srijeda, 16. prosinca 2015.

Zamotanko


Sastojci
Tijesto
500 g brašna
1 suhi kvasac (7 g)
2 žlice  šećera
prstohvat soli
1 veliko jaje
100 ml ulja
250 ml mlijeka

Nadjev
120 g mekanog margarina
džem po želji

Premaz
1 umućeno jaje
sezam




Priprema
Sastojci trebaju biti sobne temperature.
U posudu stavite brašno, dodajte suhi kvasac, šećer, sol jaje, ulje i mlijeko pa zamijesite tijesto. Tijesto je ljepljivo, ali treba biti takvo pa nemojte dodavati brašno.



Pobrašnite radnu površinu većom količinom brašna i na nju istresite tijesto, sasvim malo ga premijesite  rukama. Tijesto podijelite na 10 komada (nemojte ih još oblikovati) i ostavite ih da odstoje 10 min. na dobro pobrašnjenoj podlozi.
Mekani margarin i džem podijelite na 9 dijelova (a isto tako i željeni nadjev: na svaki razvučeni dio tijesta stavlja se devetina margarina i devetina nadjeva).
Uzmite komad tijesta i malo ga razvaljate pa ga premažite 1/9 margarina i onda 1/9 nadjeva po želji.
Drugi komad tijesta također malo razvaljajte, stavite ga na namazano tijesto pa onda i taj komad tijesta premažite 1/9 margarina i 1/9 nadjeva… i tako redajte slojeve: razvučenog tijesta, margarina i nadjeva.
Završite razvučenim desetim komadom tijesta (ono se odozgo ne premazuje).
Tako naslagano nadjeveno tijesto rukama lagano razvucite na veličinu lima u kojem ćete ga peći.




Dobiveno nadjeveno tijesto po dužini narežite na 10 jednakih traka.
Svaku traku vrtite kao da žmičete veš - svaku stranu u suprotnom smjeru.
Tako oblikovane trake slažite jednu do druge u lim obložen papirom za pečenje (npr. 30 cm x 24 cm).




Pripremljeno tijesto  odozgo premažite umućenim jajetom, posipajte sezamom. Ostavite ga da stavite da odstoji 15ak min., a onda stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C i pecite 40ak min.
Ako tijesto tijekom pečenja previše potamni, pokrijte ga folijom. 





Izvor: adaptirani recept s Coolinarike.


Nema komentara:

Objavi komentar