Sastojci
Tijesto
500 g brašna
1 čajna žlica soli
7 g suhog kvasca
250 ml mlakog mlijeka
oko 150 ml mlake vode
Nadjev
50 g margarina
3 žlice ulja
200 g svježeg kravljeg sira
sol
Za premazivanje i posipavanje
1 žumanjak
1 žlica ulja
sezam, lan
Margarin rastopite s uljem i ostavite da se ohladi, da bude mlak.
Sir zdrobite vilicom i posolite.
Za tijesto, u posudu stavite brašno, sol, kvasac i
mlijeko pa postupno dodavajte vodu da zamijesite mekše tijesto koje se ne
lijepi. Odmah ga podijelite na 3 dijela. Jedan komad tijesta razvaljajte što
tanje možete, u pravokutnik i stavite ga na stranu, na pobrašnjenu podlogu.
Razavljajte drugi komad tijesta da bude istih
dimenzija kao i prvi.
Prvi razvaljani komad poprskajte 1/3 mješavine
margarina i ulja pa poklopite drugim komadom. Drugi komad također poprskajte
1/3 mješavine margarina i ulja te na njega rasporedite sir u hrpicama (ne
trebate ga razmazivati).
Razvaljajte treći komad tijesta i položite na
nadjev od sira. Taj komad tijesta poprskajte preostalom mješavinom margarina i
ulja.
Preklopite donji i gornji dio tako naslaganog
tijesta prema sredini da se dodiruju. Zatim lijevi i desni kraj preklopite
prema sredini da se dodiruju. Uzmite dobiveni oblik i stavite ga u lim (oko 22
cm x 16 cm) obložen papirom za pečenje: gornji dio gdje se krajevi dodiruju okrenite
prema dolje.
Umutite žumanjak s uljem i time premažite tijesto.
Oštrim nožem okomito, do dna, zarežite tijesto: najprije na sredini duže strane
pa onda na sredini kraće strane da dobijete oblik križa, zatim zarežite tijesto
po dijagonali (od jednog do drugog ćoška). Sve posipajte sjemenkama.
Pogaču
ostavite 30 min. na toplom da se digne. Zatim ju stavite u pećnicu zagrijanu na
180 °C i pecite oko pola sata da porumeni.
Izvor: adaptirani recept s Coolinarike.
Divan recept.Preslatko izgleda! :)
OdgovoriIzbrišiHvala
Izbriši