250 g miješanog suhog i kandiranog voća (ananas, marelice,
brusnice, višnje, papaja, smokve,
grožđice,…)
100 ml ruma
150 ml vode
4 jaja
prstohvat soli
250 g margarina sobne temperature
200 g šećera
pola praška za pecivo (6 g)
naribana kora pola neprskanog limuna
300 g oštrog brašna
Smeđi preljev
70 g šećera u prahu
30 g kakaa
voda
Bijeli preljev
100 g šećera u prahu
1 čajna žlica limunovog soka
voda
80ak g žele bombona
Priprema
Voće
sitno nasjeckajte, stavite ga u posudu, prelijte rumom i vodom, na posudu
stavite poklopac i ostavite da odstoji preko noći.
Sutradan
odvojite bjelanjke od žumanjaka.
Od
malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte čvrsti snijeg.
Mekani
margarin pjenasto izmiksajte, dodajte mu šećer i ponovno sve miksajte nekoliko
minuta. Zatim dodajte žumanjke.
Brašno
pomiješajte s praškom za pecivo.
U
smjesu od margarina naizmjence dodavajte prosijano brašno s praškom za pecivo i
snijeg od bjelanjaka.
Na
kraju kuhačom umiješajte voće (s tekućinom) i koricu limuna.
Kalup
za kuglof namastite i pobrašnite pa ravnomjerno rasporedite smjesu.
Smjesu stavite u pećnicu zagrijanu na 180°C i pecite
oko 80 minuta. Nakon, otprilike, 50ak minuta provjerite jeli kuglof odozgo
potamnio, ako jest, prekrijte ga aluminijskom folijom i nastavite peći na istoj
temperaturi.
Prije
vađenja iz pećnice, provjerite čačkalicom je li kuglof pečen. Ostavite ga da se
10ak min. hladi u kalupu. Zatim na kalup stavite pladanj i sve zajedno okrenite
kako biste istresli kuglof na pladanj.
Pečeni kuglof ostavite da se posve ohladi.
Za smeđi preljev, u posudu stavite prosijani šećer u prahu i prosijani kakao pa dodajte par kapi vode i dobro promiješajte. Smjesa treba biti gusta poput paste, ne smije biti vodena, no, ne smije biti ni prečvrsta – pomoću žlice trebate moći vući niti po kuglfu. Ako je smjesa rijetka, možete dodati još šećera ili kakaa, a ako je pregusta, dodajte još vode.
Za
bijelu smjesu, u posudu stavite prosijani šećer u prahu, limunov sok i dodajte
par kapi vode te dobro promiješajte. I ova smjesa treba biti gusta poput paste,
ali ne prečvrsta (ako je suviše čvrsta, razrijedite ju vodom, a ako je rijetka,
dodajte još šećera u prahu).
U oba slučaja količina potrebne vode ovisi o tome koliko je
krupno šećer samljeven.
Po ohlađenom kuglofu
žlicom prošarajte prvo smeđe, a zatim bijele tanje i deblje niti. Dok je
preljev još vlažan u njega utisnite nasjeckane žele bombone.
Ostavite ukrašeni
kuglof na sobnoj temperaturi da se preljev osuši i stvrdne.
Divno izgleda!
OdgovoriIzbrišiHvala.
Izbriši