nedjelja, 19. travnja 2015.

Čupava Kata


Sastojci
Tijesto
300 g oštrog brašna
3 žlice šećera
pola praška za pecivo (6 g)
4 žumanjka
100 g svinjske masti sobne temperature
50ak ml mlijeka

Nadjev
4 bjelanjka
prstohvat soli
200 g šećera
200 g mljevenih oraha
4 pune žlice (crvenog) džema po želji




Priprema
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto (mlijeko dodavajte po potrebi).
Podijelite ga na tri dijela. Jedan dio tijesta stavite u plastičnu vrećicu i u zamrzivač na sat vremena. Dva dijela stavite u plastičnu vrećicu i u hladnjak na sat vremena.

Od posoljenih bjelanjak izmiksajte čvrsti snijeg. Dodajte šećer i kratko promiksajte. Zatim umiješajte orahe.

Džem promiješajte da bude maziv, po potrebi ga zagrijte.

Lim za pečenje (34 cm x 24 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite.

Tijesto iz zamrzivača izvadite i na kratko  ostavite na sobnoj temperaturi.

Izvadite i tijesto iz hladnjaka pa jedna komad razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na veličinu lima. Po tijestu razmažite polovicu džema, a po njemu razmažite polovicu nadjeva od oraha.


Drugi komad tijesta iz hladnjaka također razvaljajte na veličinu lima pa ga stavite na nadjev od oraha. Taj komad tijesta premažite ostatkom džema i na njega namažite ostatak nadjeva od oraha.

Tijesto koje ste izvadili iz zamrzivača krupno naribajte na nadjev od oraha.
Kolač stavite u pećnicu zagrijanu na 180°C i pecite oko 35 min.

Pečeni kolač ostavite da se potpuno ohladi.

Izvor: bilježnica s receptima moje mame.


Nema komentara:

Objavi komentar