srijeda, 17. rujna 2014.

Rolani kruh s blitvom



Sastojci
400 g glatkog brašna
pola čajne žlice šećera
pola čajne žlice šećera
1 suhi kvasac (7 g)
80 ml ulja
200 ml mlake vode
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
3-4 lista blitve srednje veličine
sezam za posipavanje



Priprema
U veću posudu stavite brašno, šećer, sol, kvasac, ulje i češnjak po postupno dodavajte vodu da zamijesite glatko tijesto. Tijesto kratko premijesite, oblikujte ga u kuglu, pokrijte vlažnom krpim i ostavite na toplom oko 30 min. da se digne (ako je u prostoriji hladno, možete zagrijati pećnicu na 30°C, isklučiti ju(!) i onda u nju staviti posudu s tijestom, da bude na toplom).

Za to vrijeme, blitvi odrežite stabljiku i središnji zadebljani dio. Zelene listove blitve operite i posušite papirnatim ubrusom.
(Stabljike i središnji dio blitve možete upotrijebiti za nešto drugo. Možete ih prokuhati ih par minuta (nemojte ih raskuhati), ohladiti, pa uvaljati u umućena jaja i brašno/krušne mrvice te ispohati u vrućoj masnoći, ili ih možete staviti u posudu za pečenje, prelijati masnim kiselim vrhnjem, posipati tvrdim sirom u zapeći u pećnici.)

Uski, duboki kalup za pečenje (oko 35cm x 11cm) obložite papirom za pečenje.

Dignuto tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik (neka bude dugačko koliko ja dugačak kalup za pečenje, a široko koliko se može razvaljati u stranu da ukupna debljina tijesta bude oko 0,5 cm).
Na razvaljano tijesto složite listove blitve, natrgajte ih na manje komade kako biste prekrili cijelo tijesto). Počevši s duže strane tijesto čvrsto narolajte i stavite ga u posudu za pečenje, mjesto spoja okrenite prema dolje.
Posudu pokrijte vlažnom krpom i ostavite oko 30 min. na toplom (možete ga ponovno staviti u zagrijanu, isključenu pećnicu).

Dignuto tijesto posipajte sezamom i stavite ga u pećnicu zagrijanu na 180 °C. Kruh pecite oko 25 min.

Pečeni kruh izvadite iz kalupa, pokrijte krpom i ostavite da se ohladi. 



2 komentara:

  1. Vau prelijepa ideja! i zdrava! Bravo!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, ja se ne hranim zdravo i postala mi je svojevrsna strast zdravi recept pretvoriti u nezdravi. Kad nađem neki "zdravi" recept ja se potrudim posve ga promijeniti i dodati što nezdravije, što masnije i što kaloričnije sastojke - dok ja završim s tim receptom to više nema veze sa zdravom prehranom i u tome baš uživam.

      Izbriši