Sastojci
Tijesto
500 g brašna
1 suhi kvasac (7 g)
pola čajne žlice šećera
1 čajna žlica soli
1 bjelanjak sobne temperature
40 g margarina sobne temperature
oko 250 ml toplog mlijeka
Premazivanje
120 g margarina sobne temperature
150 g svježeg sira, ocijeđenog
sol
Premaz
1 žumanjak
2 žlice vode
sezam
U posudu stavite brašno, sol, šećer, kvasac, margarin narezan na
listiće, bjelanjak i vodu pa postupno dodavajte mlijeko da zamijesite glatko,
čvršće tijesto. Oblikujte ga u kuglu, pokrijte ga krpom i ostavite na toplom
oko pola sata.
Margarin dobro promiješajte da bude maziv (po potrebi ga malo zagrijte,
ali nemojte ga posve rastopiti).
Sir posolite i promiješajte.
Dignuto tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik, na
debljinu oko 5 mm.
Premažite ga 1/3 margarina pa ga preklopite 4 puta (npr. s desne na
lijevu stranu).
Okrenite tijesto da duži kraj bude okrenut prema vama i ponovno ga
razvaljajte u pravokutnik, na debljinu oko 5 mm. Ponovno ga premažite 1/3
margarina i preklopite ga 4 puta. Presavinuto tijesto stavite u plastičnu
vrećicu i stavite ga u hladnjak na 20 min.
Tijesto izvadite iz hladnjaka i opet ga razvaljajte u pravokutnik,
debljine oko 5 mm. Premažite ga preostalom 1/3 margarina i sirom. Tijesto
čvrsto narolajte u roladu. Dobivenu roladu okomito prerežite oštrim nožem po
sredini. Od 2 dobivena komada ispletite pletenicu.
Stavite ju na lim obložen
papirom za pečenje. Premažite ju žumanjkom umućenim s vodom i posipajte
sjemenkama.
Lim odmah stavite u pećnicu zagrijanu na 190°C i pletenicu pecite 30-40
min. da porumeni.
Prelepo izgleda! Ja sam uvek raspoložena za peciva. ;)
OdgovoriIzbriši