nedjelja, 14. lipnja 2015.

Jajčanik (pogača od jaja)



Sastojci
Tijesto
500 g brašna
100 ml ulja
1 suhi kvasac (7 g)
pola čajne žlice šećera
1 čajna žlica soli
oko 300 ml tople vode

Premazivanje
oko 80 g margarina sobne temperature

Nadjev
5-6 jaja
100 ml mlijeka
sol, papar




Priprema
Za tijesto: od navedenih sastojaka zamijesite mekano tijesto, po potrebi dodajte još vode. Tijesto mijesite da se počne odvajati od posude i da se ne lijepi. Pokrijte ga i ostavite na toplom, oko 1 sat, da se digne.

Margarin promiješajte ili izmiksajte da bude maziv.
Jaja umutite pjenjačom pa dodajte mlijeko, sol i papar i još jednom sve umutite.

Dignuto tijesto podijelite na pet dijelova. Svaki dio razvaljajte u krug veličine tanjura. Svaku koru premažite margarinom i složite ih jednu na drugu, peta (gornja) kora se ne premazuje.
Tako naslagane kore razvaljajte da dobijete jednu veliku okruglu koru, debljine 5-7 mm.


Okruglu posudu za pečenje (promjera oko 28 cm) obložite papirom za pečenje i u nju stavite razvaljanu koru tako da krajevi padaju preko ruba.
U sredinu nalijte nadjev od jaja i mlijeka. Rubove kore prebacite prema sredini, malo ju zgužvajte i naberite, tj. napravite „faldice“ na rubovima.
Stavite ju u pećnicu zagrijanu na 220 °C. Pogača je pečena, kada su jaja pečena – probajte jesu li se „stvrdnula“ tj. da se ne razlijevaju (obično je potrebno 40ak min., no to ovisi o pećnici i količini jaja).
Kad je pogača pečena, krajeve poprskajte vodom. Pred kraj pogaču možete posipati sezamom.



Izvor: adaptirani recept s Coolinarike.


Nema komentara:

Objavi komentar