Sastojci
Tijesto
500 g brašna
1 suhi kvasac (7 g)
500 g brašna
1 suhi kvasac (7 g)
2 žlice šećera
prstohvat soli
1 veliko jaje
100 ml ulja
250 ml mlijeka
prstohvat soli
1 veliko jaje
100 ml ulja
250 ml mlijeka
Nadjev
120 g mekanog margarina
džem po željiPremaz
1 umućeno jaje
sezam
Priprema
Sastojci trebaju biti sobne temperature.
U posudu stavite brašno, dodajte suhi kvasac, šećer, sol jaje, ulje i mlijeko
pa zamijesite tijesto. Tijesto je ljepljivo, ali treba biti takvo pa nemojte
dodavati brašno.
Pobrašnite radnu površinu većom količinom brašna i na nju istresite tijesto,
sasvim malo ga premijesite rukama. Tijesto podijelite na 10 komada
(nemojte ih još oblikovati) i ostavite ih da odstoje 10 min. na dobro
pobrašnjenoj podlozi.
Mekani margarin i džem podijelite na 9 dijelova (a isto tako i željeni nadjev:
na svaki razvučeni dio tijesta stavlja se devetina margarina i devetina
nadjeva).
Uzmite komad tijesta i malo ga razvaljate pa ga premažite 1/9 margarina i onda
1/9 nadjeva po želji.
Drugi komad tijesta također malo razvaljajte, stavite ga na namazano tijesto pa
onda i taj komad tijesta premažite 1/9 margarina i 1/9 nadjeva… i tako redajte
slojeve: razvučenog tijesta, margarina i nadjeva.
Završite razvučenim desetim komadom tijesta (ono se odozgo ne premazuje).
Tako naslagano nadjeveno tijesto rukama lagano razvucite na veličinu lima u
kojem ćete ga peći.
Dobiveno nadjeveno tijesto po dužini narežite na 10 jednakih traka.
Svaku traku vrtite kao da žmičete veš - svaku stranu u suprotnom smjeru.
Tako oblikovane trake slažite jednu do druge u lim obložen papirom za pečenje
(npr. 30 cm x 24 cm).
Pripremljeno tijesto odozgo premažite
umućenim jajetom, posipajte sezamom. Ostavite ga da stavite da odstoji 15ak
min., a onda stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C i pecite 40ak min.
Ako tijesto tijekom pečenja previše potamni, pokrijte ga folijom.
Izvor: adaptirani recept s Coolinarike.
Nema komentara:
Objavi komentar