petak, 1. travnja 2016.

Četvrtasta pogača


Sastojci
Tijesto
500 g brašna
1 čajna žlica soli
7 g suhog kvasca
250 ml mlakog mlijeka
oko 150 ml mlake vode

Nadjev
50 g margarina
3 žlice ulja
200 g svježeg kravljeg sira
sol

Za premazivanje i posipavanje
1 žumanjak
1 žlica ulja
sezam, lan



Priprema
Margarin rastopite s uljem i ostavite da se ohladi, da bude mlak.
Sir zdrobite vilicom i posolite.


Za tijesto, u posudu stavite brašno, sol, kvasac i mlijeko pa postupno dodavajte vodu da zamijesite mekše tijesto koje se ne lijepi. Odmah ga podijelite na 3 dijela. Jedan komad tijesta razvaljajte što tanje možete, u pravokutnik i stavite ga na stranu, na pobrašnjenu podlogu.
Razavljajte drugi komad tijesta da bude istih dimenzija kao i prvi.
Prvi razvaljani komad poprskajte 1/3 mješavine margarina i ulja pa poklopite drugim komadom. Drugi komad također poprskajte 1/3 mješavine margarina i ulja te na njega rasporedite sir u hrpicama (ne trebate ga razmazivati).


Razvaljajte treći komad tijesta i položite na nadjev od sira. Taj komad tijesta poprskajte preostalom mješavinom margarina i ulja.
Preklopite donji i gornji dio tako naslaganog tijesta prema sredini da se dodiruju. Zatim lijevi i desni kraj preklopite prema sredini da se dodiruju. Uzmite dobiveni oblik i stavite ga u lim (oko 22 cm x 16 cm) obložen papirom za pečenje:  gornji dio gdje se krajevi dodiruju okrenite prema dolje.
Umutite žumanjak s uljem i time premažite tijesto. Oštrim nožem okomito, do dna, zarežite tijesto: najprije na sredini duže strane pa onda na sredini kraće strane da dobijete oblik križa, zatim zarežite tijesto po dijagonali (od jednog do drugog ćoška). Sve posipajte sjemenkama. 


Pogaču ostavite 30 min. na toplom da se digne. Zatim ju stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C i pecite oko pola sata da porumeni.



Izvor: adaptirani recept s Coolinarike.


2 komentara: