srijeda, 3. lipnja 2015.

Torta s ružom od jabuka


Sastojci
Četvrtasti biskvit
4 jaja
4 žlice šećera
4 žlice brašna
pola čajne žlice praška za pecivo
džem po želji

Okrugli biskvit
2 jaja
2 žlice šećera
2 žlice brašna

Parfe krema
3 žumanjka
70 g šećera
1 vanilin šećer
300 ml mlijeka
20 g bijele želatine u prahu
200 ml biljnog šlaga

Ukrasni sloj od jabuka
4 velike jabuke
2-3 žlice šećera
sok 1 limuna
800 vode

Preljev
pola paketića svijetlog preljeva za torte (oko 6 g)
1 žlica šećera
125 ml tekućine


Priprema
Za četvrtasti biskvit, u posudu stavite  jaja pa ih miksajte 1 minutu na najvećoj brzini. Zatim nastavite miksati smjesu i polako dodavajte šećer; smjesu miksajte ukupno 2 minute na najvećoj brzini.
Suhe sastojke prosijajte (kroz gusto cjedilo) na smjesu od jaja i sve kratko promiksajte na najmanjoj brzini.
Lim (38 cm x 32 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite pa ravnomjerno rasporedite smjesu. Stavite ju u pećnicu zagrijanu na 180°C i pecite oko 10 min.
Pečeni biskvit istresite na papir za pečenje (odlijepite papir na kojem se pekao), ostavite da se ohladi.


Za okrugli biskvit, u posudu stavite  jaja pa ih miksajte 1 minutu na najvećoj brzini. Zatim nastavite miksati smjesu i polako dodavajte šećer; smjesu miksajte ukupno 2 minute na najvećoj brzini.
Suhe sastojke prosijajte (kroz gusto cjedilo) na smjesu od jaja i sve kratko promiksajte na najmanjoj brzini. Okrugli kalup promjera 22 cm obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite, ulijte smjesu. Stavite kalup u pećnicu zagrijanu na 180°C i pecite oko 4 min.
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.

Na pladanj (na kojem ćete poslužiti tortu) stavite obruč promjera 24 cm (podložak koji služi kao dno obruča nije potreban). Obruč iznutra obložite papirom za pečenje (možete ga za obruč zalijepiti pomoću margarina).
Po potrebi s četvrtastog biskvita ogulite kožicu.
Biskvit prerežite jednom okomito po sredini (s duže strane) da dobijete dva biskvita iste veličine.
Jedan komad sasvim, sasvim  tanko premažite džemom i poklopite drugim biskvitom. 
Tako složene biskvite prerežite okomito po sredini (na sredini duže strane) - da dobijete dva jednaka komada.
Jedan od tih komada odozgo sasvim tanko premažite džemom i na njega stavite drugi komad.


Odozgo također namažite tanki sloj pekmeza.
Tako složene biskvite stavite u zamrzivač na otprilike 1 sat.

Za ukrasni sloj od jabuka, jabuke ogulite, prepolovite ih po visini i izdubite im sredinu. Narežite ih na otprilike 3 mm debele ploške i odmah ih stavljajte u lonac u koji ste stavili vodu, šećer i limunov sok (kako ne bi pocrnile od stajanja na zraku).
Uključite štednjak i ostavite vodu s jabukama da zakuha. Zatim ih, ovisno o debljini i vrsti jabuka, kuhajte oko 1 min., tek toliko da omekšaju, nemojte ih raskuhati.
Kuhane jabuke ocijedite i ostavite (u cjedilu) da se ohlade. Sačuvajte 125 ml tekućine.

Naslagane biskvite izvadite iz hladnjaka i sa sve četiri strane odrežite neravnine kako biste dobili pravilan četvrtasti komad.
Taj komad okomito prerežite na pola po sredini (na sredini kraće strane) - da dobijete dva jednaka komada.
Svaki od ta dva komada režite okomito, na ploške debljine oko 1 cm (režite ih na užoj strani).


Tako odrezane ploške slažite okomito uz rub kalupa. Gusto ih nagurajte jednu do druge (pazite kako ih lijepite jednu do druge: strana s biskvitom, strana s džemom, strana s biskvitom,…).

U sredinu stavite ohlađeni okrugli biskvit.

Za kremu, želatinu prelijte hladnom vodom i ostavite da nabubri.
Izmiksajte biljni šlag.
Žumanjke izmiksajte s obje vrste šećera. Polako dodajte mlijeko pa dobro promiješajte. Smjesu prebacite u lonac i lagano zagrijavajte na štednjaku, miješajući pjenjačom. Čim zakuha, maknite ju s vatre te premjestite u posudu za miksanje. Ostavite ju da se hladi 1-2  min. pa umiješajte želatinu i miješajte da se rastopi.
Posudu sa smjesom stavite u sudoper napunjen hladnom vodom, miješajte pjenjačom da se ohladi.
U ohlađenu kremu umiksajte izmiksani biljni šlag.
Dobivenu kremu ulijte u kalup obložen biskvitom.
Tortu stavite u hladnjak na 15ak min. da se površina kreme stvrdne.

Zatim tortu izvadite iz hladnjaka. Na kremu slažite ohlađene ploške jabuka formirajući ružu (počnite od ruba i slažite ploške u krug prema sredini).




Za preljev, u lončić stavite žlicu šećera, pola paketića preljeva i polako ulijte 125 ml tekućine u kojoj su se kuhale jabuke pa sve promiješajte pjenjačom da nema grudica.
Uključite štednjak i smjesu zagrijavajte stalno miješajući. Kad zakuha, maknite ju s vatre, ostavite da se hladi oko 1 minutu. Pomoću kista tekućim preljevom tanko premažite jabuke.

Tortu stavite u hladnjak na 4-5 sati.
Prije posluživanja s torte skinite obruč i odlijepite papir.

Izvor: adaptirani recept s bloga Sweet bites.


1 komentar: