srijeda, 5. studenoga 2014.

Slanutkove palačinke s porilukom



Sastojci
Nadjev
300 g poriluka
3 žlice ulja
300 g kiselog vrhnja
50 ml vode
sol, papar
muškatni oraščić
kumin
200 g tvrdog naribanog sira po izboru

Palačinke
100 g slanutkovog brašna
pola čajne žlice soli
oko 220 ml mlijeka
1 jaje
ulje za prženje

Priprema
Za nadjev, poriluk dobro operite. Bijeli dio narežite na kolutiće, zeleni dio na komade.
U loncu zakuhajte vodu, posolite ju i dodajte poriluk. Kuhajte ga oko 2 min. Zatim ga ocijedite i odmah isplahnite hladnom vodom kako bi sačuvao boju.
U dubokoj tavi zagrijte 3 žlice ulja. Dodajte ocijeđeni poriluk i pirjajte ga 5 min. pokrivenog, povremeno promiješajte.
Kiselo vrhnje umutite s vodom i dodajte poriluku. Sve zajedno kuhajte na srednje jakoj vatri da se lagano zgusne. Začinite solju, paprom, kuminom i muškatnim oraščićem. Nadjev stavite na toplo (u zagrijanu pećnicu).


Za palačinke, u posudu stavite brašno i sol. U mlazu dodavajte mlijeko miješajući smjesu pjenjačom. Dodajte jaje i sve umutite u glatku smjesu. Ostavite smjesu da odstoji 15 min. na sobnoj temperaturi.

Tavu za palačinke lagano namastite pa zaimačom grabite smjesu i ulijte ju u tavu. Palačinke pržite s jedne i druge strane. Stavite ih na toplo.

Na svaku palačinku stavite nadjev od poriluka, posipajte sirom, zarolajte i poslužite odmah.




Nema komentara:

Objavi komentar