijebila Ticino masu koja mi je preostala od izrade neke
torte. Ako nemate Ticino, za ove mrkve ga se ne isplati raditi, jer vam
doslovno treba manja kuglica smjese. Da nisam imala gotov Ticino, ja bih na
mrkve stavila neko zelenilo od papira ili nešto takvo…
Ukoliko baš želite raditi Ticino, možete
raditi po receptu za Ticino koji već
imam na blogu, ali sada ću napisati i recept za drugu varijantu koju ću nazvati
Ticino II i koji sam upotrijebila za ukrašavanje ovih mrkvi.
Ticino II
1 kg šećera u prahu
1,5 paketić želatine u prahu (15 g)
6 žlica hladne vode
8 žlica fruktoze
1 žlica hladne vode
1 žlica glicerina
U
veću posudu prosijajte oko 700 g šećera u prahu.
Želatinu
prelijte sa 6 žlica hladne vode i ostavite ju da nabubri.
U
loncu otopite fruktozu s 1 žlicom vode: miješajte na laganoj vatri, pazite da
ne zakuha. Lonac maknite s vatre i
dodajte nabubrenu želatinu, miješajte da se želatina rastopi. Zatim umiješajte
i glicerin.
Dobivenu
smjesu ulijte u zdjelu sa šećerom u prahu i miksajte na manjoj brzini plosnatim
„mrežastim“ nastavkom (ili ručno, kuhačom). Smjesu miješajte mikserom ili
kuhačom da dobijete smjesu koju ćete onda nastaviti mijesiti na radnoj površini
posutoj šećerom u prahu.
Smjesu
mijesite rukama, dodavajući šećer u prahu kako biste dobili podatnu masu koja
se ne lijepi. Gotovu smjesu spremite u plastičnu vrećicu ili foliju i čuvajte
ju na sobnoj temperaturi.
Recept
za tu Ticino masu je sa stranice Kuhari.
Uzmite
manju kuglicu pripremljene Ticino smjese i u nju umijesite zelenu boju. Oblikujte
„zelenilo“ željenog izgleda koje ćete staviti na vrh mrkvi.
Oblikovano
zelenilo ostavite na sobnoj temperaturi da se osuši.
S preostalim royal icingom zalijepite osušene zelene oblike od ticina na mrkve: odozdo ih premažite „kuglicom“ royal icinga i zalijepite.
Kod
mene su mrkve i dalje bile složene tako da „stoje“ u „žičanoj posudi“ – te su
tako stajale dok se royal icing kojim je „zelenilo“ zalijepljeno osušio.
Nema komentara:
Objavi komentar