Sastojci
Četvrtasti biskvit
4 jaja
4 žlice šećera
4 žlice brašna
pola čajne žlice
praška za pecivo
džem po želji
Okrugli biskvit
2 jaja
2 žlice šećera
2 žlice brašna
Parfe krema
3 žumanjka
70 g šećera
1 vanilin šećer
300 ml mlijeka
20 g bijele želatine
u prahu
200 ml biljnog šlaga
Ukrasni sloj od
jabuka
4 velike jabuke
2-3 žlice šećera
sok 1 limuna
800 vode
Preljev
pola paketića
svijetlog preljeva za torte (oko 6 g)
1 žlica šećera
125 ml tekućine
Za četvrtasti biskvit,
u posudu stavite jaja pa ih miksajte 1 minutu na najvećoj brzini. Zatim
nastavite miksati smjesu i polako dodavajte šećer; smjesu miksajte ukupno 2
minute na najvećoj brzini.
Suhe sastojke
prosijajte (kroz gusto cjedilo) na smjesu od jaja i sve kratko promiksajte na
najmanjoj brzini.
Lim (38 cm x 32 cm)
obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite pa ravnomjerno
rasporedite smjesu. Stavite ju u pećnicu zagrijanu na 180°C i pecite oko 10
min.
Pečeni biskvit
istresite na papir za pečenje (odlijepite papir na kojem se pekao), ostavite da
se ohladi.
Za okrugli biskvit,
u posudu stavite jaja pa ih miksajte 1 minutu na najvećoj brzini. Zatim
nastavite miksati smjesu i polako dodavajte šećer; smjesu miksajte ukupno 2
minute na najvećoj brzini.
Suhe sastojke
prosijajte (kroz gusto cjedilo) na smjesu od jaja i sve kratko promiksajte na
najmanjoj brzini. Okrugli kalup promjera 22 cm obložite papirom za pečenje,
papir namastite i pobrašnite, ulijte smjesu. Stavite kalup u pećnicu zagrijanu
na 180°C i pecite oko 4 min.
Pečeni biskvit
ostavite da se ohladi.
Na pladanj (na kojem
ćete poslužiti tortu) stavite obruč promjera 24 cm (podložak koji služi kao dno
obruča nije potreban). Obruč iznutra obložite papirom za pečenje (možete ga za
obruč zalijepiti pomoću margarina).
Po potrebi s
četvrtastog biskvita ogulite kožicu.
Biskvit prerežite
jednom okomito po sredini (s duže strane) da dobijete dva biskvita iste veličine.
Jedan komad sasvim,
sasvim tanko premažite džemom i poklopite drugim biskvitom.
Tako složene
biskvite prerežite okomito po sredini (na sredini duže strane) - da dobijete
dva jednaka komada.
Jedan od tih
komada odozgo sasvim tanko premažite džemom i na njega stavite drugi komad.
Tako složene
biskvite stavite u zamrzivač na otprilike 1 sat.
Za ukrasni sloj od
jabuka, jabuke ogulite, prepolovite ih po visini i izdubite im sredinu.
Narežite ih na otprilike 3 mm debele ploške i odmah ih stavljajte u lonac u
koji ste stavili vodu, šećer i limunov sok (kako ne bi pocrnile od stajanja na
zraku).
Uključite štednjak i
ostavite vodu s jabukama da zakuha. Zatim ih, ovisno o debljini i vrsti jabuka,
kuhajte oko 1 min., tek toliko da omekšaju, nemojte ih raskuhati.
Kuhane jabuke
ocijedite i ostavite (u cjedilu) da se ohlade. Sačuvajte 125 ml tekućine.
Naslagane biskvite
izvadite iz hladnjaka i sa sve četiri strane odrežite neravnine kako biste
dobili pravilan četvrtasti komad.
Taj komad okomito
prerežite na pola po sredini (na sredini kraće strane) - da dobijete dva
jednaka komada.
Svaki od ta dva
komada režite okomito, na ploške debljine oko 1 cm (režite ih na užoj strani).
Tako odrezane ploške slažite okomito uz rub kalupa. Gusto ih nagurajte jednu do druge (pazite kako ih lijepite jednu do druge: strana s biskvitom, strana s džemom, strana s biskvitom,…).
U sredinu stavite
ohlađeni okrugli biskvit.
Za kremu, želatinu
prelijte hladnom vodom i ostavite da nabubri.
Izmiksajte biljni
šlag.
Žumanjke izmiksajte
s obje vrste šećera. Polako dodajte mlijeko pa dobro promiješajte. Smjesu
prebacite u lonac i lagano zagrijavajte na štednjaku, miješajući pjenjačom. Čim
zakuha, maknite ju s vatre te premjestite u posudu za miksanje. Ostavite ju da
se hladi 1-2 min. pa umiješajte želatinu i miješajte da se rastopi.
Posudu sa smjesom
stavite u sudoper napunjen hladnom vodom, miješajte pjenjačom da se ohladi.
U ohlađenu kremu
umiksajte izmiksani biljni šlag.
Dobivenu kremu
ulijte u kalup obložen biskvitom.
Tortu stavite u
hladnjak na 15ak min. da se površina kreme stvrdne.
Zatim tortu izvadite
iz hladnjaka. Na kremu slažite ohlađene ploške jabuka formirajući ružu (počnite
od ruba i slažite ploške u krug prema sredini).
Za preljev, u lončić stavite žlicu šećera, pola paketića preljeva i polako ulijte 125 ml tekućine u kojoj su se kuhale jabuke pa sve promiješajte pjenjačom da nema grudica.
Uključite štednjak i
smjesu zagrijavajte stalno miješajući. Kad zakuha, maknite ju s vatre, ostavite
da se hladi oko 1 minutu. Pomoću kista tekućim preljevom tanko premažite
jabuke.
Tortu stavite u
hladnjak na 4-5 sati.
Prije posluživanja s
torte skinite obruč i odlijepite papir.
Izvor: adaptirani recept s bloga Sweet bites.
Izvor: adaptirani recept s bloga Sweet bites.
Predivno!:)
OdgovoriIzbriši