Sastojci
Kore
Žuti
dio
4
žumanjka
125 g
mekanog margarina
125 g
šećera kristala
1
vanilin šećer
prstohvat
soli
150 g
brašna
1
prašak za pecivo
5-6
žlica mlijeka
Bijeli
dio
4
bjelanjka
prstohvat
soli
200 g
šećera u prahu
Nadjev
500 g
rabarbare
3
žlice sirupa od jagoda
300 g
jagoda
300 g
čvrstog jogurta
225 g
šećera kristala
1
vanilin šećer
15 g
želatine u prahu
200 g
biljnog šlaga
Ostalo
jagode
za ukrašavanje
šećer
u prahu za posipanje
Priprema
Priprema
Za
žuti dio kore: kremasto izmiksajte margarin s obje vrste šećera i prstohvatom
soli. Dodajte jedan po jedna žumanjak i opet sve dobro izmiksajte. Na kraju
dodajte brašno pomiješano s praškom i mlijeko i sve tek kratko promiksajte.
Okrugli
kalup promjera 26 cm namastite i pobrašnite te na dno razmažite pola žute
smjese.
Za
bijeli dio kore: od posoljenih bjelanjaka izmiksajte čvrsti snijeg. Zatim
postupno dodavajte šećer u prahu i sve dobro izmiksajte da dobijete čvrstu
smjesu.
Pola
bijele smjese namažite valovito (neravno) na sirovu žutu smjesu, uz rub kalupa
ostavite oko 1-2 cm žute smjese nepremazane bijelom smjesom.
Kalup
stavite u pećnicu zagrijanu na 175 °C i pecite oko 30 min. Pečenu koru ostavite
da se ohladi.
Na
isti način ispecite još jednu koru od preostale polovice žute i bijele smjese.
Za
nadjev, rabarbaru operite i ogulite vanjski tanki sloj. Narežite ju na komade
dužine oko 1 cm (pazite da budu podjednake veličine, to je važno zbog vremena
kuhanja). U lonac stavite narezanu rabarbaru, sirup i 125 g šećera. Sastojke
miješajte da se šećer rastopi i tekućina zakuha pa zatim rabarbaru kuhajte oko
4 min. da se počne raspadati (pazite da se posve ne raskaši). Skuhani kompot od
rabarabre ostavite da se ohladi.
Jagode
operite i očistite.
Želatinu
prelijte vodom prema uputama s pakiranja i ostavite da nabubri.
Jogurt
stavite u posudu i pjenjačom ga pomiješajte sa 100 g šećera i vanilin šećerom.
Nabubrenu
želatinu rastopite na laganoj vatri, pazite da ne zakuha. Želatini odmah
dodajte 2-3 žlice smjese od jogurta istodobno miješajući pjenjačom. Zatim tu
smjesu umiksajte u preostalu smjesu od jogurta.
Smjesu
od jogurta stavite u hladnjak na 5-10 min. da se počne stvrdnjavati.
Izmiksajte
biljni šlag.
Kad
se smjesa od jogurta u hladnjaku počela stvrdnjavati, u nju umiksajte izmiksani
šlag.
U
dobivenu kremu kuhačom umiješajte oko pola ohlađenog kompota od rabarbare.
Na
pladanj za tortu stavite jednu ohlađenu koru i oko nje stavite obruč. Na koru
rasporedite oko 2/3 nadjeva. Po nadjevu rasporedite preostali kompot od rabarbare
i jagode (cijele ili narezane). Na to rasporedite preostalu 1/3 nadjeva. Odozgo
zagladite i poklopite drugom korom.
Tortu
stavite u hladnjak na najmanje 4 sata.
Kad
se torta rashladi, skinite obruč. Odozgo po torti, po želji, složite jagode i
posipajte šećerom u prahu.
Nema komentara:
Objavi komentar