subota, 19. ožujka 2016.

Rum kolač s ananasom

Sastojci
Smeđi biskvit
4 jaja
prstohvat soli
250 g šećera
220 g brašna
30 g kakaa
100 ml vode
80 ml ulja
1 prašak za pecivo
džem od marelice za premazivanje

Šareni biskvit
4 jaja
prstohvat soli
250 g šećera
250 g brašna
100 ml vode
80 ml ulja
1 prašak za pecivo
1 žlica kakaa
aroma maline (u boji) ili ružičasta boja

Preljev
200 ml ruma
2/3 limenke kockica ananasa iz kompota
sok od ananasa izkompota
oko 100 g džema od marelice

Glazura
120 g čokolade za kuhanje
70 g margarina
2 žlice ulja
2 žlice vode
2 žlice šećera u prahu


Priprema
Za smeđi biskvit, u posudu stavite i sol pa izmiksajte snijeg. Postupno dodavajte šećer i sve dobro izmiksajte da se šećer rastopi. Dodajte jedan po jedna žumanjak i dobro izmiksjate. Zatim dodajte ulje i vodu te opet izmiksajte. Na kraju dodajte brašno pomiješano s praškom i kratko izmiješajte.
Lim (34 cm x 22 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite pa ulijte smjesu. Lim stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C i biskvit pecite 15ak min. (provjerite čačkalicom je li pečen).
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.

Za šareni  biskvit, pripremite smjesu kao za žuti biskvit, a onda ju podijelite na tri dijela: jedan dio ostavite žut, u drugi dodajte kakao, a u treći aromu ili boju.
Lim (34 cm x 22 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite pa ulijte smjesu. U lim ulijte sve tri smjese: jednu do druge.
Lim stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C i biskvit pecite 15ak min. (provjerite čačkalicom je li pečen).
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.

Ohlađeni smeđi biskvit prerežite jednom vodoravno da dobijete 2 kore. Jednu koru stavite na dno lima u kojem ste pekli biskvit. Sasvim tanko premažite ga džemom (ako treba, zagrijte džem da bude maziv).

Šareni biskvit: žuti i ružičasti dio narežite na kockice, smeđi dio zdrobite.
Džem rastopite pa ga maknite s vatre i pomiješajte s rumom. Tekućinu prelijte po kockicama i mrvicama biskvita, dodajte kockice ananasa i promiješajte. Po potrebi, dodajte malo ananasovog soka iz kompota. Nadjev ravnomjerno rasporedite na biskvit premazan džemom.
Preostalu smeđu koru također tanko premažite džemom i stavite ju na nadjev, dobro pritisnite (strana s džemom ide na nadjev). Kolač opteretite i ostavite preko noći ili barem 6 sati da odstoji.


Za glazuru, čokoladu nasjeckajte i zajedno s ostalim sastojcima otopite ju na pari. Glazuru ostavite da se malo ohladi, povremeno ju promiješajte i onda njome prelijte kolač.

Po želji, kolač posipajte naribanom čokoladom.


1 komentar:

  1. Hello, so delicious this cake!
    Would you like to follow us (GFC and facebook pages)?
    Let me know on my blog and i will follow you back
    My tester Mania

    OdgovoriIzbriši