Sastojci
400
g glatkog brašna
pola
čajne žlice šećera
pola
čajne žlice šećera
1
suhi kvasac (7 g)
80
ml ulja
200
ml mlake vode
2
češnja češnjaka, sitno nasjeckana
3-4
lista blitve srednje veličine
sezam
za posipavanje
U
veću posudu stavite brašno, šećer, sol, kvasac, ulje i češnjak po postupno
dodavajte vodu da zamijesite glatko tijesto. Tijesto kratko premijesite,
oblikujte ga u kuglu, pokrijte vlažnom krpim i ostavite na toplom oko 30 min.
da se digne (ako je u prostoriji hladno, možete zagrijati pećnicu na 30°C,
isklučiti ju(!) i onda u nju staviti posudu s tijestom, da bude na toplom).
Za
to vrijeme, blitvi odrežite stabljiku i središnji zadebljani dio. Zelene
listove blitve operite i posušite papirnatim ubrusom.
(Stabljike
i središnji dio blitve možete upotrijebiti za nešto drugo. Možete ih prokuhati
ih par minuta (nemojte ih raskuhati), ohladiti, pa uvaljati u umućena jaja i
brašno/krušne mrvice te ispohati u vrućoj masnoći, ili ih možete staviti u
posudu za pečenje, prelijati masnim kiselim vrhnjem, posipati tvrdim sirom u
zapeći u pećnici.)
Uski,
duboki kalup za pečenje (oko 35cm x 11cm) obložite papirom za pečenje.
Dignuto
tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik (neka bude dugačko
koliko ja dugačak kalup za pečenje, a široko koliko se može razvaljati u stranu
da ukupna debljina tijesta bude oko 0,5 cm).
Na
razvaljano tijesto složite listove blitve, natrgajte ih na manje komade kako
biste prekrili cijelo tijesto). Počevši s duže strane tijesto čvrsto narolajte
i stavite ga u posudu za pečenje, mjesto spoja okrenite prema dolje.
Posudu
pokrijte vlažnom krpom i ostavite oko 30 min. na toplom (možete ga ponovno
staviti u zagrijanu, isključenu pećnicu).
Dignuto
tijesto posipajte sezamom i stavite ga u pećnicu zagrijanu na 180 °C. Kruh
pecite oko 25 min.
Pečeni
kruh izvadite iz kalupa, pokrijte krpom i ostavite da se ohladi.
Vau prelijepa ideja! i zdrava! Bravo!!!
OdgovoriIzbrišiHvala, ja se ne hranim zdravo i postala mi je svojevrsna strast zdravi recept pretvoriti u nezdravi. Kad nađem neki "zdravi" recept ja se potrudim posve ga promijeniti i dodati što nezdravije, što masnije i što kaloričnije sastojke - dok ja završim s tim receptom to više nema veze sa zdravom prehranom i u tome baš uživam.
Izbriši