srijeda, 16. ožujka 2016.

Kuglof sa suhim i kandiranim voćem

Sastojci
250 g miješanog suhog i kandiranog voća (ananas, marelice, brusnice, višnje, papaja, smokve,
grožđice,…)
100 ml ruma
150 ml vode
4 jaja
prstohvat soli
250 g margarina sobne temperature
200 g šećera
pola praška za pecivo (6 g)
naribana kora pola neprskanog limuna
300 g oštrog brašna

Smeđi preljev
70 g šećera u prahu
30 g kakaa
voda

Bijeli preljev
100 g šećera u prahu
1 čajna žlica limunovog soka
voda
80ak g žele bombona
Priprema
Voće sitno nasjeckajte, stavite ga u posudu, prelijte rumom i vodom, na posudu stavite poklopac i ostavite da odstoji preko noći.

Sutradan odvojite bjelanjke od žumanjaka.
Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte čvrsti snijeg.
Mekani margarin pjenasto izmiksajte, dodajte mu šećer i ponovno sve miksajte nekoliko minuta. Zatim dodajte žumanjke.
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo.
U smjesu od margarina naizmjence dodavajte prosijano brašno s praškom za pecivo i snijeg od bjelanjaka.
Na kraju kuhačom umiješajte voće (s tekućinom) i koricu limuna.

Kalup za kuglof namastite i pobrašnite pa ravnomjerno rasporedite smjesu.
Smjesu  stavite u pećnicu zagrijanu na 180°C i pecite oko 80 minuta. Nakon, otprilike, 50ak minuta provjerite jeli kuglof odozgo potamnio, ako jest, prekrijte ga aluminijskom folijom i nastavite peći na istoj temperaturi.



Prije vađenja iz pećnice, provjerite čačkalicom je li kuglof pečen. Ostavite ga da se 10ak min. hladi u kalupu. Zatim na kalup stavite pladanj i sve zajedno okrenite kako biste  istresli kuglof na pladanj. Pečeni kuglof ostavite da se posve ohladi.


Za smeđi preljev, u posudu stavite prosijani šećer u prahu i prosijani kakao pa dodajte par kapi vode i dobro promiješajte. Smjesa treba biti gusta poput paste, ne smije biti vodena, no, ne smije biti ni prečvrsta – pomoću žlice trebate moći vući niti po kuglfu. Ako je smjesa rijetka, možete dodati još šećera ili kakaa, a ako je pregusta, dodajte još vode.

Za bijelu smjesu, u posudu stavite prosijani šećer u prahu, limunov sok i dodajte par kapi vode te dobro promiješajte. I ova smjesa treba biti gusta poput paste, ali ne prečvrsta (ako je suviše čvrsta, razrijedite ju vodom, a ako je rijetka, dodajte još šećera u prahu).
U oba slučaja količina potrebne vode ovisi o tome koliko je krupno šećer samljeven.

Po ohlađenom kuglofu žlicom prošarajte prvo smeđe, a zatim bijele tanje i deblje niti. Dok je preljev još vlažan u njega utisnite nasjeckane žele bombone.
Ostavite ukrašeni kuglof na sobnoj temperaturi da se  preljev osuši i stvrdne.

2 komentara: