nedjelja, 13. prosinca 2015.

Kuglof s aronijom, joštom i ribizlom

Sastojci
150 g margarina sobne temperature
250 g šećera
1 rum šećer
250 g brašna
pola vrećice praška za pecivo (oko 6 g)
250 g kiselog vrhnja
4 jaja
prstohvat soli
100 g smrznutog ribizla
100 g smrznute jošte
100 g smrznute aronije


Priprema
Odvojite bjelanjke od žumanjaka.
Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte čvrsti snijeg.
Margarin kremasto izmiksajte pa mu dodajte šećer  i rum-šećer pa opet sve dobro izmiksajte. Zatim dodajte vrhnje i žumanjke te sve kratko promiksajte. Na kraju umiješajte brašno i prašak za pecivo.
Zatim kuhačom lagano umiješajte bjelanjke.


Kalup za kuglof namastite i pobrašnite (ja sam koristila silikonski tzv. kalup u obliku  katedrale, negdje piše i kalup u obliku dvorca, ali za mene kalup u obliku dvorca izgleda drugačije). Na dno rasporedite oko 1/4 smjese i po njoj složite oko 1/3 smrznutog voća. Zatim stavite drugi sloj smjese i po njemu opet trećinu voća. Po voću rasporedite trećinu smjese i po njoj zatim složite ostatak voća te završite preostalom smjesom.


Kalup stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C na donju prečku  te kuglof pecite 70-90 min. (provjerite drvenim štapićem je li pečen). Ako odozgo previše potamni, pokrijte ga aluminijskom folijom.

Pečeni kuglof ostavite da se 10ak min. hladi u kalupu, a onda ga istresite na pladanj i ostavite da se potpuno ohladi.
Prije posluživanja kuglof posipajte šećerom u prahu.


Izvor: adaptirani recept s Coolinarike.

Nema komentara:

Objavi komentar