Sastojci
Smeđi biskvit
4 jaja
prstohvat soli
250 g šećera
220 g brašna
30 g kakaa
100 ml vode
80 ml ulja
1 prašak za pecivo
džem od marelice za premazivanje
Šareni biskvit
4 jaja
prstohvat soli
250 g šećera
250 g brašna
100 ml vode
80 ml ulja
1 prašak za pecivo
1 žlica kakaa
aroma maline (u boji) ili ružičasta boja
Preljev
200 ml ruma
2/3 limenke kockica ananasa iz kompota
sok od ananasa izkompota
oko 100 g džema od marelice
Glazura
120 g čokolade za kuhanje
70 g margarina
2 žlice ulja
2 žlice vode
2 žlice šećera u prahu
Priprema
Za smeđi biskvit, u posudu stavite i sol pa izmiksajte snijeg. Postupno
dodavajte šećer i sve dobro izmiksajte da se šećer rastopi. Dodajte jedan po
jedna žumanjak i dobro izmiksjate. Zatim dodajte ulje i vodu te opet
izmiksajte. Na kraju dodajte brašno pomiješano s praškom i kratko izmiješajte.
Lim (34 cm x 22 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i
pobrašnite pa ulijte smjesu. Lim stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C i
biskvit pecite 15ak min. (provjerite čačkalicom je li pečen).
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.
Za šareni biskvit, pripremite
smjesu kao za žuti biskvit, a onda ju podijelite na tri dijela: jedan dio
ostavite žut, u drugi dodajte kakao, a u treći aromu ili boju.
Lim (34 cm x 22 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i
pobrašnite pa ulijte smjesu. U lim ulijte sve tri smjese: jednu do druge.
Lim stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C i biskvit pecite 15ak min.
(provjerite čačkalicom je li pečen).
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.
Ohlađeni smeđi biskvit prerežite jednom vodoravno da dobijete 2 kore.
Jednu koru stavite na dno lima u kojem ste pekli biskvit. Sasvim tanko
premažite ga džemom (ako treba, zagrijte džem da bude maziv).
Šareni biskvit: žuti i ružičasti dio narežite na kockice, smeđi dio
zdrobite.
Džem rastopite pa ga maknite s vatre i pomiješajte s rumom. Tekućinu
prelijte po kockicama i mrvicama biskvita, dodajte kockice ananasa i
promiješajte. Po potrebi, dodajte malo ananasovog soka iz kompota. Nadjev
ravnomjerno rasporedite na biskvit premazan džemom.
Preostalu smeđu koru također tanko premažite džemom i stavite ju na
nadjev, dobro pritisnite (strana s džemom ide na nadjev). Kolač opteretite i
ostavite preko noći ili barem 6 sati da odstoji.
Za glazuru, čokoladu nasjeckajte i zajedno s ostalim sastojcima otopite
ju na pari. Glazuru ostavite da se malo ohladi, povremeno ju promiješajte i
onda njome prelijte kolač.
Po želji, kolač posipajte naribanom čokoladom.
Hello, so delicious this cake!
OdgovoriIzbrišiWould you like to follow us (GFC and facebook pages)?
Let me know on my blog and i will follow you back
My tester Mania