ponedjeljak, 28. ožujka 2016.

Praline s nadjevom od ruma i čokolade



Sastojci (za 15 komada manjih dimenzija, tj. za pliće kalupe)
Praline
100-120 g čokolade za kuhanje (barem 52 % kakaa)

Nadjev
30 g čokolade za kuhanje
10 g margarina
1 čajna žlica ulja
1 čajna žlica šećera u prahu
2 žlice ruma
kakao po potrebi

Priprema
Za male, plitke kalupe za praline dovoljno je 100-120 g čokolade, ali ako upotrijebite duboke kalupe, potrebno je oko 200 g čokolade za kuhanje, a i više nadjeva.


Čokoladu nasjeckajte. Na štednjak stavite lonac s vodom i na njega zdjelu za kuhanje na pari da ne dodiruje vodu. U zdjelu odmah stavite 2/3 čokolade (dok je voda još hladna) i otopite ju. Maknite otopljenu čokoladu sa štednjaka, dodajte preostalu čokoladu i miješajte da se rastopi.


Oprani, suhi silikonski kalup punite rastopljenom čokoladom. Pritom silikonskom špatulom ili kistom razmazujte čokoladu po stranicama ili nakrenite kalup kako bi se čokolada rasporedila te njime lagano lupnite o podlogu. Kalup stavite na pladanj te ga stavite u hladnjak na 15 min. Preostalu čokoladu ostavite na sobnoj temperaturi.


Za nadjev, u posudu stavite nasjeckanu čokoladu, margarin, ulje i šećer u prahu pa sve otopite na pari. Smjesu maknite sa štednjaka i ostavite ju da se hladi na sobnoj temperaturi. Zatim umiješajte rum i ostavite smjesu da se potpuno ohladi (možete ju staviti u hladnjak na par minuta).
Ako je smjesa prerijetka, dodajte koju žlicu kakaa i dobro promiješajte.
Nadjev ne bi trebao biti tekuć, nego maziv kao krema. Nadjevom napunite slastičarsku vrećicu i odrežite jedan vrh.


Zatim izvadite kalup iz hladnjaka i u svaku pralinu istisnite puslicu nadjeva. Nemojte staviti previše nadjeva, gornja četvrtina praline treba biti ispunjena čokoladom.
Ako se preostala čokolada previše stvrdnula, kratko ju ugrijte da ponovno bude tekuća i rasporedite ju na nadjev.
Kalup stavite u hladnjak na 3 sata.


Stvrdnute praline izvadite iz kalupa. Čuvajte ih u hladnjaku. Izvadite ih iz hladnjaka 10ak min. prije posluživanja.


2 komentara: