nedjelja, 21. lipnja 2015.

Torta od rabarbare i jagoda



Sastojci
Kore
Žuti dio
4 žumanjka
125 g mekanog margarina
125 g šećera kristala
1 vanilin šećer
prstohvat soli
150 g brašna
1 prašak za pecivo
5-6 žlica mlijeka
Bijeli dio
4 bjelanjka
prstohvat soli
200 g šećera u prahu

Nadjev
500 g rabarbare
3 žlice sirupa od jagoda
300 g jagoda
300 g čvrstog jogurta
225 g šećera kristala
1 vanilin šećer
15 g želatine u prahu
200 g biljnog šlaga

Ostalo
jagode za ukrašavanje
šećer u prahu za posipanje


Priprema
Za žuti dio kore: kremasto izmiksajte margarin s obje vrste šećera i prstohvatom soli. Dodajte jedan po jedna žumanjak i opet sve dobro izmiksajte. Na kraju dodajte brašno pomiješano s praškom i mlijeko i sve tek kratko promiksajte.
Okrugli kalup promjera 26 cm namastite i pobrašnite te na dno razmažite pola žute smjese.
Za bijeli dio kore: od posoljenih bjelanjaka izmiksajte čvrsti snijeg. Zatim postupno dodavajte šećer u prahu i sve dobro izmiksajte da dobijete čvrstu smjesu.
Pola bijele smjese namažite valovito (neravno) na sirovu žutu smjesu, uz rub kalupa ostavite oko 1-2 cm žute smjese nepremazane bijelom smjesom.
Kalup stavite u pećnicu zagrijanu na 175 °C i pecite oko 30 min. Pečenu koru ostavite da se ohladi.


Na isti način ispecite još jednu koru od preostale polovice žute i bijele smjese.


Za nadjev, rabarbaru operite i ogulite vanjski tanki sloj. Narežite ju na komade dužine oko 1 cm (pazite da budu podjednake veličine, to je važno zbog vremena kuhanja). U lonac stavite narezanu rabarbaru, sirup i 125 g šećera. Sastojke miješajte da se šećer rastopi i tekućina zakuha pa zatim rabarbaru kuhajte oko 4 min. da se počne raspadati (pazite da se posve ne raskaši). Skuhani kompot od rabarabre ostavite da se ohladi.
Jagode operite i očistite.



Želatinu prelijte vodom prema uputama s pakiranja i ostavite da nabubri.

Jogurt stavite u posudu i pjenjačom ga pomiješajte sa 100 g šećera i vanilin šećerom.
Nabubrenu želatinu rastopite na laganoj vatri, pazite da ne zakuha. Želatini odmah dodajte 2-3 žlice smjese od jogurta istodobno miješajući pjenjačom. Zatim tu smjesu umiksajte u preostalu smjesu od jogurta.
Smjesu od jogurta stavite u hladnjak na 5-10 min. da se počne stvrdnjavati.
Izmiksajte biljni šlag.
Kad se smjesa od jogurta u hladnjaku počela stvrdnjavati, u nju umiksajte izmiksani šlag.
U dobivenu kremu kuhačom umiješajte oko pola ohlađenog kompota od rabarbare.

Na pladanj za tortu stavite jednu ohlađenu koru i oko nje stavite obruč. Na koru rasporedite oko 2/3 nadjeva. Po nadjevu rasporedite preostali kompot od rabarbare i jagode (cijele ili narezane). Na to rasporedite preostalu 1/3 nadjeva. Odozgo zagladite i poklopite drugom korom.
Tortu stavite u hladnjak na najmanje 4 sata.


Kad se torta rashladi, skinite obruč. Odozgo po torti, po želji, složite jagode i posipajte šećerom u prahu.





Nema komentara:

Objavi komentar