Sastojci (za 15 komada manjih dimenzija, tj. za pliće kalupe)
Praline
100-120 g čokolade za kuhanje (barem 52 % kakaa)
Nadjev
30 g čokolade za kuhanje
10 g margarina
1 čajna žlica ulja
1 čajna žlica šećera u prahu
2 žlice ruma
kakao po potrebi
Priprema
Za male, plitke kalupe za praline dovoljno je 100-120 g čokolade, ali ako
upotrijebite duboke kalupe, potrebno je oko 200 g čokolade za kuhanje, a i više
nadjeva.
Čokoladu nasjeckajte. Na štednjak stavite lonac s vodom i na njega zdjelu za kuhanje na pari da ne dodiruje vodu. U zdjelu odmah stavite 2/3
čokolade (dok je voda još hladna) i otopite ju. Maknite otopljenu čokoladu sa
štednjaka, dodajte preostalu čokoladu i miješajte da se rastopi.
Oprani, suhi silikonski kalup punite rastopljenom čokoladom. Pritom
silikonskom špatulom ili kistom razmazujte čokoladu po stranicama ili nakrenite
kalup kako bi se čokolada rasporedila te njime lagano lupnite o podlogu. Kalup
stavite na pladanj te ga stavite u hladnjak na 15 min. Preostalu čokoladu
ostavite na sobnoj temperaturi.
Za nadjev, u posudu stavite nasjeckanu čokoladu, margarin, ulje i šećer
u prahu pa sve otopite na pari. Smjesu maknite sa štednjaka i ostavite ju da se
hladi na sobnoj temperaturi. Zatim umiješajte rum i ostavite smjesu da se
potpuno ohladi (možete ju staviti u hladnjak na par minuta).
Ako je smjesa prerijetka, dodajte koju žlicu kakaa i dobro
promiješajte.
Nadjev ne bi trebao biti tekuć, nego maziv kao krema. Nadjevom napunite
slastičarsku vrećicu i odrežite jedan vrh.
Zatim izvadite kalup iz hladnjaka i u svaku pralinu istisnite puslicu
nadjeva. Nemojte staviti previše nadjeva, gornja četvrtina praline treba biti
ispunjena čokoladom.
Ako se preostala čokolada previše stvrdnula, kratko ju ugrijte da
ponovno bude tekuća i rasporedite ju na nadjev.
Kalup stavite u hladnjak na 3 sata.
Stvrdnute
praline izvadite iz kalupa. Čuvajte ih u hladnjaku. Izvadite ih iz hladnjaka
10ak min. prije posluživanja.
Ih pa tum i čpkolada, brak iz raja. Divno!
OdgovoriIzbrišiHvala
Izbriši