subota, 26. prosinca 2015.

Pupoljak pogača


Sastojci
Tijesto
600 g glatkog brašna
1 čajna žlica šećera
1 čajna žlica soli
1 suhi kvasac
1 žumanjak sobne temperature
50 g masti sobne temperature
300-350 ml mlake vode

Nadjev
150 g Feta sira
1 bjelanjak
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
začinsko bilje po želji

Premazivanje
1 žumanjak
1-2 žlice mlijeka
sezam za posipanje
Priprema
U posudu stavite brašno, kvasac, šećer, sol, žumanjak, mast i 300 ml vode pa zamijesite tijesto po potrebi dodavajući preostalu vodu. Tijesto mijesite 10ak min. na radnoj površini da bude elastično i da se ne lijepi. Tijesto pokrijte krpom i ostavite ga na toplom da se digne.
Dignuto tijesto podijelite na 22 loptice (svaka 40-45 g). Premijesite ih, pokrijte krpom i ostavite na sobnoj temperaturi 15ak min.


Za nadjev, umutite bjelanjak i pomiješajte da sa zdrobljenom Fetom. Umiješajte češnjak i začinsko bilje po želji.

Jednu kuglicu tijesta odvojite i ostavite za kraj. Sve ostale kuglice tanko razvaljajte u svojevrsnu traku, dužine 12-15 cm.  Na jedna uži kraj stavite oko 1 čajnu žlicu nadjeva i narolajte. Svaku rolicu okomito, ukoso prerežite na pola oštrim nožem.


Lim od pećnice obložite papirom za pečenje.

18 rolica složite u krug, špičasti vrh treba gledati prema van. Vanjski promjer kruga trebao bi biti oko 28 cm.
14 rolica složite tako da špičasti dio bude naslonjen na naslagane rolice, a ravni dio u unutrašnjost kruga.
10 rolica opet složite na već naslagane rolice, tako da špičasti dio bude naslonjen na njih, a ravni dio je u unutrašnjosti kruga.


Preostalu lopticu tijesta tanko razvaljajte u krug u napunite ju ostatkom nadjeva. Smotajte ju kao buhtlu da nadjev ne može izaći i stavite ju na prazno mjesto usred „pupoljaka“ od tijesta.
Tijesto ostavite na sobnoj temperaturi 15ak min, pa ga premažite žumanjkom umućenim s mlijekom i po želji, posipajte sjemenkama.
Lim stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C i pecite pogaču oko pola sata.
Ako previše potamni, pokrijte ju aluminijskom folijom.
Pečenu pogaču ostavite da se ohladi.



Izvor: adaptirani recept sa stranice Cooking with Zoki.


4 komentara:

  1. Bravo na ovako lepoj pogači ...meni jedna od dražih jer je izuzetno lepa na oko. Uživajte u njoj i srećan Vam Božić!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, također sve najbolje. A pogača je, kao što sam rekla, odlična!

      Izbriši
  2. Pogaca fantastilno izgleda! I hvala na detaljnim instrukcijama u slici reči!

    OdgovoriIzbriši