utorak, 7. travnja 2015.

Zebrasti kolači od keksa




Crveno-bijela zebra

Sastojci
600 ml soka od višnje
3 praška za puding od maline
8 žlica šećera
170 g margarina
oko 300 g keksa s maslacem

Priprema
200 ml soka pomiješajte s praškom za puding i šećerom. Ostatak soka zakuhajte i u njemu skuhajte puding. U vruću smjesu umiješajte margarin, miješajte žlicom da se posve rastopi. Smjesu ostavite da se malo ohladi.

Kalup (25 cm x 8 cm) obložite papirom za pečenje.
Na dno kalupa razmažite malo toplog pudinga.


Uz jedan rub kalupa stavite oko pola žlice pudinga i naslonite pola keksa. Uzmite drugi keks, premažite ga kremom, pa tu stranu s kremom naslonite i zalijepite ukoso na polovicu prethodnog keksa u kalupu. Idući keks namažite kremom i opet naslonite ukoso na prethodni keks u kalupu. Tako premazujte i naslanjajte svaki keks ukoso na prethodni. Kad dođete do kraja reda, završite s polovicom keksa, može i 1/3 keksa, a prazan prostor ispunite pudingom.
Po potrebi taj naslagani sloj keksa sa svih strana omažite kremom.
Zatim na isti način slažite idući, red, počnite s malo pudinga i polovicom keksa, a onda slažite cijele kekse, ukoso, jedan na drugi.
Tako redajte slojeve dok ne napunite kalup. Ostatak pudinga namažite odozgo i gore složite jedan sloj keksa, jedan do drugog (kad se kolač istrese iz kalupa, „stajat“ će na tom sloju keksa).


Kolač ostavite na sobnoj temperaturi da se puding potpuno ohladi, a onda ga stavite u hladnjak na nekoliko sati.

Stvrdnuti kolač istresite iz kalupa i odlijepite papir za pečenje. Kolač narežite oštrim nožem na šnite.

Žuto-smeđa zebra


Sastojci
600 ml mlijeka
3 praška za puding od vanilije
8 žlica šećera
200 g margarina
oko 300 g tamnih kakao-keksa s maslacem



Priprema (jednaka kao u prethodnom receptu) 
200 ml mlijeka pomiješajte s praškom za puding i šećerom. Ostatak mlijeka zakuhajte i u njemu skuhajte puding. U vruću smjesu umiješajte margarin, miješajte žlicom da se posve rastopi. Smjesu ostavite da se malo ohladi.

Kalup (25 cm x 8 cm) obložite papirom za pečenje.
Na dno kalupa razmažite malo toplog pudinga.

Uz jedan rub kalupa stavite oko pola žlice pudinga i naslonite pola keksa. Uzmite drugi keks, premažite ga kremom, pa tu stranu s kremom naslonite i zalijepite ukoso na polovicu prethodnog keksa u kalupu. Idući keks namažite kremom i opet naslonite ukoso na prethodni keks u kalupu. Tako premazujte i naslanjajte svaki keks ukoso na prethodni. Kad dođete do kraja reda, završite s polovicom keksa, može i 1/3 keksa, a prazan prostor ispunite pudingom.
Po potrebi taj naslagani sloj keksa sa svih strana omažite kremom.
Zatim na isti način slažite idući, red, počnite s malo pudinga i polovicom keksa, a onda slažite cijele kekse, ukoso, jedan na drugi.
Tako redajte slojeve dok ne napunite kalup. Ostatak pudinga namažite odozgo i gore složite jedan sloj keksa, jedan do drugog (kad se kolač istrese iz kalupa, „stajat“ će na tom sloju keksa).



Kolač ostavite na sobnoj temperaturi da se puding potpuno ohladi, a onda ga stavite u hladnjak na nekoliko sati.

Stvrdnuti kolač istresite iz kalupa i odlijepite papir za pečenje. Kolač narežite oštrim nožem na šnite.




3 komentara:

  1. Zebra do zebre sve bolje i bolje!

    OdgovoriIzbriši
  2. vau super ideja za dekorisanje! Ali puding mora biti jako gust da stoji.kako lepo igleda!

    OdgovoriIzbriši