Sastojci
Tijesto
500 g glatkog brašna
1 suhi kvasac (7 g)
pola čajne žlice šećera
1 čajna žlica soli
1 bjelanjak sobne temperature
50 g mekanog margarina
oko 200 ml toplog mlijeka
Premazivanje
120 g mekanog margarina
Premaz
1 žumanjak
1-2 žlice tople vode
sezam
Priprema
U posudu stavite brašno, kvasac, šećer, sol, na listiće narezani
margarin i bjelanjak pa postupno dodavajte mlijeko da zamijesite tijesto.
Stavite ga u posudu, pokrijte u ostavite na toplom oko pola sata.
Okruglu posudu za pečenje (30 cm promjera) obložite papirom za pečenje.
Dignuto tijesto podijelite na 4 dijela.
Svaki komad razvaljajte u krug, oko 5 mm debljine.
Jedan krug tijesta premažite 1/3 mekanog margarina (margarin dobro
promiješajte ili izmiksajte da bude maziv, po potrebi ga malo zagrijate, ali
nemojte ga posve rastopiti), poklopite drugim krugom. Njega također premažite
1/3 margarina pa poklopite drugim krugom kojeg premažite preostalom 1/3
margarina i poklopite četvrtim krugom tijesta.
Naslagano tijesto razvaljajte valjkom da dobijete jedan veliki krug,
debljine oko 7 mm.
Od dobivenog kruga trebate napraviti mani krug i obruč: oštrim nožem odrežite vanjski obruč, širine
2-3 prsta da vam ostane krug tijesta u sredini.
Obruč od tijesta prerežite da dobijete 4 trake jednake dužine.
Narolajte ih počevši s kraće strane da dobijete rolice/pužiće.
Krug razrežite na 8 jednakih trokuta. Počevši s duže strane trokute
narolajte da dobijete kifle. Svaku kiflu prerežite okomito na pola.
Dobivene komade slažite u pripremljenu posudu tako da je šira
(prerezana) strana kifle okrenuta prema stranicama posude, a špičasti vrh kifle
neka bude okrenut prema sredini posude. U sredinu okomito položite 4
rolice/puža. Posudu pokrijte i ostavite na toplom oko pola sata.
Tijesto premažite žumanjkom umućenim s vodom i posipajte sezamom.
Posudu stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C i pogaču pecite oko 40
min.
Nema komentara:
Objavi komentar