Sastojci
150 g margarina sobne temperature
250 g šećera
1 rum šećer
250 g brašna
pola vrećice praška za pecivo (oko 6 g)
250 g kiselog vrhnja
4 jaja
prstohvat soli
100 g smrznutog ribizla
100 g smrznute jošte
100 g smrznute aronije
Priprema
Odvojite bjelanjke od žumanjaka.
Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte čvrsti snijeg.
Margarin kremasto izmiksajte pa mu dodajte šećer i rum-šećer pa opet sve dobro izmiksajte.
Zatim dodajte vrhnje i žumanjke te sve kratko promiksajte. Na kraju umiješajte
brašno i prašak za pecivo.
Zatim kuhačom lagano umiješajte bjelanjke.
Kalup za kuglof namastite i pobrašnite (ja sam koristila silikonski tzv. kalup u obliku katedrale, negdje piše i kalup u obliku dvorca, ali za mene kalup u obliku dvorca izgleda drugačije). Na dno rasporedite oko 1/4 smjese
i po njoj složite oko 1/3 smrznutog voća. Zatim stavite drugi sloj smjese i po
njemu opet trećinu voća. Po voću rasporedite trećinu smjese i po njoj zatim
složite ostatak voća te završite preostalom smjesom.
Kalup stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C na donju prečku te kuglof pecite 70-90 min. (provjerite drvenim
štapićem je li pečen). Ako odozgo previše potamni, pokrijte ga aluminijskom
folijom.
Pečeni kuglof ostavite da se 10ak min. hladi u kalupu, a onda ga
istresite na pladanj i ostavite da se potpuno ohladi.
Prije posluživanja kuglof posipajte šećerom u prahu.
Nema komentara:
Objavi komentar