nedjelja, 23. studenoga 2014.

Krumpir na švedski način


Sastojci
1 kg sitnijeg krumpira
200 g kiselog vrhnja (20% mm)
200 g milerama (40% mm)
400 ml vode
3-4 tanke šnite (bijelog) kruha
60 g margarina/maslaca
sol, papar
masnoća za posudu
svježi ružmarin




Priprema
Krumpir ogulite, operite i obrišite krpom. Ako su veći, možete ih prepoloviti.
Svaki krumpir zarežite nožem, ali ne do dna, pri dnu se svi zarezani dijelovi trebaju držati zajedno. Razmak među rezovima trebao bi biti 8-10 mm.
Krumpire složite u namaštenu keramičku posudu za pečenje (zarezana strana prema gore, složite ih u jednom sloju).

Pjenjačom umutite vrhnje, mileram i vodu. Smjesu dobro začinite solju i paprom, po želji, dodajte Vegetu. Smjesu ulijte među krumpire.


Krumpir  stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C i pecite oko 1 sat, odnosno da budu gotovo pečen.

Kruh narežite na kockice (1 cm x 1 cm).
U dubokoj tavi rastopite margarin pa dodajte kockice kruha i malo ružmarina, sve dobro promiješajte.

Krumpir izvadite iz pećnice i po njemu rasporedite kockice kruha i ružmarin. Sve vratite u pećnicu i pecite da kockice kruha porumene.


Izvor: adaptirani recept Schwedische Kartoffeln.


Nema komentara:

Objavi komentar