nedjelja, 14. rujna 2014.

Zapečena palenta s povrćem


Sastojci
100 g instant kukuruzne palente
200 ml mlijeka
200 ml vode
sol, papar
šećer
nasjeckani čili
2 žlice margarina
1 crveni luk
2 češnja češnjaka
4 žlice ulja
600 g rajčica
200 g mješavine povrća iz konzerve (grašak, kukuruz)
250 g tvrdog naribanog sira
200 g kiselog vrhnja (20% mm)


Priprema
Za palentu, u loncu zakuhajte mlijeko i vodu. Dodajte palentu i miješajući kuhajte prema uputama s pakiranja.
Kuhanu palentu začinite solju, paprom i nasjeckanim čilijem te umiješajte margarin. Palentu odmah ulijte u namaštenu posudu za pečenje (20 cm x 25 cm) i odozgo zagladite.

Za umak, obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte.
Rajčicu operite i narežite na kocke.
U dubokoj tavi zagrijte ulje. Dodajte obje vrste luka i kratko ih popržite. Zatim dodajte narezanu rajčicu. Sve kuhajte na laganoj vatri da se rajčica raskaši i da tekućina ispari. Pred kraj umiješajte ocijeđeno povrće iz konzerve. Začinite solju, paprom i šećerom.

Kiselo vrhnje pomiješajte s polovicom naribanog sira. Tu smjesu ravnomjerno rasporedite po ohlađenoj palenti. Na taj sloj ravnomjerno rasporedite nadjev od povrća i zagladite te posipajte ostatkom naribanog sira.


Sve stavite u pećnicu zagrijanu na 200°C i pecite oko pola sata da sir porumeni.



Nema komentara:

Objavi komentar