petak, 25. ožujka 2016.

Gerber pogača

Sastojci
Tijesto
500 g brašna
1 suhi kvasac (7 g)
1 žlica ulja
pola čajne žlice šećera
1 i pol čajna žlica soli
1 žumanjak sobne temperature
oko 250 ml mlakog mlijeka

Nadjev
200 g Feta sira
1 bjelanjak (ili malo cijelo jaje)

Za premaz
1 žumanjak
1-2 žlice mlijeka
sjemenke za posipanje: npr. (zlatni) lan i čurekot (nigella, poznata i pod imenima crni kim ili crni kumin, ali s kimom i kuminom nema veze)


Priprema
Za tijesto, u posudu stavite brašno, kvasac, ulje, šećer, sol i žumanjak pa postupno dodavajte mlijeko da zamijesite tijesto. Stavite u posudu, pokrijte i ostavite na toplom da se digne.



Za nadjev, umutite bjelanjak (ili malo jaje) vilicom pa dodajte zdrobljenu Fetu i promiješajte. 


Dignuto tijesto premijesite i podijelite na dva jednaka dijela.
Jedan dio razvaljajte u krug, na debljinu 3-5 mm. Razvaljano tijesto stavite na komad papira za pečenje pa na tijesto ravnomjerno rasporedite nadjev.
Drugi komad tijesta razvaljajte u krug iste veličine kao i prvi pa ga  stavite na nadjev.
Na sredinu tijesta stavite šalicu kako biste označili sredinu, a okolno tijesto oštrim nožem izrežite na 12 komada. 


Svaki komad dva puta zaokrenite oko njegove osi.
Oblikovano tijesto pomoću papira prebacite na lim od pećnice.
Tijesto ostavite na sobnoj temperaturi oko pola sata.
Zatim ga premažite žumanjkom umućenim s mlijekom i posipajte sjemenkama.
Lim  stavite u pećnicu zagrijanu na 190° C i pogaču pecite oko 40 min. da porumeni.


2 komentara: