srijeda, 17. lipnja 2015.

Pita Pepica (pita od sira)


Sastojci
Tijesto
350 g oštrog brašna
150 g margarina
120 g šećera
pola raška za pecivo
3 žumanjka
(mlijeko)

Nadjev
500 g ocijeđenog, svježeg kravljeg sira
160 g šećera
1 žlica glatkog brašna
sok i sitno naribana kora 1 limuna
3 bjelanjka


Priprema
Za tijesto: od svih sastojaka zamijesite glatko tijesto, mlijeko dodajte po potrebi.
Podijelite ga na dva jednaka dijela. Jedan dio razvaljajte u koru veličine lima za pečenje (oko 25 cm x 35 cm). Lim namastite i pobrašnite ili obložite papirom za pečenje i u njega stavite razvaljanu koru, nabockajte ju vilicom.


Za nadjev, od bjelanjaka izmiksajte snijeg.
U drugoj posudi kratko izmiksajte sir sa šećerom, brašnom te limunovom korom i sokom.  Dodajte snijeg od bjelanjaka  i umiješajte ga kuhačom.

Nadjev rasporedite na koru u limu.
Preostali komad tijesta razvaljajte u koru veličine lima, položite ju na nadjev i nabockajte vilicom.
Lim stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C i pecite oko 45 min.

Pečeni kolač ostavite da se ohladi.
Ohlađeni kolač posipajte šećerom u prahu.




Izvor: bilježnica s receptima moje mame.

1 komentar: