srijeda, 6. travnja 2016.

Slana raspletena pletenica sa sirom

Sastojci
Tijesto
500 g brašna
1 suhi kvasac (7 g)
pola čajne žlice šećera
1 čajna žlica soli
1 bjelanjak sobne temperature
40 g margarina sobne temperature
oko 250 ml toplog mlijeka

Premazivanje
120 g margarina sobne temperature
150 g svježeg sira, ocijeđenog
sol

Premaz
1 žumanjak
2 žlice vode
sezam

Priprema
U posudu stavite brašno, sol, šećer, kvasac, margarin narezan na listiće, bjelanjak i vodu pa postupno dodavajte mlijeko da zamijesite glatko, čvršće tijesto. Oblikujte ga u kuglu, pokrijte ga krpom i ostavite na toplom oko pola sata.

Margarin dobro promiješajte da bude maziv (po potrebi ga malo zagrijte, ali nemojte ga posve rastopiti).
Sir posolite i promiješajte.

Dignuto tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik, na debljinu oko 5 mm.
Premažite ga 1/3 margarina pa ga preklopite 4 puta (npr. s desne na lijevu stranu).


Okrenite tijesto da duži kraj bude okrenut prema vama i ponovno ga razvaljajte u pravokutnik, na debljinu oko 5 mm. Ponovno ga premažite 1/3 margarina i preklopite ga 4 puta. Presavinuto tijesto stavite u plastičnu vrećicu i stavite ga u hladnjak na 20 min.


Tijesto izvadite iz hladnjaka i opet ga razvaljajte u pravokutnik, debljine oko 5 mm. Premažite ga preostalom 1/3 margarina i sirom. Tijesto čvrsto narolajte u roladu. Dobivenu roladu okomito prerežite oštrim nožem po sredini. Od 2 dobivena komada ispletite pletenicu. 

Stavite ju na lim obložen papirom za pečenje. Premažite ju žumanjkom umućenim s vodom i posipajte sjemenkama.
Lim odmah stavite u pećnicu zagrijanu na 190°C i pletenicu pecite 30-40 min. da porumeni.


1 komentar: