Sastojci
Tijesto
500 g brašna
oko 250 ml vode
1 čajna žlica soli
50 ml ulja
1 žumanjak
+
svinjska mast za premazivanje 12 kora
+
rastopljena svinjska mast za prskanje preostalih kora
Nadjev
300 g svježeg kravljeg sira (ocijeđenog)
5 velikih listova blitve (samo zeleni dio bez stabljike)
Preljev
2 jaja
200 ml mlijeka
sol
Za nadjev, blitvi odrežite stabljiku, zeleni dio operite i dobro
ocijedite i osušite te narežite na šire rezance. Blitvu pomiješajte sa sirom i
sve posolite.
Okruglu posudu za pečenje (promjera npr. 35 cm) namastite.
Od navedenih sastojaka zamijesite mekše tijesto, po potrebi dodajte još
vode. Oblikujte ga u valjkasti oblik i podijelite na 12 loptica veličine manjeg
jajeta i 3 loptice veličine velikog jajeta.
12 loptica tijesta razvaljajte u krugove debljine 3 mm. Svaki
razvaljani komad tanko premažite nerastopljenom svinjskom mašću i složite jedan
na drugi, gornji ne smije se premazivati. Naslagano tijesto razvaljajte da
dobijete veliku, što tanju koru (veću od posude za pečenje).
Preostale 3 loptice razvaljajte u tanke krugove veličine posude za
pečenje.
Veliku razvaljanu koru (od 12 komada tijesta) stavite u pripremljenu
posudu da rubovi kore vise preko ruba posude. Koru poprskajte ratsopljenom
mašću i na nju stavite trećinu nadjeva. Na nadjev stavite prvu od tri
razvaljane kore. Nabockajte ju vilicom, poprskajte ju rastopljenom mašću i opet
stavite trećinu nadjeva.
Na nadjev stavite drugu razvaljanu koru, nabockajte ju vilicom i stavite
preostalu trećinu nadjeva. Nadjev opet pokrijte preostalom razvaljanom korom i
nju samo nabockajte i to ubadajući vilicom do samog dna posude.
Za preljev, umutite jaja s mlijekom i solju pa izlijte oko 2/3 smjese
preko nabockane kore. Rubove kore koji vise preko ruba posude prebacite preko
pite, prema sredini, sa svih strana podjednako i podvijte ih radeći falde. Pitu
prelijte preostalom smjesom jaja i mlijeka.
Posudu stavite u pećnicu zagrijanu na 250 °C i pitu pecite 10ak min.,
zatim temperaturu smanjite na 200 °C i pitu pecite još 20-30 min.
Pečenu pitu ostavite u isključenoj, poluotvorenoj pećnici oko 5 min.
Poslužite toplu, uz jogurt ili kiselo mlijeko.
Izvor: adaptirani recept sa stranice Coolinarija.
Uuuh, kako lepo izgleda!!! Sjajno! Baš si me obradovala ovog jutra. <3 Hvala ti. :) Sve najlepše za nastrupajuće praznike i puno sreće, zdravlja, ljubavi i uspeha u narednoj godini želim ti od srca. Srećna Nova godina!
OdgovoriIzbrišiHvala tebi:) Tebi također sve najbolje.
Izbriši